Bramborový závin s masem

17. října 2012 v 9:50 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Nevím, jak moc je pečení z bramborového těsta rozšířené - závin jsem z něj dělala vlastně poprvé a neznám ani nikoho v okolí, kdo by ho pekl. Možná trochu zvláštní, ale je to pravda.
U nás doma bramborové těsto dělávala jen babička, ale ač jsme jí se sestrou vydatně pomáhaly (více zde), už nevím, jestli se taky peklo, nebo jen vařilo. Možná nějaký závin s uzeným a zelím mohl někdy být.
V rámci rychlé a jednoduché kuchyně pracující ženy se matka vyhýbala nejen kynutému, ale i bramborovému těstu a používala moderní směsi v sáčku. Vařit den předen brambory a pak se s nimi loupat? To by ji zdržovalo.
Sama taky nerada loupu brambory, ale přece jen pro tu zábavu to občas ráda podstoupím. Kvůli výborným šiškám a ovocným knedlíkům, kucmochu, bramborové bábovce s masem anebo kynutým bramborovým koblihám. I jiné recepty by se našly...
Na bramborový závin jsem si myslela taky už déle - zajímavé na něm je, že těsto je nejen úsporné, ale i dosti zdravé - dává se polohrubá mouka (asi polovina váhy brambor), jedno vajíčko, sůl. Těsto by nemělo moc lepit, ale s moukou je třeba co nejvíce šetřit. Jako každé bramborové těsto i toto brzy řídne, proto se má zpracovávat ihned, žádné odpočívání.


Nejprve jsem si zamíchala masovou nádivku z doma mletého libového bůčku, klasicky se strouhankou, cibulí a vajíčkem.


Těsto na mísu nelepilo, ale jak vidno, s válením byl trochu problém - musela jsem do něj ještě trochu mouky zapracovat, aby šlo rozválet na jakoustakous placku o síle 3 - 5 mm. Přenášela jsem ji na válečku a nepravidelnosti dolepila, těsto je měkké a poddajné. Ceý závin by se mi rozpadl.


Že nejsou zcela vzhledné?


Nakonec se právě ty nerovnosti pěkně upekly a vypadaly mnohem lépe a zajímavěji než nudně rovné a hladké části :)


Závin z bramborového těsta mě příjemně překvapil. Těsto nebylo tuhé ani suché, jak jsem se obávala, trochu se promastilo nádivkou. Teplý chutnal lépe, ale dal se jíst i zastudena. Se zeleninovým salátem vydal na slušnou večeři i do obědové krabičky. Náplň by se mi líbila i zkombinovaná se zelím nebo špenátem, to příště zkusím.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | 17. října 2012 v 10:39 | Reagovat

Se špenátem by to bylo naprosto dokonalé.

2 toffo toffo | 17. října 2012 v 12:11 | Reagovat

To se mi opravdu líbí, mám sobotní oběd vymyšlen. Přidám k němu salát s kysaného zelí.  Svůj postoj k domácímu bramborovému těstu jsem přehodnotila, už jsem se ho naučila, i knedlíky vařit a nerozvařit. Směsi už nekupuju, jen když je nedostatek hezkým brambor v brzkých jarních měsících,jsou drahé.

3 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 19. října 2012 v 12:34 | Reagovat

Hmm! Díky za tip, tohle u nás doma padne rychle - a do práce jako když najde :)

4 Vilemína Vilemína | 23. října 2012 v 14:52 | Reagovat

Díky, ať všem chutná!

5 north face jackets outlet north face jackets outlet | E-mail | 22. listopadu 2012 v 8:43 | Reagovat

Losos je výborná ryba, cibuli mám taky ráda. Ale v kombinaci s bramborovou kaší bych si to asi nedala lososa ano a s tou bramborovou kaší to jo, ale cibulovou? Proč ne.

6 vintage wedding gowns vintage wedding gowns | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 10:54 | Reagovat

Okay so I know that this isnt completely related to this topic - but seriously are you planning to do anything about all the spam?
http://www.movedress.com/bridesmade-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama