"Sachr" kompotový

7. května 2012 v 8:45 | vilemina
Už dávno jsem tenhle moučník nepekla, naposled jeho obdobu, či snad dokonce předchůdce, kefírový "sachr". Ten jsem formou bábovky pekla už na křest knížky, a že by mě kdovíjak nadchl, nemůžu říct - spíš jsem ho vnímala jako lehké zklamání. Chtěla jsem si ověřit, jak dneska chutná jeho varianta s kompotem, jestli by nebylo lepší použít na další veřejnou produkci ten. Oba recepty uvádím v Cukru na nitku, šlo o takové jednoduché buchty, které jsme za mého mládí pekli třeba na chalupě v remosce.

Použila jsem švestkový kompot, jak sama radím.
Našla jsem takové ty hanebné švestky, myšleno spíše bez chuti, domácí kompot od nějakého příbuzenstva, asi 5 let starý, samozřejmě v pořádku, ovoce dost rozměklé.
Vypeckovat ho nebyl problém. Přitom jsem rozloupla švestky na půlky, aby v těstě nebyly tak velké kusy. Měkké ovoce se rozpadalo samo, to bylo naprosto v pořádku.
Váhala jsem s robotem, ale stačilo těsto zpracovat ručně. Žádný tuk s cukrem se nešlehá, všechny suroviny by se mohly tudíž spojit lehce, aniž by kladly významnější odpor:)


Do mísy jsem naměřila 500 ml polohrubé mouky - proti původnímu receptu jsem jí 100 ml ubrala.

TIP:
Na tento trik, jak přiměřeným snížením podílu mouky vylepšit příliš chudé či obyčejné recepty, jsem přišla nedávno. Nemusí se nic dalšího vážit a přepočítávat a poměr surovin se snadno změní k lepšímu.

Cukru jsem rovněž trochu ubrala, dala jsem ho jen 230 ml - záleží i na sladkosti kompotu. Kakaa jsem ještě trochu přidala, 6 pěkných lžic ho bylo. Rovná lžíce sody, 2 vejce a celý kompot se vší šťávou k tomu. Stačilo jen jednoduše zamíchat a nalít těsto do pekáčku s papírem na pečení. Dala jsem péci na 180 stupňů do předehřáté trouby.
Než se těsto upeklo, měla jsem čas popřemýšlet, jakou použiju polevu, zda tu, co patří k receptu. Ale ano, udělám tu původní, rozhodla jsem se pro autenticitu. Kupovaná se moc láme, je příliš tvrdá. Poleva z čokolády a šlehačky, kterou jsem si oblíbila v posledních letech, se mi zase zdála k těstu příliš luxusní, z jiného levelu.


Dala jsem do menší misky dva plátečky másla, aby ho bylo po rozpuštění asi pět lžic, a před dopečením strčila do trouby. Přidala jsem dvě vrchovaté lžíce kakaa, 150 g cukru moučka, 3 lžíce rumu a promíchala. S touto polevou v mládí pamatuju spíše potíže, chutnala sice dobře, ale špatně se natírala. V původním receptu se píše - lijeme za horka. No, lít právě moc nejde, ale tentokrát jsem mohla zkusit, jak to dopadne, když se nanese na opravdu horký moučník hned po vytažení z trouby.
Díky papíru na pečení jsem totiž celou buchtu dobře vyklopila na vál a okamžitě mohla dávat polevu, která se krásně rozpouštěla a získala lesklý a hladký povrch. Chovala se úplně jinak, než jak pamatuju z mládí! Asi jsme to nedělali úplně dobře, měli buchtu jen vlažnou - tohle bylo jiný kafe!
Když těsto vychladlo, zkusila jsem okraj, moc mě zajímalo, jak koláč dopadl. Švestkový "sachr" s upraveným poměrem surovin však chutnal báječně, plně, žádná suchá buchta. V chuti se neprosazovaly švestky ani soda, sladký byl akorát a díky k dobrému kakau velmi jedlý, jak potvrdila provedená anketa :) Moučník jsem totiž vzala otestovat spřáteleným kolegyním.

Bude i součástí Poledního menu na Světě knihy.

 


3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Daysy Daysy | E-mail | Web | 7. května 2012 v 9:04 | Reagovat

Mmm,tak to bych si dala ke kafíčku.

2 Nixmi Nixmi | Web | 7. května 2012 v 9:29 | Reagovat

Jéé, zbožňuju sachr od té doby, co jsem si ho dala ve Vídni. Doma dělám pořád ten jeden stejný, ale příště určitě vyzkouším tenhle. Mám moc ráda švestky a tahle kombinace je jistě velice lahodná. Díky za skvělý receptík :)
Jinak máš moc pěkný blog, tvé recepty vypadají vážně skvěle. U fotek se mi zbíhají sliny :D

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 7. května 2012 v 9:39 | Reagovat

[2]: Není nad vídeňské kavárny...

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 7. května 2012 v 9:42 | Reagovat

[3]: a nad sladké recepty od Vileminy...

5 Hakky Life Hakky Life | Web | 7. května 2012 v 9:47 | Reagovat

Už nikdy bych ho nejedla bylo mi po něm hrozně zle :)

6 Vilemína Vilemína | Web | 7. května 2012 v 10:19 | Reagovat

Všichni děláte, jako by tam ty uvozovky nebyly - je to skutečně jen nápodoba, navíc odlehčená kompotem.

Uznávám, že dobrá, ale s pravým sacherem se porovnávat nedá, je to jiná kategorie:)

7 Jane Jane | Web | 7. května 2012 v 10:38 | Reagovat

Vypadá to dobře... Možná bych si to dala radši než ten sachr :D

8 Pipi Pipi | Web | 12. května 2012 v 22:42 | Reagovat

Nemám pochyb, že je to skvělý moučník a švestičky navíc zajistí správné vyprázdnění... bonus navíc :-D

9 Vilemína Vilemína | Web | 13. května 2012 v 10:22 | Reagovat

Doufám, že na Svět knihy se mi povede stejně, však to znáte, často něco nevyjde, když je zrovna nějaká zvláštní příležitost, zatímco jindyto jd ejk po másle :)

10 Meg Meg | Web | 15. května 2012 v 18:21 | Reagovat

Určitě se povede stejně, nebo ještě líp :) škoda že to mám trochu z ruky... A tohle budu muset vyzkoušet, jen si asi (pro sebe) vylepším verzi - místo švestek višně :)

11 Vilemína Vilemína | Web | 15. května 2012 v 19:59 | Reagovat

Višně budou též vynikající, původně jsme ho dělali nejčastěji z agreštu.

Pozn. Omlouvám se za překlepy v předchozím komentu bez kontroly....

12 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 31. května 2012 v 9:10 | Reagovat

Your details are very good; we got new knowledge from your site

13 cheap muslim wedding dresses cheap muslim wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 18:39 | Reagovat

Q: Why did the lazy person buy a tall dog? - A: So that they didn't have to bend down to pet it.
http://www.movedress.com/function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.