Na jablkách

10. října 2012 v 11:51 | vilemina |  Jídla z masa

Co to tu máme na jablkách? Inu maso.
Pár receptů na maso s ovocem jsem už předvedla - švestky, citrusy... Tahle "středověká" a možná ještě starší kombinace z dob, kdy se ještě nerozlišovaly jednotlivé chody, ani sladké a slané, mě baví.
Nedávno jsem dostala z cizozemska jako momentální módní zajímavost i ovocné "hořčice", fíkovou a hruškovou. Jsou určené k masům pečeným i vařeným a také k sýrům. Chutnají sladce a ovocně, ale jsou i trochu slané a mírně kořeněné, ne jako čatní, kde koření převládá.
Ale dát ovoce, třeba jalbka, do běžné šťávy k masu není nic komplikovaného a určitě to domácí repertoár oživí. Chuť se dá se všelijak obměňovat, doplňovat kořením nebo nechat víceméně přírodní, sladší nebo kyselejší.


K jablkům mi ladí spíš vepřové. Maso z plece jsem pokrájela na proužky, osolila, opepřila a opekla. Dala jsem pod ně trošklu sádla a olej. Přidala jsem cibuli a česnek, podlila, přikryla. Nechala jsem maso chvíli dusit a teprve pak jsem je zasypala kousky jablek bez slupky, zdála se mi moc tuhá. Jablka se zcela rozvařila a vytvořila hustou omáčku - chuťově si přímo řekla o trochu hořčice. Nebyla jsem s výsledkem sice úplně spokojená, ale do dalšího dne se omáčka proležela do skvělé chuti, která přitom vzešla ze zcela obyčejných surovin. Vepřové na jablkách a hořčici ladilo s různými přílohami, měli jsme i šišky. Za nejlepší kombinaci považuju žemlový knedlík.

A nezapomeňte, že stále ještě probíhá soutěž o blog roku.
Děkuji za zaslané hlasy.


 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 pavel pavel | Web | 10. října 2012 v 12:47 | Reagovat

Škoda těch jablíček k masu. Já tedy raději syrové nebo se zelím.

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 10. října 2012 v 15:08 | Reagovat

Zajímavé apple experimenty.

3 Vilemína Vilemína | Web | 10. října 2012 v 21:39 | Reagovat

Když je jablek dost a nejsou zrovna nejlepší chuti, do omáčky, zelí nebo salátu (třeba bramborového) se hodí náramně...s něčím tak běžným jako je jablko, se skutečně dá docela experimentoat.

4 HaF HaF | Web | 10. října 2012 v 22:20 | Reagovat

Jablka-ty můžu jakkoli. Teď ujíždíme na křížalkách. Vedou nastrouhaná do štrůdlu či do žemlovky. K masu jsou taky fajn, ale děti to moc nemusí.
P.S. Konečně čtu Cukr na nitku a moc se bavím. Vybavují se mi nejedny vzpomínky na dětství - díky za příjemné čtení!

5 Vilemína Vilemína | Web | 10. října 2012 v 23:02 | Reagovat

Zdravím další čtenářku - díky. Úryvek jsem použila na článek na blogu Idnes (11. 10.), ale aktualizovaný, tak můžeš porovnat :)

Dala bych si jablíčka v těstě, to je takové podzimní...

6 north face jackets outlet north face jackets outlet | E-mail | 22. listopadu 2012 v 8:39 | Reagovat

Pekly jsme v normální troubě bez regulace. Chtěla jsem je aspoň zkusit, ale zatím na ně nedošlo. Tak bych je dala asi na 200 stupňů, ale možná i více, 220, propékat se nemusí, vysušení je žádoucí

7 muslim wedding dresses muslim wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 16:52 | Reagovat

Hello! I know this is kinda off topic but I'd figured I'd ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My blog goes over a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!
http://www.movedress.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama