Co vydrželo do švestek

18. září 2012 v 12:44 | vilemina |  Sladká jídla a zavařování
Vydržely nám švestky. Uzrály, nespadly, neuschly, nesnědli je červi, nezplesnivěly. Dopřála jsem si jich pár už v létě, kdy byly k mání ty z teplejších krajů. Už se mi v předchozích asi dvou letech totiž stalo, že jsem nad švestkami uprostřed léta mávla rukou, co jako teď s nimi... a potom už jsem o žádnou ani nezavadila, tak jsem radši ono předkolo zařadila.

Aktuálně: Líbí se vám můj blog? Dejte mu hlas v soutěži o Blog roku zde (ankteta za článkem) až do 21. 10.

Švestky v září doputovaly rodinou i ke mně.
Chuť švestkového koláče aspoň v sezóně si však nemůžu nechat ujít. Dělám ho na různé způsoby, ale drobenka chybět nesmí. Těsto křehké nebo "cukrářské" s droždím, kynuté méně často.

Taky od vyzkoušení před několika lety nezapomínám připravit kuře nebo vepřové na švestkách - v zimě používám sušené, ale z čerstvých je to zas trochu jiná chuť.
Dala jsem jich docela hodně, plnou misku o průměru 14 centimetrů. K tomu jedno rozporcované kuře, které jsme osolila, opepřila a opekla na másle s olejem. Pak je šikovnější maso vyndat, orestovat cibuli a česnek, přidat k nim švestky a maso vrátit zpátky. Dala jsem dvě naťové cibulky a jednu menší a tři stroužky česneku překrojené napůl. Podlila jsem trochu vodou, to záleží na šťavnatosti švestek. Když se rozvařily, což bylo brzy, přisolila jsem, přisladila, ale přidala jsem i dvě lžíce povidel. Šťávu jsem ještě zahustila rozdrobeným perníkem, stačí 2-3 lžíce. Aby se chutě zharmonizovaly, je dobré nechat vše pomalu bublat ještě aspoň půl hodinky - maso se nemá rozpadnout. Nechat omáčku proležet do dalšího dne je ideální postup.


Jako příloha posloužily šišky s tvarohem - do těsta na ně jsem dala 250 g strouhaných vařených brambor, 250 g měkkého tvarohu, asi 220 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl. Vaří se krátce a dobře drží tvar. Ze stejného těsta, jen maličko tužšího, lze dobře udělat i švestkové knedlíky, to je ale náhodička... Poměr brambor a tvarohu jsem vyzkoušela měnit v prospěch jedněch i druhého, kupodivu výsledek mě vždy příjemně překvapil! Jen nesmí být moc mouky.
Z dvojnásobného množství jsme umotala na padesát knedlíků, půjdou většinou do mrazáku - nejradši je má můj otec.

Studená švestková omáčka nebo čatní se může udělat z čerstvých, mražených nebo zavařených švestek - půlek bez cukru a vody. Tu tedy můžu připravit kdykoli. Dala jsem si nějaké vypeckované švestky i zmrazit. Stačí pak promixovat a ochutit česnekem, pepřem, solí, povařit a nechat uležet. Chutná ke stejku i k uzenému nebo tlačence.
Povidla jsem si ale konečně zas letos zkusila. Lákala mě ta bez cukru, na to jsem však měla švestky málo sladké. Po teoretické přípravě na netu jsem se pustila do povidel bez míchání, recept se opakuje všude téměř stejný: na 6 kg vypeckovaných švestek se přidá 1 kg cukru a 1/4 l octa. Dělala jsem z půlky množství. Zkusila jsem pro lepší chuť přidat pár pecek.

Nechala jsem švestky s cukrem a octem přes den odstát a večer začala vařit - když bublaly, odkryté jsem vařila hodinu, pak přikryla a zmírnila plamen. Vařila jsem ještě hodinu a půl a odolala pokušení zamíchat.
Rozvařené švestky pořád připomínaly spíš kompot - promixovala jsem je v naději, že tím vaření urychlím. Samozřejmě hned po prvním spuštění tyčáku jsem si vzpomněla na ty pecky! Dalo mi dost práce je "ulovit", asi by bylo lepší dát je do gázy nebo čajového zavíracího sítka - nebo se na ně vykašlat, zlobila jsem se sama na sebe. Dovařila jsem povidla dohusta - to se snadno napíše, ale trvalo to ještě další tři a půl hodiny, než směs v hrnci začala připomínat povidla a ne švestkové pyré. Povidla se řídí časem jiných století, v tom jsou zcela konzervativní, vyžadují svůj čas. Nic se vylepšovat nebude!
Objem se musí zmenšit ideálně až na třetinu - ne o třetinu, jak jsem doufala, že by mohlo stačit, a mám vyzkoušené z pomerančové marmelády. Míchala jsem už častěji a nakonec přidala trochu skořice.

Naplnila jsem povidla do sklenic - centimetr pod okraj. Rum jsem vynechala. Další den jsem je totiž pro jistotu zasterilovala (asi 10 minut), to by jeho konzervační schopnosti stejně vyrušilo. Obsah skleniček skutečně představoval třetinu proti objemu vyloupaných švestek. Na povidlech se zkrátka nic neurychlí. Občas někde ve skanzenu ukazují důmyslná zařízení našich předků - povidla míchal vodní pohon a na jejich hlídání byly služby dnem i nocí.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 18. září 2012 v 14:23 | Reagovat

Povidlí je moje!
Po tom se mohu utlouct.

2 Vilemína Vilemína | E-mail | 18. září 2012 v 15:31 | Reagovat

Jednu dobu jsem je neměla moc ráda, ale to nebyla domácí, nemají chybu :)

3 Ovečka Ovečka | E-mail | 18. září 2012 v 15:53 | Reagovat

Vilemíno, dělám povidlí bez cukru a bez octa - a taky bez míchání. Rozvařím si celé švestky v největším kastrolu, co mám, a vařím je tak dlouho, až z nich vypadají pecky. Snažím se z nich odpařit varem co nejvíc vody. Pak rozvar přecedím přes dršlák (durchšlang, cedník s většími dírami), pecky vyhodím a rozvar naleju do hlubokého plechu na pečení - a nechám pomalu odpařovat v troubě. Babička, která nemá regulovatelnou troubu na nižší teploty, přivede povidla do stadia probublávání, zamíchá, vypne a nechá několik hodin odpařovat v otevřené troubě. Pak opakuje až do zhoustnutí. Já mám regulovatelnou troubu, takže je tam šupnu na 80 až 90 a nechám přes noc, ráno oškrábnu okraje a pokračuju. Loni jsem takhle dělala povidlí i z vodnatých rynglí, kterými nás Pán Bůh potrestal, a jsou skvělá. A i když ti švestky připadají málo sladké, povidla budou dobrá a pikantní. Ale správně se měla dělat až ze švestek, kterým se zcvrkává prdelka.

4 Vilemína Vilemína | Web | 18. září 2012 v 21:21 | Reagovat

Díky za další výborný návod - nějak jsme se k němu nemohla propracovat :)
Teď dělám várku ze zcela "správných" scvrkajících se švestek, vypadá to dost slibně.

5 HaF HaF | Web | 20. září 2012 v 22:26 | Reagovat

U nás letos moc švestek nebylo. Ta trocha co byla u tchýně, skončila v kvasu (v dnešní situaci díky za kvalitní kvas,bude dobrá a bezpečná slivovička na zimu). Povidla máme naštěstí ještě z loňska. Ovšem pro švestky na koláč budu muset do trhu!

6 Jarka Jarka | 27. září 2012 v 22:53 | Reagovat

Já jsem se všemi vašimi recepty velice spokojená :-))

7 Jája Jája | E-mail | 7. září 2013 v 21:31 | Reagovat

Mám velkou úrodu švestek, máte zkušenosti sušit je v sušičce? Díky!

8 Vilemína Vilemína | 8. září 2013 v 20:25 | Reagovat

Ne, se sušičkou zkušenost nemám, ale proč by to nešlo?
Jedna kamarádka je sušila jen tak, pekáče s nimi rozložila na teplejší místa nebo na vlažné topení.

9 Vilemína Vilemína | 8. září 2013 v 20:27 | Reagovat

[6]: dodatečně - díky! Sna ani ty další nezklamou...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama