Vy nejezdíte na chatu?

5. srpna 2012 v 16:49 | vilemina |  Laskavé vzpomínání

Za studií jsem s jedním hochem jezdila po dvě léta na chatu na Sedlčansku a samozřejmě jsem tam i vařila. Používali jsme dopravní prostředky rozmanité škály: dosluhující žuk, motorku 125, ba i služební tatru 613, zvanou papalášfároš. Jezdili s ní generálové, tedy generální ředitelé velkých podniků. Hoch ve funkci panského kočího sjezdil kde co. Dokonce se párkrát v té roli dostal i do vládní prodejny v Holešovicích. Prodávalo se tam luxusní zboží, zejména ze Západu, a to pouze vyvoleným. Přinesl mi odtamtud jablíčkový šampón, naprostý trhák, po kterém všichni toužili. Na výsluní zájmu se udržel dlouho. Moc mě po pár letech pobavilo, když se jeden stranovládní představitel vytahoval, jaký zájem má prohnilý Západ o naše jablka. Zapomněl dodat, že si je kupovali jen na tu kosmetickou vůni, jak se říkalo.

V chatě se topilo naftovými kamny, ale stál tam i sporák na dřevo. Ten jsme nikdy nepoužívali, jen vařič. Když tam náhodou jednou přijeli i hochovi rodiče, jen jsem koukala. Co byla pro něj nepředstavitelně složitá věc, tedy zapálit onen sporák, měla paní matka za pět minut, prostě vzala pár třísek a už to hřálo. Z tašky vytáhla zbytek uvařených brambor z domova, nastrouhala je, přidala vajíčko a mouku, zalovila v kapse pro pár švestek sebraných cestou u silnice a ve chvíli házela do vody švestkové knedlíky. To byl koncert! A ta ekonomika! Utkvělo mi to nezapomenutelně.

Dlužno podotknout, že tehdy pracovala v bufetu velké projektové firmy, kde byla velmi oblíbená, i když si přilepšovala třeba tím, že na hemenex použila vejce menší velikosti, než účtovala. Vidím tu ceduli: hemenex z vajec A, B, C a o desetníky jiné ceny - příklad šedé ekonomiky v sedmdesátých letech. Od této paní jsem se naučila ještě jednu věc, a to před vařením mléka vypláchnout hrnec studenou vodou. Funguje to.

Vařila jsem tam docela hodně, zatímco hoch pečoval o dopravní prostředek: opravoval žuka, myl tatru nebo něco montoval na motorce.

Vzpomínám na pstruhy, které jsme byli chytat do ruky - tedy já spíš přihlížela, byla to pro mě atrakce, ale on je uměl najít pod kameny v malém potůčku, skoro strouze, a chytit. Měli jsme jich asi šest a uložili jsme je večer vykuchané i s kastrólem ven, pěkně do chladu, že budou druhý den. Ráno tam nezůstalo nic! "Tys ty pstruhy někam přendal?" "Ne, copak tu nejsou? Hm… že by si udělali srandu kluci z vesnice?" Kluci to nebyli, zato kočky z okolí si pošmákly! Našli jsme pak kolem roztahané zbytky z jejich nóbl večeře.

Napodruhé jsme pstruhů už tolik neměli, ale kočkám jsme je už nenechali. Obyčejně opečení na másle byli vážně výborní (Cukr na nitku).

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 yuripovidky yuripovidky | Web | 5. srpna 2012 v 17:06 | Reagovat

Fůj, nejhorší blog na světě!!!
P.S.: Píšu líp!!!
P.P.S.: Otřesný dess!!!

2 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 5. srpna 2012 v 19:08 | Reagovat

[1]: Vilemíno, vůbec se nežinýruj a toho pitomce smázni :o))) ostatně blog.cz umí blokaci IP adres, to je na chytráky nejlepší recept.

3 Vilemína Vilemína | 5. srpna 2012 v 20:31 | Reagovat

2 - dík za podporu, IP blokovat umím, ale tohle jsou jen takové silné řeči...s vínem neladící:)

4 toffo toffo | 5. srpna 2012 v 21:18 | Reagovat

Hezké, přesně bych si představila ten den na chatě a zasadila ho do toho dnešního, líného, dusného a pak i přehřátého. A čerstvě ulovení pstruzi,  to je bájo. Stejně jako tento úryvek - doufám dalšího dílu knihy?

5 Vilemína Vilemína | 6. srpna 2012 v 10:02 | Reagovat

Díky.
Ukázka je z první knihy, druhá bude začínat po svatbě.

6 avant-garde avant-garde | Web | 6. srpna 2012 v 23:57 | Reagovat

No tak to je dobrý, nám na chatě vždycky trvá než něco uvaříme. Například na ranní čaj nám vždycky trvá dvě hoďky, na polívku klidně tři :D hold ne všechny chaty mají sporák :D

7 HaF HaF | Web | 9. srpna 2012 v 18:58 | Reagovat

Krásně vzpomínkové! Teď jsme byli v Jeseníkách a šla jsem se podívat na chalupu, kam jsme s rodiči jezdili. Už to není ono, vše zmodernizované, ale krásné vzpomínky - i ty kulinární - zůstanou!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama