Teplá zmrzlina čili krupicové flammeri

28. března 2012 v 13:19 | vilemina |  Laskavé vzpomínání
Jak tu propaguju lehčí vlnu, určitě bych mohla přidat i něco sladkého.
Recept na flammeri-teplou zmrzlinu měla matka od přátel, myslím, že při návštěvě u nich nám to zachutnalo. Bylo to typické z ničeho NĚCO. Charismatická paní domu dovedla náležitě přesvědčivě vylíčit, jak báječná věc to je: "Už jste, holky, jedly teplou zmrzlinu? Ne? Tak to vám ukážu. " Přinesla mísu s žlutým krémem, v níž byl potopený větší sytě hnědý bochánek. Připravuje se trošku složitěji, ale není to nic obtížného.

Flammeri
1 l mléka, 2 vejce, 5 lžic krupice, 2 lžíce kakaa, 5 lžic cukru, ½ vanilkového pudink. prášku
Uvaříme hustou kaši z ½ l mléka, krupice, kakaa a 2 lžic cukru.
Ze 2 bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme ho do kaše, vtlačíme do misky vypláchnuté studenou vodou a necháme vychladnout. Můžeme přidat rozinky, lžíci rumu.

Připravíme si krém. Umícháme v kastrolku 2 žloutky s trochou mléka, 3 lžícemi cukru a půlkou pudinkového prášku, dolijeme zbylé mléko a uvaříme. Můžeme ochutit rumem. Vychladíme.

Kakaovou hmotu vyklopíme. Polijeme krémem buď celou a servírujeme, nebo krájíme jednotlivé porce a ty poléváme.


Vynikající! Zmrzlinu to sice moc nepřipomínalo, ale chtěly jsme tomu věřit. Moc jsme si tenkrát pochutnaly, to si pamatuju. bylo to v letech ještě poměrné bídy, tak vytvořit z dosstupných surovin nápaditý moučník, který měl šmrnc, se rovnalo malému zázraku.
Doma jsme flammeri občas dělávaly, bylo u toho dost příležitostí k pomáhání - šlehání sněhu, míchání pudinku. A většina surovin byla doma běžně dostupná, tak se moučník mohl připravit i neplánovaně.
V receptech se na netu dá najít plno verzí hlavně s ovocem, základ se dělá i z jiných obilovin, třeba jahel. Ale tenhle kakaovovanilkový jsem snad ani neobjevila, tak přidávám.


3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Dana Dufková Dana Dufková | 28. března 2012 v 14:48 | Reagovat

Marina Klimentová a Joza Břízová- to je první, co mě napadlo, když jsem si přečetla "krupicové flammeri". Já tu vášeň pro čtení kuchařek měla snad od narození.Vzala jsem si k tomu suchý rohlík a četla a četla. A s tímto receptem jsem se poprvé setkala asi v 10ti letech právě díky těmto dvěma autorkám. Bude mi 44 a dodnes jsem ho nevyzkoušela. Tak je to možná znamení, že je na čase to změnit :-)

2 Dommi Dommi | E-mail | Web | 28. března 2012 v 16:27 | Reagovat

Vypadá to zajímavě..:) A mohlo by to být i opravdu dobré..:)
Díky za tip..:)

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 28. března 2012 v 20:54 | Reagovat

Rum rozhodně přidat!

4 Vilemína Vilemína | 28. března 2012 v 21:56 | Reagovat

Dá se udělat varianta dětská, obyč, i lepší s rumem a víc vanilkou, třeba použít i dnes luxusnější krém se žloutky :)
Hodně dělá kakao, to v dětství takhle tmavou barvu neudělao - a za zkoušku flammeri stojí!

5 cheap informal wedding dresses cheap informal wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 20:25 | Reagovat

For what its worth I will tell all my friends about it, extremely effective. Cheers.
http://www.movedress.com/wedding-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.