Letní kuře s citrusy

15. srpna 2012 v 9:00 | vilemina |  Jídla z masa
Na vaření mě baví, že se dá donekonečna zkoušet něco nového, obměňovat jídla dle sezóny i nálady, vymýšlet vlastní kombinace. Přesto myslím, že větší část strávníků je v chuťových preferencích konzervativní. Ty bych ráda přesvědčila, že přece nějaká sladkokyselá šťáva není nic nezvyklého.

Zachtělo se mi udělat lehké letní jídlo s ovocem - určitě nějaký pomeranč a citrón. Prošla jsem nejdřív pár receptů na netu - nic zcela vyhovujícího, šlo o jídla příliš těžká či těžkopádná, snad krom kuřete na grapefruitech, ale ty byly zas použité čerstvé, jen nasypané pod pečeným masem...snad příště. Jinak se ve vygůglené všehochuti spíš nakládalo, sójovkou a solamylem se nešetřilo, kečup a paprika k tomu mi taky neseděly! Z těchto sobě si podobných serverů, které opakují všelijak "vylepšené" recepty, mi skoro naskakují pupínky, ač jinak je sdílení receptů a jejich obměňování fajn věc. Jen si každý musí vybrat sobě vlastní krevní skupinu:)

Pustila jsem se tedy do lehkého experimentu, však z toho něco k jídlu bude. Použila jsem na něj kuře. Rozporcovala jsem si ho podle ZP (nyní i zde).


Připravila jsem si pomeranče, citrón, cibuli, česnek, jablko, rozmarýn, pepř a sůl, olej a máslo, použila jsem pak i víno a pomerančovou marmeládu.
Maso jsem osolila, opepřila, zakapala ho šťávou z půlky citrónu a půlky pomeranče a nechala chvíli odležet. Mělo by pak být křehčí.
Dala jsem vařit brambory. Z půlek citrusů jsem postrouhala kůru. Orestovala jsem si na másle s olejem zvlášť cibulku na proužky, česnek a poté i kolečka z druhých půlek citrusů a měsíčky z půlky jablka. Ty jsem dala stranou na ozdobu.


Maso jsem co možná prudce opekla, přebytečná šťáva se brzy odpařila. Pak jsem přidala orestovanou cibulku s česnekem a půlku jablka pokrájenou na menší kousky, podlila 2 dl vína - měla jsem červené, což nevadilo, i když by mi prvoplánově ladilo bílé. Vše už získalo pěknou barvu, přidala jsem rozmarýn a nechala jsem maso dusit doměkka.
Bylo křehké a nakyslé, doladila jsem šťávu dvěma lžícemi pomerančové marmelády. Mohl by se přidat i med, třinový cukr, karamel, jen tolik, aby se upravila kyselá chuť.
Takové jídlo se nemusí dělat dlouho, má pak docela jiný charakter než masa dušená pomalu.

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 15. srpna 2012 v 9:42 | Reagovat

Ano, zakápnutí medem je taková zlatá tečka v tomto kulinářském příběhu...

2 Daysy Daysy | E-mail | Web | 15. srpna 2012 v 10:57 | Reagovat

To vypadá zajímavě.

3 Emma Emma | 15. srpna 2012 v 12:34 | Reagovat

Inspirovala jste mě na sobotní oběd. Asi s rýži, u nás jsou teď v obchodech dost nehezké brambory.

4 Eli Eli | Web | 15. srpna 2012 v 13:18 | Reagovat

To je ale krásná dobrota. Děkuji za inspiraci, určitě v nejbližších dnech něco takového uvařím. :]

5 Vilemína Vilemína | Web | 15. srpna 2012 v 21:11 | Reagovat

Dík, je to taková rozcvička na kachnu na pomerančích...třeba:)

6 Madla Madla | Web | 20. srpna 2012 v 20:07 | Reagovat

Lehké, svěží, šťavnaté, tleskám! Já tedy musím za sebe říct, že jsem kuřata na čas vyřadila z rodinného jídelníčku, protože ta konvenční z koncentrákových velkochovů mi přijdou bez chuti a s blátivým masem, ale tvá citronovo-pomerančová kůra jim jistě dosti pomohla.

7 Jarka Jarka | E-mail | 24. srpna 2012 v 22:10 | Reagovat

Dobrý den, již jsem vyzkoušla několik vašich receptů, na př. králík po provensálsku, nemohu zde najít recept pečené kuře, nebo stehna s bobkovým listem, na másle, již si to přesně nepamatuji, tedy ten postup, nebo, že by to bylo jinde? ;-)Díky, za případnou odpověď...

8 Vilemína Vilemína | Web | 25. srpna 2012 v 22:01 | Reagovat

6 - mně vadí, když jsou moc tučná, vše obírám, i pod kůží. Budu muset někdy zkusit nějaké fajnovější kuře.

7 - Díky!
Se samotným bobkovým listem recept nemám, to asi jinde - záleží, co tam bylo ještě za fígl či jaké další suroviny

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama