Večeře a vaření pro zábavu

2. března 2012 v 15:23 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Jednu pošmournou zimní neděli brzy po Vánocích jsem si vybrala k většímu vaření pro zábavu. Ještě jsem se k jejímu popisu nedostala, tak dokud není úplně jaro, napravuji a zařazuji. Myslím totiž, že ještě pořád ta jídla sezóně odpovídají.
Měla jsem v úmyslu nachystat nejen oběd pro dva, ale i večeři pro čtyři a ještě nějaká jídla, co se budou jíst ve všední dny.
Začala jsem kolem desáté. Hodně chodů jsem chtěla péci v troubě, tak jsem si nejdřív stanovila vhodné pořadí, abych měla vždy čas na přípravu a vše stihla.
Jako první šlo do trouby maso k večeři - měla jsem ho asi osm porcí, abych pokryla potřebu dalších dnů. Našpikovala jsem králičí stehýnka, opepřila a osolila i s kuřecími, která zas naopak potřebovala části tuku zbavit, a spolu s cibulí, česnekem a trochou hořčice navrch jsem je dala péci. Podlívala jsem bílým vínem, až když se v troubě maso trochu zapeklo. Průběžně jsem je přelívala šťávou a ještě přidala víno i vodu.
Plánovala jsem, že před večeří maso ještě dopeču a dochutím vínem, hořčicí a kapary. Odložila jsem ho stranou - na balkon. Nezapomněla jsem taky dát chladit víno k večeři.
Jako druhé šly do trouby papriky k obědu (a částečně na další dny, tedy plný plech): Očištěné podélné půlky jsem naplnila jednak sýrovovaječnou nádivkou s tvarohem (jako na žampiony), jednak ochuceným mletým hovězím. Připravila jsem k nim brambory.


Během pečení paprik jsem ještě dokončila sulc, nožičky tentokrát s jazykem jsem měla uvařené už od předešlého dne. Vyndala jsem je z rosolu, který jsem dala svařit s octem, aby se zahustil, pustila jsem kvůli odchodu páry naplno i digestoř. Přidala jsme do něj kořenolvou zeleninu na kostičky. Pěknou kůži a maso z jazyka jsem nadrobno pokrájela, k tomu kus cibule, okurky taky na malé kostičky. Když byla zelenina v sulcové polévce měkká, zalila jsem připravené maso v miskách a dala tuhnout do chladu. Balkón se začal utěšeně plnit.


To už poledne minulo a já ještě před pozdějším obědem začala chystat i tvarohový drobenkový koláč. Na ten jsem podle dávnějšího plánu chtěla konečně vyzkoušet náplň z tvarohu s pudinkem. Normálně dávám do tvarohu více mléka a pudinkový prášek, ale je také možno rozmixovat uvařený pudink s tvarohem předem. Hustší a sladší pudink ze dvou sáčků v 1/2 litru mléka jsem promixovala s dvěma měkkými tvarohy, přisladila, přidala rum - výborné. Aby moučník měl více chuti a byl i vzhlednější, ještě jsem na drobenkové těsto rozložila vrstvu sušeného ovoce - třešní. Ale na fotku rozkrojeného koláče už nedošlo.


Po obědě a nádobí jsem dala péci koláč, naporcovala zbylé papriky do krabiček, a než se koláč dopekl, bylo i vytřeno. Měla jsem dvě hodiny času na odpočinek i kafíčko.

Po páté jsem opět zapnula troubu, vrátila do ní maso k večeři, které jsem ještě trochu podlila vínem, aby bylo dost šťávy, dala do ní prohřát senzační velké kapary, co jídlo i pěkně ozdobí (díky, K.!), a připravila svítek na přílohu.
Na předkrm jsem vzala dvě papriky, rozkrájené na lodičky, které jsem naplnila ořechovosýrovou pomazánkou, připravenou den předem. Potřebuje totiž rozležet. Ozdobila jsem talířky ještě okurkou, připravila k nim misku s crackery místo pečiva. Prostřela jsem stůl, převlékla se a návštěva mohla přijít.


S jídlem jsem byla spokojená. Předkrm chutnal svěže. Králík se nevysušil, kuře se pěkně upeklo. Celková chuť po hořčici a víně s kapary je lehce navinulá, zajímavá. Šťáva se mi při čekání přece jen trochu ztratila, ale stačila.


Když nám slehlo, pustili jsme se do koláče. Jen se rozplýval na jazyku. Náplň měla krémovitou strukturu a chutnala prý pribináčkovitě, přitom se dala snadno krájet. Třešní jsem mohla dát i více, ale koláč oživily. Brusinky by se hodily úplně nejlíp, ty zkusím příště. Trochu práce navíc s přípravou náplně se vyplatilo. Jen na focení už tolik energie nezbylo, během návštěvy se to taky moc nehodilo.
Užila jsem si u toho pěkný den, plný napínavých situací a drobných vítězství.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Iris Iris | Web | 2. března 2012 v 16:34 | Reagovat

dala bych si, všechno vypadá lákavě

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 2. března 2012 v 18:20 | Reagovat

Papriky vzdudily můj zájem.

3 Vilemína Vilemína | Web | 2. března 2012 v 20:28 | Reagovat

[1]: Díky, špatné to nebylo:)

4 Vilemína Vilemína | Web | 2. března 2012 v 20:31 | Reagovat

[2]: Doporučuju něco vyzkoušet, i teď v zimě - plním je vším možným. Vyhledáním na blogu vlevo nahoře se rcp ukážou, masové, sýrové, cuketovo-kuskusové...

5 HaF HaF | Web | 2. března 2012 v 22:56 | Reagovat

A o tom to je! Taky nějak poslední dobou moc nefotím, ale to neznamená, že nechutná. Tady to bylo vidět i z pár fotek, že pohoštění bylo výborné! Sulc bych si dala hned a navíc jsem si vzpomněla, že u rodičů máme v mražáku zaparkovaného králíka (výměna za výslužku ze zabíjačky)!

6 Vilemína Vilemína | Web | 3. března 2012 v 15:01 | Reagovat

5 - ano, dík. Taky už často vařím něvo, co na blogu již je, to pak ani už nepublikuju.
Ten sulcík se mi daří stále lépe. Přemýšlela jsem, zda ho dávat mrazit, ale nakonec se stačí sníst tak.
A když jsem to po šesti týdnech zveřejnila, už zas jsem o králíkovi přemýšlela - příště ho asi udělám s "černou" omáčkou, jakou jsem teď měla k vařenému jazyku, byla famózní.

7 DolceVita DolceVita | Web | 7. března 2012 v 20:04 | Reagovat

Máte pravdu, že někdy do té kuchyně ten foťák nepatří :-) Člověk chce mít klid a užít si tak trochu to intimno, když nám nikdo nevidí do talíře :-)

Králíka s černou omáčkou doporučuji, je to báječná věc. Dělám ho často (v závislosti na tom, kdy ho od sousedů dostanu :-) A zrovna jednoho v mrazničce mám. Dokonce mám i ve své fotogalerii prima recept s fotkami, ale nejspíš nebyl čas, abych to na blogu zveřejnila. Když to shrnu, tak nejvíc ze všeho vařím, potom už trochu lajdačím s fotografováním a se zveřejňováním nových příspěvků na blog jsem doslova na štíru :-) Ale zase stíhám tolik jiných věcí, že si to nemohu vyčítat. Máme tu jaro, zahrada si žádá mou celou pozornost, tak si budu pár měsíců zase ničit manikýru s hráběmi a motyčkou v ruce. V podstatě to vyjde na stejno, jako kdybych ťukala do klávesnice. To se nějaký ten nehtík také ulomí :-)

8 vilemina vilemina | Web | 8. března 2012 v 10:34 | Reagovat

Šárko, zdravím, a díky za koment.
Průběh jídla ještě tak za provozu zdokumentuju, když stačí zářivky v kuchyni apod., ale při servírování je to horší :)
Když něco zbyde, nafotím to dodatečně, vždy to ale nejde.
Skluz je, jiných věcí však též plno - tak děláme, co můžeme.

9 cheap beach wedding dresses cheap beach wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 10:56 | Reagovat

Thanks because of this! Ive been searching all more than the web for that details.
http://www.movedress.com/wedding-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama