Zmrzlina

24. června 2012 v 18:49 | vilemina |  Dezerty
Jsou pokrmy, u nichž si říkám: ne a ne, nejsem takový cvok, abych zrovna tohle dělala doma, to za to nestojí...to už bych si mohla i šít boty, ne?
Ale pak mě nějaký impulz nakopne a já se do toho přece pustím. Někdy se mi nechce kvůli pracnosti obecně, často i kvůli tomu, že výsledné jídlo není nutno konzumovat vůbec, někdy že nemám zrovna chuť zkoušet něco nového, i to se mi stane:)
Jedna z takových zbytností je zmrzlina. Ovšem velmi občas si nějakou někde dám. Radši nějaký sorbet, který existuje i bez cukru, případně nějakou jogurtovou nebo tvarohovou. Jasně, zmrzlina by měla být ze smetany-tedy šlehačky, jak název napovídá, ale tu bych jíst neměla. A olejovou, tedy z rostlinných tuků, taky ne. Navíc tam bývá směsice přidaných látek, které ani nejsou chuťově dobré.
Tak se mi spojilo, co propaguju v předchozím článku a co jsem viděla u Madly - neuvěřitelné zmrzlinové lahůdky, které už připravuje pár let.
To by bylo, aby se mi nějaká ovocná zmrzka nepovedla, rozhodla jsem se při četbě jejích stránek. Jakmile narazím na zralé jahody, zkusím to.

Jahody jsem koupila a pustila se do zmrzliny. Stačilo je umýt a otrhat. Ve větší míse jsem je trochu přisladila a rozmixovala tyčovým mixérem. Nakonec mě napadlo dát mrazit jednak sorbet, jednak část promíchat ještě s jogurtem. Dala jsem selský jogurt a zbytek zakysané smetany. Tuhle směs jsem přisladila o něco více - měla by být stupínek sladší, než jaký chcete mít výsledek.


Zmrzlinový strojek nemám, tak jsem přistoupila k metodě postupného mixování. Vzala jsem to odhadem, mixovala jsem dvakrát po hodině a půl, směs vždy byla částečně zmrzlá. Kdyby byla úplně tuhá, mohla by se dát jen do mixéru, který umí sekat led, takový nemám - spálil by se. Záleží na množství zmrzliny, tvaru nádoby a výkonu mrazáku, ale bude lépe mixovat dříve než později, hlavně po prvním namražení.
Struktura zmrzliny byla po dvou mixováních již tak akorát, šla i dobře nabírat kleštičkami. Chutnala výborně a já se cítila zcela unešená jednoduchostí přípravy, to jsem ani nečekala.

Po dalších hodinách zmrzla více, před podáváním bylo třeba ji nechat povolit, ale jemná struktura vydržela. Nutná vložená práce celkem zabere tak dvacet minut, navíc rozložených do několika bloků, a dá se pohodlně stihnout během dalších věcí. Stačí mít ty správné suroviny a být zrovna doma kolem tří a půl hodin v kuse. Tak uvidím, k jakým variacím se ještě dostanu, láká mě použít jako základ právě zakysanou smetanu.
Jako dezert je home made zmrzlina dosti efektní, dá se různě nazdobit anebo ji naopak přidávat k jiným moučníkům, chybu s ní neuděláte.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Nameless Nameless | Web | 24. června 2012 v 19:00 | Reagovat

Vypadá tak skvěle

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 24. června 2012 v 19:08 | Reagovat

Zdá se, že experiment vyšel.

3 zdenas-world zdenas-world | E-mail | Web | 24. června 2012 v 19:32 | Reagovat

Mňam,ja tu zmzku taky asi vyskouším :D

4 toffo toffo | 24. června 2012 v 19:34 | Reagovat

Tak to je bezva ocenění, za první dva odstavce se podepisuji. Mě nakoplo zdraví dcery.

5 Arvari Arvari | E-mail | Web | 24. června 2012 v 19:37 | Reagovat

Páni, vypadá vážně výborně. :-D Rozmixovaný jahody s trochou cukru mrazíme taky, ale jako dřeň. Nedá to tolik práce. Když tedy vynecháte tu se složitějším podáváním... :-D

6 ejliss ejliss | Web | 24. června 2012 v 19:39 | Reagovat

Vypadá to moc dobře :) …Taky jsme zkoušeli domácí zmrzlinu a dokonce se experiment vydařil :D

7 pavla Ottová pavla Ottová | E-mail | 24. června 2012 v 19:51 | Reagovat

Dobrý den ,vždy nakukuji a vařím podle vás také získávám informace .Moc vám chci poděkovat.Pavla

8 Madla Madla | Web | 24. června 2012 v 20:00 | Reagovat

Jsem ohromně ráda, že jsem tě nakopla ke zmrzlinování :-) Ono ty hrůzy, co se pod názvem zmrzlina dají koupit, se totiž vážně nedají jíst, takže já v létě místo pečení chleba vyrábím zmrzky a sorbety.
Tvůj jahodový sorbet a jogurtová jahodová vypadají skvěle, hned bych si pár kopečků dala!

9 Daniel Hloušek Daniel Hloušek | E-mail | Web | 24. června 2012 v 20:07 | Reagovat

Ale sákra, teď mám na zmrzlinu chuť... :-D

10 Vilemína Vilemína | 24. června 2012 v 20:27 | Reagovat

No ne, dneska mají na zmrzlinu chuť snad všichni :)

Díky, fakt to nic není...

11 Vilemína Vilemína | 24. června 2012 v 20:32 | Reagovat

[7]: Díky, to mě těší...tak teď to ani na blog není, co jsme měli, abyste měla inspiraci z víkendu: pečený losos a okurkový salát s jogurtem, grilovaná zelenina (cibulky, lilek, mrkev, žampiony) a hovězí hamburger, koprová omáčka s bramborem a vejci (finta - naměkko), pomazánka z brynzy s mletými ořechy a cibulkou a ta zmrzka.

12 Vilemína Vilemína | 24. června 2012 v 20:33 | Reagovat

[8]: Jo jo, a nebylo to poprvé, že jsme tvým bložínkem dala přemluvit!

13 Meg Meg | Web | 26. června 2012 v 8:21 | Reagovat

Pekna, ja se taky diky Madle do zmrzlinovani pustila, zatim to byl melounovy sorbet s broskvemi a bananovou matou :)) Jeste abych si nakonec i ty kleste poridila :)

14 Vilemína Vilemína | 26. června 2012 v 16:00 | Reagovat

Kleště jsou základ - bez nich to není ono, bez kornoutků možná, ale bez kleštiček??? Nebo špachtlí?

15 Renata Štulcová Renata Štulcová | Web | 4. července 2012 v 16:22 | Reagovat

Ježiši, mňam. :-) Já na to jdu obráceně. Vlastním jakýsi mlýnek zn. Ronic, který je sice "předpotopní", ale právě semele i zmražené ovoce. Takže předem dám zmrazit ovoce a pak ho melu s 33% šlehačkou. Doslazuju podle chuti a všichni víme, co jíme. :-) Šmoulí oblíbenou zmrzlinu dělám samozřejmě z borůvek. :-))

16 Vilemína Vilemína | Web | 4. července 2012 v 19:49 | Reagovat

Ano, to je bezvadný postup, když holt je mlít čím :)

Zkusila jsem dnes ze žlutého melounu, zdál se mi hodně zralý, ještě jsme přisladila, ale sorbet z něj nemá chuť skoro žádnou...

17 Petr M. Petr M. | Web | 26. září 2013 v 10:23 | Reagovat

Vypadá to naprosto úžasně, doslova z toho srší ta zdravost :D

18 Ola Ola | Web | 7. ledna 2014 v 9:47 | Reagovat

Ach zmrzlina, báječné...

19 Květuš Květuš | Web | 27. června 2014 v 10:11 | Reagovat

Nevím, mně sorbety sice chutnají, ale smetanovej základ je prostě základ :-) Točila jsem na gymplu čtyři roky zmrzlinu na ulici a ochutnala ledacos. Nějaká aktualizace, jak to dopadlo s tou smetanou ZAKYSANOU? To by mě dost zajímalo.

20 Vilemína Vilemína | Web | 27. června 2014 v 14:36 | Reagovat

Já měla vždy radši ovocnou, případně jogurtovou. Smatanovou si dovedu rozmluvit, ale je samozřejmě výborná, leč snažíme se tuky omezovat.
Chyhstám už článek o nových s tou zakysankou, ale nic na tom není...přisladit a zamíchat :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama