Telecí

4. července 2012 v 19:51 | vilemina |  Jídla z masa
Pojem zadělávané telecí mi v hlavě uvízl nejspíš po četbě nějakých provorepublikových červených knihoven, které jsem zhltla v raném mládí. Příběhy však pocházely z dob, kdy telecí se prodávalo lacino a považovalo se spíše za podřadnější maso, dobré tak pro nemocné a pro děti. Svědčí o tom i řada receptů třeba u Kejřky.

Letošní jaro na telecí nemám štěstí skoro nikdy. Když už na něj narazím, dám za něj tak dvojnásobek, co za hovězí. Nevím, zda má někdo nějaké lepší zdroje?

Ze získaného kusu telecího předního jsem tedy chtěla připravit nějaké zapamatováníhodnější jídlo. Tedy nějak zadělávané - ale ne na paprice. Další recepty doporučovaly zadělávat s květákem, ale to se mi též nezdálo. Rozhodla jsem se pro muškátový oříšek a trochu mrkve s řapíkovým celerem do základu. Nejprve jsem maso spařila, jak se u telecího doporučuje.


Pak jsem orestovala zeleninu a maso k ní přidala.
Dusila jsem ho do měkka, což trvalo maximálně půl hodinky. Zeleninu jsem rozmixovala a omáčku trochu zahustila smetanou. Teď přišel čas na muškátový oříšek, ještě trochu pepře, a omáčka byla hotová. Vynasnažila jsem se, aby nechutnala jako svíce, což se celkem povedlo. Nebyla vůbec nakyslá, jen zeleninovosmetanová. Ale jak jsem tele připravovala předem, při servírování jsem už nefotila, neb jsem na to nevzpomněla. Měli jsme ho s rýží.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 5. července 2012 v 19:15 | Reagovat

Telecí je výborné maso.

2 Vilemína Vilemína | Web | 8. července 2012 v 17:41 | Reagovat

A na lehké letní vaření by se hodilo skvěle, jen kdyby bylo častěji vidět...

3 Emma Emma | 9. července 2012 v 18:53 | Reagovat

Já jezdím nakupovat do Globusu a tam telecí mají vždycky. Nekupuji ho asi z ostychu (a taky ta cena), prostě nevím jak na něj, doma jsme ho nedělali. Zaujalo mě jak píšete, že se spařuje. Proč?

4 Vilemína Vilemína | Web | 9. července 2012 v 20:30 | Reagovat

V mé oblíbené staré kuchařce spolku Domácnost se telecí spařuje, "by zbělelo a nabubřelo", tuto techniku používá i šéf Pohlreich. Maso by mělo zůstat šťavnatější, blány měkčí. Dříve bylo spaření dobré i kvůli odstranění mikroorganismů.
Jinak je to jednoduché - s telecím jako s hovězím, ale je hotové dříve. Receptů se najde dost: dušení, pečení, smažení...

5 Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet | E-mail | Web | 20. září 2012 v 5:05 | Reagovat

asdasdsd

6 Prada Outlet Prada Outlet | E-mail | Web | 11. října 2012 v 3:31 | Reagovat

mělo zůstat šťavnatější, blány měkčí.

7 plus wedding dresses plus wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 14:50 | Reagovat

Such a well written blog post! Thanks for sharing this blog post.
http://www.movedress.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama