Z Provence zdraví králík

30. července 2012 v 22:42 | vilemina |  Jídla z masa
Na svou chvíli čekal chlazený králík, ke kterému jsem zároveň přidala i pár kuřecích čtvrtek, aby se plech zaplnil a porcí abych uchystala najednou dostatek, odhadem šest.
Na tomhle receptu není žádné velké vaření, je to snadné a nepříliš namáhavé, prostě jídlo, které může zkusit každý.
Tentokrát jsem měla bílé víno, dokonce francouzského původu, tak sláva - stylově můžu otevřít nový balíček provensálských bylin přivezený kamarádkou právě odtamtud.
Když jsem si však četla, které všechny voňavosti směs obsahuje, byla jsem rychle uvedena do reality globálního světa: byliny pocházejí ze všech koutů světa, minimálně ze tří světadílů...jo jo, ta nezaměnitelná vůně Provence...
Chvíli mi zabralo dočištění králíka i kuřat, zatím jsem si zapnula troubu na 200 stupňů. Odstraňuju vždycky z masa tuk, jak to jde, z králíka místy i nějakou tu blánu. Maso jsem naporcovala, nasolila, opepřila a na pár plátků másla rozložila do pekáče. Slaninu jsme si cíleně odřekli. Přidala jsem dvě cibule na proužky, jednu naťovou cibulku na kousky a několik stroužků česneku - moc nečesnekuji, tak jen tři, ale ve výsledku nebyly prakticky znát. Lze dát i více, jak má kdo rád. Pokrájela jsem je jen nahrubo, asi na třetiny.

Na maso jsem bohatě nasypala směs bylin a šoupla do trouby. Vínem jsem podlívala až za cca dvacet minut, až maso o sobě trochu "vědělo", tedy začalo se ohřívat, máslo se rozpustilo aj. Pekla jsem ještě půl hodinky na těch 200, několikrát přelila šťávou, obrátila, pak dala na 230 stupňů zčervenat z obou stran, což zabralo taky skoro půl hodinky. Pomalejší pečení se ale vyplatilo.


Jako přílohu jsem podávala ploché zelené fazolky, které jsou chuťově velmi jemné a sladké. Jen jsem je krátce, asi 7-10 minut, povařila v troše vody, solila jsem až nakonec a přidala kousek másla.
Obojí maso chutnalo výborně, bylo měkké, šťavnaté. Porce konzumované další dny se proležely téměř do dokonalosti. Šťáva, navinulá a voňavá, se hodila i k rýži a bramborám.

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 31. července 2012 v 11:40 | Reagovat

Jak se řekne králík, vybaví se mi moje babička z Vysočiny.

2 Vilemína Vilemína | 31. července 2012 v 15:26 | Reagovat

Venkovské babičky jsem neměla, tak králíkbýval málokdy - a jeho "tradiční" podoba, pečení s bůčkem a česnekem, mi nikdy nejela:)

3 Emma Emma | 1. srpna 2012 v 15:19 | Reagovat

To dělávala moje babička - pekla králika s prorostlým bůčkem. Nenáviděla jsem to, všechno bylo mastné, ale nedalo se nic dělat, prostě to pro ní byl extra sváteční oběd. Vždycky říkala : i anglická královna by se olizovala!!! Dost o tom pochybuji:-)

4 DolceVita DolceVita | Web | 1. srpna 2012 v 23:30 | Reagovat

Nedávno jsem jela Moravou za vínem a cestou narazila na restauraci, kde se specializovali na králičí maso z farmy. To jsem nemohla nezastavit :-) Dala jsem si pečeného králíka s kouskem uzeného bůčku, moravským zelím a knedlíkem. Chtěla jsem zůstat u české tradice a dobře jsem udělala. I když knedlíky nemusím, dostala jsem jako přílohu domácí bramborové, houskové a knedlík ubrouskový. Bylo to vynikající a po prvním soustě mi bylo jasné, že v kuchyni se ukrývají ženy :-) Poděkovat jsem zašla osobně a nemýlila jsem se. Ženský tým v plné kráse a kuchyně jako od babičky. Krásné a opravdové vaření, jaké k naší české krajině patří. Na menu ten den byla ještě znojemská. Nejprve jsem váhala, byla jsem přeci jenom kousek od Znojma, ale čerstvé maso z farmy zvítězilo. Králík je výborná surovina. Jestli mohu přidat recept z mé kuchyně, tak zde je k tématu trochu inspirace:

http://dolcevita.blog.cz/1102/kralik-cibular-s-hribky-a-cernym-pivem

http://dolcevita.blog.cz/0711/kralik-po-normandsku-fotorecept

5 Vilemína Vilemína | 2. srpna 2012 v 13:07 | Reagovat

3 - takhle si to matně pamatuju...

4 - Asi to bude, Šárko, jako obvykle: když dva dělají totéž atd.
Někdy je i starý nedobrý recept v novém provedení úžasný. Stalo se mi třeba s bramborovými šiškami. Někdy zas naopak, co dříve tak chutnalo, je zcela nejedlé. Už jsem o tom párkrát přemýšlela, ale nějaká vodítka nenašla. Někdy je to úpravou, někdy jinými surovinami, zatím v tom tápu.

A dík za tipy, králík se dá pojednat skutečně různě, byla by škoda ho zavrhovat kvůli vzpomínkám.

6 Kerria Kerria | Web | 5. srpna 2012 v 17:57 | Reagovat

Králík je výborné masíčko. Jelikož je chováme, tak je máme na jídelníčku poměrně často. Recept určitě v nejbližší době (asi příští víkend) vyzkouším.

[5]: Ono někdy stačí i jiná voda :-P Jinak ty suroviny jsou dnes skutečně jinačí než bývávaly. Jsou vyšlechtěné jiné odrůdy obilovin, jiné brambory, zelenina, chovají se jiné druhy zvířat, krmí se jinak a poráží se mladší než dříve... Občas se může stát, že si kombinace všech těch novinek "nesedne".

7 Jarka Jarka | E-mail | 8. srpna 2012 v 15:00 | Reagovat

Zítra vyzkouším i tohoto králíka, i když nemám originál koření, ale trochu slaniny přidám, myslím, že na králíka se hodí vždy.Dík zase na něco nového.:-))

8 Vilemína Vilemína | 8. srpna 2012 v 16:58 | Reagovat

[6]: No právě - jeden klíč k tomu asi nebude...něco se zlepšilo a něco zhoršilo :)
Jak jsem se zamyslela nad příklady, taky to nejde jednoznačně: bramborové šišky, dršťky, segedin mi teď chutnají. A kdo ví, čím to je:)

9 Vilemína Vilemína | 8. srpna 2012 v 17:02 | Reagovat

[7]: Slaninu si dejte, když můžete, chuťově určitě masu prospěje.
Jiný recept na králíka mám tady:
http://vilemina.blog.cz/1108/kralik

http://vilemina.blog.cz/1003/kralik-s-horcici-po-francouzsku-podle-anuse-kejrove

10 Jarka Jarka | E-mail | 9. srpna 2012 v 16:18 | Reagovat

Zadek králíka a kuřecí čtvrtku jsem dnes upekla přesně dle tohoto receptu, jen jsem dala červené víno, přílohu- bramborový knedlík. Pochvala byla veliká, děkuji!!!

11 Vilemína Vilemína | Web | 12. srpna 2012 v 21:40 | Reagovat

Díky, jsem ráda, že chutnalo!

12 moncler outlet moncler outlet | E-mail | 24. října 2012 v 4:49 | Reagovat

I used to be just trying to find this informative article,want you'll be able to write more blog later.thanks.

13 north face jackets outlet north face jackets outlet | E-mail | 22. listopadu 2012 v 8:44 | Reagovat

Losos je výborná ryba, cibuli mám taky ráda. Ale v kombinaci s bramborovou kaší bych si to asi nedala lososa ano a s tou bramborovou kaší to jo, ale cibulovou? Proč ne.

14 cocktail evening dresses cocktail evening dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 15:37 | Reagovat

That's correct. I've been making use of Web automation for quite a while now and definitely has contributed to my business.
http://www.movedress.com/cocktail-dress-function-occasion.html

15 Platte Platte | Web | 9. září 2016 v 1:11 | Reagovat

4000 kc pujcim ihned ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama