Tři zelené polévky na oslavu jara

20. března 2012 v 18:58 | vilemina |  Moje polévky
Našla bych polévek zelené barvy víc, špenátovou, hráškovou, kopřivovou - na většinu je ještě brzy, ale přesto jsem v minulých dnech vařila hned dvě jiné zelené:
pórkovou a brokolicovou.

Není to žádné velké vaření, taková polévka. Receptů na ně tady na blogu nenabízím mnoho a vařím tak jednu týdně, proto využívám příležitosti, abych tu díru v menu trochu vyplnila. Právě tyto dvě polévky využívají každá jiný postup, široce přenositelný na další zeleninové polévky.


Pórkovou jsme vařily jako mladé matky i pro děti, ovšem bez pepře. Jak vzpomínám v Cukru na nitku, jedna kamarádka ji dělala ještě jednodušeji, než jsem znala z domova: jeden menší pokrájený pórek trochu orestovala na lžíci másla, zasypala hned dvěma lžicemi mouky, kterou tím též trochu opekla, zalila vodou, ale ne moc, osolila a vařila. Pak se přidalo již jen mléko a trochu pepře a bylo hotovo. Tedy - pórková polévka ráda utíká, jak vidno na hrnci, je třeba ji hlídat, když začne kypět. Ven mi nepřetekla.













Když se vaří s bramborami, trvá to déle - asi bych dnes už bramborami začala a orestovaný pórek přidala později. Přidávám taky vývar, může být i z kostky (používám někdy zeleninové bezglutamátové). A jíšku zase dávám instantní, je to dobrá pomůcka.
Stejným postupem vařím i polévku ze strouhané mrkve.

Brokolicovou jsem připravila tak, že jsem v osolené vodě uvařila balíček brokolice, rozebraný na větší růžičky, byl jich plný hrnec. Rozmixovala jsem je tyčovým mixérem - pár kousků jsem si dala stranou na ozdobu. Přidala jsem mražený vývar a přilila jsem smetanu - radši než 12%ní používám profi 19%ní. Dosolila jsem, opepřila a zjemnila mletým muškátovým oříškem. Může se dát i jen mléko.
A taková výborná polévka z dýně se připraví úplně stejně.


A na tu třetí se chystám - mám totiž nakoupené docela pěkné ředkvičky, tedy včetně listí. Zkusím něco takovéhoto:
polévka z bylinek nebo jiný způsob od Bali, kdy se listí nechá zavadnout na másle, vaří s cibulí a bramborou a rozmixuje se.

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Livien Livien | Web | 20. března 2012 v 19:17 | Reagovat

Já teda nejsem moc polívkový člověk, ale tu porkovou bych si docela dala...:)

2 Meg Meg | Web | 21. března 2012 v 15:39 | Reagovat

Mnam, tu porkovou bych si dala hned, to je od mala jedna z mych nejoblibenejsich a uz jsem ji docela dlouho nemela. Diky moc za pripomenuti :)

3 Vilemína Vilemína | Web | 21. března 2012 v 16:10 | Reagovat

Pórková zaujala nejvíce? Hmm...

4 Dajvla Dajvla | Web | 21. března 2012 v 22:07 | Reagovat

To jsou mi, ale dobroty :-)) Máš krásný blog.

5 Vilemína Vilemína | Web | 22. března 2012 v 10:47 | Reagovat

Díky.

A jak se říká - jstli se vám můj blog líbí, říkejte to všude!

Druhý (zánovní) je na idnesu - viz ikona vlevo.

6 Dana Dufková Dana Dufková | 22. března 2012 v 15:29 | Reagovat

Pórková je klasika. Pokaždé, když míjíme v obchodě pórek, tak manžel významně zvedne obočí a řekne: "dlouho nebyla pórková polévka" a já hned nějaký pěkný hážu do košíku :-) Občas mě popadne "barevný" záchvat a dělám zelenou polévku ze všeho zeleného, co doma najdu- zelenina zelené barvy a hodně bylinek. Nevím, jestli je to tou barvou, která prý uklidňuje, ale ty chutě jdou pěkně k sobě.Teď je u nás hitem kuře podle Jindřicha IV. Je z toho úžasný vývar, který sotva že dojíme, tak se kluci ptají, kdy zase bude další.  Hezký zelený den :-)

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 22. března 2012 v 15:53 | Reagovat

To je prima vitamínová bomba na zahnání jarní únavy.

8 Vilemína Vilemína | Web | 22. března 2012 v 18:01 | Reagovat

6 - tak to kuře jsem si našla, jako polévka to zní dobře.
Ad barevné vaření: v jakési party kuchařce to bylo jako nápad-téma, hostina v zelenobílé, v oranžovočervené, myslím že i ve fialové - je zábava vymýšlet, co vše by se dalo použít, ale asi by to bylo menu spíš pro pokročilejší jídlomilce, protože jinak myslím, že by tu barevnou rafinovanost málokdo ocenil:)

7 - hlavně to chce nějaké čerstvé lupení, snad už něco ze země vyleze, aspoň na doplnění ředkvičkového listí

9 Dana Dufková Dana Dufková | 23. března 2012 v 10:27 | Reagovat

Ten recept na kuře mám z Apetitu-nějaký rok nazpět a je to opravdu dobrota. Jedli jsme to podle návodu, napřed vývar, potom zelenina s nádivkou a nakonec kuře s chlebem (domácí kváskový) a s domácí majonézou. Oblizovali jsme se až za ušima :-) Myslela jsem si, že to bude složité, ale příprava mě mile překvapila. Jo a dnes dělám držkovku-sice není zelená, ale mám na ní chuť už asi 14 dní.

10 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 23. března 2012 v 14:02 | Reagovat
11 Vilemína Vilemína | Web | 23. března 2012 v 16:13 | Reagovat

[10]: Díky!

12 Vilemína Vilemína | Web | 23. března 2012 v 18:43 | Reagovat

[9]: aha, tak to jsem našla nějakou osekanou verzi, takhle to zní zajímavěji!

Kvásek si tu taky množím, už bylo kyselo, o chlebu opět uvažuju... A dršťky jsem koupila předevčírem - tedy zmražené, vloni jsme našla výborný lehký recept se zeleninou
http://vilemina.blog.cz/1107/drstky-a-kure-navic

To bychom si mohly notovat...

13 Vendy Vendy | Web | 24. března 2012 v 19:29 | Reagovat

Zaujal mě ten zkracovák - osmažit pórek hnedle s jíškou a jen zalít vodou a povařit. Dobrá vychytávka!
Brokolicová polévka též vypadá lákavě. Že bych zkusila?

14 Vilemína Vilemína | 26. března 2012 v 22:03 | Reagovat

Ano to je šikovný - a když jde o rychlost, dnes u mě vede instatní jíška (jen směs inst. mouky a škrobu, žádné škodlivé příměsi)!

15 Dana Dufková Dana Dufková | 28. března 2012 v 9:49 | Reagovat

Tak víkendové vaření dopadlo výborně a děkuji za odkaz na dršťkový recept-určitě vyzkouším. Co se týká polévek s jíškou, tak jsem si vzpomněla, že moje babička zeleninu vždy opékala na másle a pak jí zasypala krupicí, ještě chvíli míchala a pak přilila vývar nebo vodu. Krupice to hezky zahustila a babička těmto polévkám říkala "milionové"  :-)

16 Vilemína Vilemína | 28. března 2012 v 13:00 | Reagovat

Začala jsme krupici používat zase teprve nedávno, leta jsme ji ani doma neměla - do polévek se dával i u nás často, to je pravda.
Teď ji dávám hlavně do svítku.

17 prom evening dresses prom evening dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 10:46 | Reagovat

If I might --perhaps you should consider adding a few images. I dont mean to disrespect what youve said; its very enlightening, indeed. However, I think would respond to it more positively if they could be something tangible to your ideas. Keep it up, but put a little more into it next time.
http://www.movedress.com/evening-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama