Tvarohová zebra

3. dubna 2012 v 21:32 | vilemina |  Dezerty
Nepotrpím si příliš na velké zdobené a přezdobené dorty, ani bych je neuměla. Líbí se mi čistý design. I na ten je třeba jisté zručnosti, ale vzor zebra se mi zdá tak geniální, že ho zvládnu i já, v drobné motorice nešikovná.


Když jsem na obrázky koukala, strašně mě zajímalo, jak se takový vzor vytvoří - a je to překvapivě snadné. Stačí dvě barvy těsta naklást do formy po lžicích a odprostředka.
Viděla jsem zebry z různých druhů těst i v různých barvách, dokonce tříbarevnou, s pomocí umělých barev i duhovou, ale to už zas zcela ztratilo ten původní náboj jednoduché elegance. Těšila jsem se, až to vyzkouším.

Těsto na zebru se může použít třené - jako na mramorovanou bábovku, nebo jako na cheesecake, i nepečený, zatím jsem další možnosti nezkoumala.
Rozhodla jsem se využít recept na jogurtový tvarožník z magazínu Albert. Klasický tvarožník dělám také, tohle je téměř ten samý recept, jen v něm je navíc hodně jogurtu a místo krupice polohrubá mouka.

Jak jsem udělala zebru?
2 tvarohy (500 g) , 400 g bílého jogurtu, 3 vejce, 7 lžic polohrubé mouky, 7 lžic pískového cukru, 7 lžic oleje (slunečnicového), 1 celý prdopeč, 3 lžíce kakaa
Protože příprava netrvá dlouho, hned jsem si dala předehřát troubu na 200 stupňů.
Vše krom kakaa jsem vložila do robotu a umíchala hladké těsto. Kulatou dortovou formu jsem vymazala olejem jen pro jistotu. Do misky jsem oddělila půlku těsta a do zbytku jsem zašlehala kakao - hlavně kvůli barvě.


Vzala jsem si do každé ruky velkou lžíci a začala od středu dávat těsto, další lžíci vždy zas navrch. Nejdřív to vypadá nevábně, střed se mi trochu posunul, ale za chvíli se začnou dělat pruhy a těsto se rozleje až ke krajům. Vypadalo to slibně. Váhala jsem, zda něco nasypat navrch, ale nechala jsem tvarožník tak.
Dala jsem ho péct nejprve na 10 minut na vyšší teplotu, pak jsem dopékala ještě asi 20 minut při teplotě o něco nižší, kolem 180 stupňů. Těsto vyběhne, ale pak zase splaskne. Propečení lze zkusit špejlí, párátkem nebo nožem. Hotový tvarožník jsme nechala ve formě vychladnout - ale byla jsem moc zvědavá, jestli se vzor vytvořil - a dopadlo to takto:


Chutnal výborně, myslím, že lépe než původní recept s krupicí - těsto s jogurtem a jedním vejcem navíc je lahodné, měkké, šťavnaté. "Zebrování" se líbilo, strávníci ho neznali.

Chtěla jsem příště zkusit ještě něco ovocného kvůli jiné barvě, třeba šťávu z borůvkového kompotu, malinovku - rozhodla jsem se pro domácí džem z arónie ve víně (dárek), barvil dost a půlka těsta byla o něco větší, spíš to mělo být naopak. Těsto s džemem bylo řidší, proužky se trochu rozmazaly.


Když už jsem si myslela, jak mám zebrování "v paži", napadlo mě zkusit s dětmi péci muffiny. Ale do toho se vloudilo několik chybek a zebrování v muffinech moc nevyniklo.


Na tvarohovém těstě taky vadilo, jak se po vychladnutí splaskne, to nevypadalo hlavně u muffinů dobře.
Následoval ještě jeden pokus s poloviční várkou, a to s obarvením tvarohu čerstvou šťávou z červené řepy, barva vypadala slibně růžová:


Nešálí vás zrak - ani já nevěřila vlastním očím: růžová barva se totálně vypekla, tvarožník jsem vytáhla z trouby zcela bělostný, ani stopa po nějakém dekoru!
Jak pravil technolog: červené barvivo je nestálé, zahřátím a v kyselém prostředí zreagovalo...připomnělo mi to časy, kdy jsem zkoušela barvení látek přírodními barvivy - je pravda, že se to taky moc nedařilo.

Poslední pokus mě zcela vyčerpal, ale ještě jsem se vrhla do jiného receptu, a to bábovkového. Použila jsem obyčejný recept na šlehačkovou bábovku. Formu jsme ale zas chtěla jinou, než kulatou, že se bude lépe krájet.


Těsto je pórovitější, tak vzor je trochu méně zřetelný, ale nevypadá to špatně ani v chlebíčkové formě. Kdo si chce vyhrát, může si něco vyzkoušet. Neměla jsem vhodnou rybízovou nebo malinovou šťávu, ta by asi barvila lépe. Těsto na bábovku už bylo skoro moc husté, nepřišla jsem zatím na nějaké vhodnější. Nejlíp asi dopadl úplně první pokus, přece jen kulatá forma je nejspolehlivější a slabší obarvení kakaem taky.


A než jsem všechny ty pokusy provedla a sepsala, trvalo mi to, koukám, skoro šest neděl - ale třeba to následovníkům usnadní jejich zebrování.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Daysy Daysy | E-mail | Web | 3. dubna 2012 v 22:09 | Reagovat

To vypadá skvěle!

2 Martina Martina | Web | 3. dubna 2012 v 22:40 | Reagovat

Paráda! Taky se mi líbí první pokus a poslední.

3 Alena Alena | Web | 4. dubna 2012 v 8:37 | Reagovat

S tvarohem je to naprosto dokonalé. Já kdysi pekla také ze šlehačkového těsta, ale to zebrování se mně nějak rozmazalo. Asi jsem udělala někde chybu. Ale tuhle tvoji tvarohovou, tu rozhodně upeču.

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 4. dubna 2012 v 14:55 | Reagovat

Zebra
má pěkná
žebra

5 Jája Jája | E-mail | 4. dubna 2012 v 15:03 | Reagovat

Mě se líbí jen upečený ve formě "biskub.chlebíček, vypadá vláčně, načechraně, na začátku mě to připadá, těžký, nenačechraný, takový hutný, to nemám ráda, ale ten poslední vyzkouším na velikonoce, díky!!!

6 Vilemína Vilemína | Web | 4. dubna 2012 v 16:58 | Reagovat

1-4  je to zábava!
5  Kdepak těžký, ten tvarožník je lehoučký, šťavnatý, to spíš šleh. bábovka je sušší, "nudnější" - no, musí se to zkusit:)

7 toffo toffo | Web | 4. dubna 2012 v 19:53 | Reagovat

Peču zebru podle Yvy, zebra cake, je fantastická,není tvarohová.

8 Meg Meg | Web | 4. dubna 2012 v 22:52 | Reagovat

Nádhera, to v dortové formě jsem už někde viděla a chtěla ozkoušet, jen pořád nebyl čas...  :D Ale v té chlebíčkové se mi to fakt moc líbí :)

9 Ovečka Ovečka | E-mail | 5. dubna 2012 v 0:53 | Reagovat

http://www.urybicky.cz/2008/07/tvarohova-zebra/
Zkuste tenhle, je vynikající. Dělám ho docela často.

10 Vilemína Vilemína | Web | 5. dubna 2012 v 9:24 | Reagovat

7 a 9  Oba ty recepty znám, inspirovaly mě. Díky.

8 Kdybych překonala nechuť k potr. barvám, to by teprv byly efekty!

11 petra petra | 5. dubna 2012 v 10:39 | Reagovat

Tak to byl zábavný štráfatý maraton pokusů. Oceňuji zaujetí, vytrvalost i výsledky! Tvarožník vede. Též si při první příležitosti s proužky pohraju.
Díky za inspiraci.

12 Madla Madla | Web | 5. dubna 2012 v 14:01 | Reagovat

Mě se líbí hlavně ten poslední štráfkovaný biskupský chlebíček, proužky pěkně oživí i jinak trošku nudné těsto. Já mám nejradši klasickou tvarohovou zebru, která se vylévá do podkladu z křehkého těsta.
Teď se na víkend chystám na pečení zebrovaného dortu, tak snad se mi podaří :-)
Jsi hračička!

13 Vilemína Vilemína | Web | 5. dubna 2012 v 21:35 | Reagovat

[11]: Dík - no ono mě to naštvalo, když jsem pekla muffiny s dětma a zrovna moc nevyšly...

14 Vilemína Vilemína | Web | 5. dubna 2012 v 21:39 | Reagovat

[12]: Chlebíček má skoro moc bublin, tak to tolik nevynikne. A budu zvědavá, jak se ti povede tvoji zebru nafotit! Ještě jsme to chtěla zkusit s nějakou tvarohovo-želatinovou hmotou, jako děláváš, ale myslím, že by tuhla moc rychle, zat by se dala líp barvit ovocem.

15 Alisa Alisa | E-mail | Web | 7. dubna 2012 v 20:40 | Reagovat

Vypadá to pěkně

16 HaF HaF | Web | 9. dubna 2012 v 15:50 | Reagovat

Tak to je úctyhodný výkon - smekám!

17 Vilemína Vilemína | Web | 9. dubna 2012 v 17:15 | Reagovat

15, 16

Díky, už se chystám na další...

18 Karolina:) Karolina:) | 29. října 2013 v 15:48 | Reagovat

Děkuji za super tip !! zebra se povedla :-))

19 Pavla Pavla | 23. července 2015 v 10:13 | Reagovat

Dobry den,
mohu se zeptat jaky tvaroh jste pouzila?

20 Vilemína Vilemína | 25. července 2015 v 22:14 | Reagovat

[19]: Určitě vaničkový, polotučný nebo tučný, z toho jsem ji dělala nedávno.  Ale myslím, že je to jedno, ten z papíru nemá vždy dobrou chuť, proto jsem ho přestala používat.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama