Apple pie, tedy páj

13. června 2012 v 10:47 | vilemina |  Laskavé vzpomínání
Tenhle koláč pamatuju od dětství, pekl se velmi často. Býval na stole i v neděli ráno, kdy ještě rodiče spali a my děti měly ráno hlad - směly jsme si samy ukrojit už před snídaní. Posilněny koláčem jsme se pouštěly do her nebo čtení, a tak o drobečky v posteli nebyla nouze.
S koláčem jsme taky pomáhaly.

Jablka byla dobře dostupná, buď jsme měli nějaká od různých známých uskladněná ve sklepě, nebo se dala koupit za nízkou cenu horší jablka na štrúdly.
Z dalších surovin je už potřeba jen mouka, tuk (či raději máslo) a pár lžic vody. Křehké těsto se zpracuje úplně jednoduše. Na velkou kulatou formu nebo plech potřebujeme 400 g hladké mouky, 250 g másla, 5-6 lžic vody, špetku soli.
Na dortovou či koláčovou formu stačí 250 g mouky, 150 g másla a 3-4 lžíce vody.
Matka z něj vyválela velkou kulatou placku 2-3 milimetry silnou a tu válečkem přenášela do formy, aby vznikl i okraj. Přebytky se odkrojily, díry zalepily. Na těsto se rozprostřela vyšší vrstva strouhaných jablek, dobře ochucených. Do těsta se cukr nedává, tak náplň může být sladší. Byla-li jablka moc šťavnatá, přidávala matka strouhanku. Podle možností nechyběly rozinky a nasekané ořechy. Navrch přijde druhá placka a okraje těsta se k sobě přitisknou. Povrch páje se může propíchat vidličkou, to jsem dělala ráda, lze vytvářet i různé vzory.


Koláč se peče v předehřáté troubě dosti dlouho, to kvůli té vrstvě jablek, a samotné těsto musí chytnout pěkný odstín, nesmí zůstat bledé.
S tímto koláčem matka předváděla i vyklopení přes další dvě mísy - na jednu překlopit a na druhou umístit. S novodobou rozkládací formou nebo patentní dortovkou je to přece jen snazší, při překlápění se křehké těsto snadno poláme. Navrch se může sypat moučkovým cukrem. Byla-li jablka kyselá, cukrovalo se více, případně skoro vůbec. Teplý páj chutná velmi dobře, ale drobí se. Ale není špatný ani po proležení, vydrží několik dnů.
Kdo má ještě nějaká zavařená nakrouhaná jablka, využije je s výhodou - matka z nich dělá páj vždy ráda, protože pak je hotový raz dva. I všechna její vnoučata si ho oblíbila a pravidelně vyžadovala.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Mathie D. Mathie D. | E-mail | Web | 13. června 2012 v 12:25 | Reagovat

mmmm, mať zručnosť, možno vyskúšam, ingrediencie by som snáď našla :D

2 Daysy Daysy | E-mail | Web | 13. června 2012 v 12:57 | Reagovat

Mmm, docela bych to chtěla ochutnat. x)

3 toffo toffo | 13. června 2012 v 22:23 | Reagovat

Paráda, z vlastní zkušenosti vím, že ozdobné tvary na páji vytvoří opravdu hodně parády a jak celý pak  vypadá pracně. Zkoušela jsem páj poprvé a naposledy před více jak deseti lety, podle časopisu Vlasta. Donesla jsem tenkrát do práce naslano, myslím cibulový s šunkou a vejci a kolektiv byl opravdu uchvácen.

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 14. června 2012 v 15:06 | Reagovat

Já z jablek raději štrůdl.

5 Joina Joina | Web | 15. června 2012 v 18:58 | Reagovat

Téda, vy umíte tak pěkné vařit a péci :) Zbíhají se mi sliny. :)

6 Vilemína Vilemína | 15. června 2012 v 21:38 | Reagovat

Mně zrovna tenhle recept připadá tak jednoduchý, že jsem ho sem dlouho ani nedávala :)
Asi že ho znám od dětství. Ale i tak myslím, že to nic není - pusťte se do něj a uvidíte, když to nevyjde napoprvé, tak napotřetí určitě!
Mohlo by se třeba trochu potrhat těsto - ale díry se zas nějakým kouskem zalepí. A když nepůjde vyklopit, dá se nakrájet ve formě. Jinak žádné tajné finty netřeba!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama