Pomazánky od A - ančovičky, avokádo

11. března 2012 v 22:29 | vilemina |  Studená kuchyně
Přivezla jsem si naložené ančovičky-sardele z Andalusie. Při té příležitosti se vynořila stará záhada, zda sardele a sardinky jsou to samé nebo jak to spolu vlastně souvisí.


V době internetu se dá nalézt jasná odpověď z důvěryhodného zdroje, tady je:

Slovo sardinka má dva významy. Jednak je to pojmenování konkrétní drobné sleďovité mořské rybky, která je hromadně lovena, jednak se tak obecně říká těmto, ale také jim podobným rybičkám, sterilizovaným v oleji nebo v marinádě. Sardel pak je něco jiného než sardinka. Slovem sardel se také pojmenovává sleďovitá mořská rybka, ale jiná. Zatímco sardinka je rodu Sardina, sardel je rodu Engraulis a její další jméno je ančovička, v některých knihách se píše anšovka. Také výraz sardel slouží jako obecné pojmenování, sardele jsou rybky - a nemusí to být jen sardele - naložené v soli, z těchto sardelí se pak dělá sardelová pasta. Kuriózní určitě je, že přestože slovo sardinka vypadá jako zdrobnělina od sardel, sardele jsou menší rybky než sardinky. Pojmenování obou druhů ryb a obou typů naložených rybiček pochází od jména ostrova Sardinie ve Středozemním moři, kde se tyto rybky lovily. Zdroj

Takže sardelová pasta nemusí být ze sardelí, tedy z ančoviček...to jsou teda záludnosti. Nicméně pro kuchyňské použití je to dobré vodítko.
U sardelové pasty, kterou babička hojně používala na zvýraznění chutě omáček, nejen sardelové, vždy vzpomínala na pravé ančovičky, které nebyly na žzačátku 60. let k dostání. Očka s kapary se objevovala jen vzácně, jako pochoutka na jednohubky pro dospělé, a vše to chutnalo hodně slaně.
Nám dětem k svačině na chleba s máslem taky někdy mazala slabě trochu sardelové pasty, měla jsem to ráda.
Ještě jsme ji dávali do vajíčkové pomazánky.


Ančovičky jsem tedy pokrájela a rozetřela, jak to šlo, a přidala jsem k nim nasekaná vajíčka natvrdo (bílky protlačuju drátěným kolečkem dvakrát, aby byly kousky menší) a pomazánkové máslo. I ten olej, v kterém filátka leží, je dobré použít. Na zjemnění chuti dávám i lžíci majonézy, tu jsem tentokrát vynechala. Pomazánka se může lehce připepřit. V jedné variantě jsem ji ochutila i cibulí, ale ač jí byl jen kousek, nějak mi to nesedělo - možná jsem ji měla předem spařit.


Krom klasického namazání lze kopeček pomazánky taky položit na salátové "hnízdo" (lože, a jánevímjak by to ještě nazvali v rádobynóbl podnicích), prostě na podklad ze zeleniny, předem ochucené, a pečivo lze přikousnout.


Avokádo přišlo na řadu čistě náhodou, ne proto, že bych se rozhodla vařit podle abecedy. Musí být dobře zralé, spolehlivější jsou v tom avokáda černá, pod pevnou slupkou měkká dužina, která jde rozmačkat vidličkou. Tentokrát jsem využila tip od kolegyně a přidala jsem krom česneku, citrónu, soli a pepře i několik lžic tvarohového sýra. Taky trochu zelené petržele a pomazánka byla na světě. Proležení jí vůbec nevadí, vydrží v lednici nejméně čtyři dny.


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Eni-chan Eni-chan | Web | 11. března 2012 v 22:35 | Reagovat

Vypadá to chutně :)

P.S. Můžu poprosit o hlásek - http://cmcyrus.blog.cz/1203/1-kolo-sonb pro Eni-chan? Předem dekuji a ráda oplatím ^-^

2 Nikolas Nikolas | E-mail | Web | 11. března 2012 v 22:55 | Reagovat

No hned bych si dala! Jak já miluju rybí pomazánky...  Jinak s tou zeleninou je to fajn nápad, to jsem nevěděla, že se to dělá.

3 ZeZe ZeZe | 12. března 2012 v 8:15 | Reagovat

Hned bych si dala :D My dom aděláme buď jen vajíčkovou pomazánku nebo taky rybí, to tam naše mamka vždy flákne nějaké rybky z konzervy. Tahle obměna s tou rybkou by mohla být opravdu chutná

4 Vilemína Vilemína | Web | 12. března 2012 v 10:11 | Reagovat

2,3 U pomazánek určitě stojí za to vyzkoušet nějaké obměny, neobvyklé suroviny - to by bylo škoda omezit ase jen na dvě tři. A čerstvá zelenina se může "propašovat" ke všemu...

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 12. března 2012 v 15:00 | Reagovat

To bude seriál "Pomazánky od Á do ZET"?

6 Vilemína Vilemína | Web | 12. března 2012 v 18:30 | Reagovat

[5]: Kdo ví - asi by mě to nbavilo, ale seznam si někdy zkusit můžu:)

7 Meg Meg | Web | 14. března 2012 v 18:08 | Reagovat

Mňam, pomazánky vypadají skvěle, a klidně beru i ten abecední seznam, pomazánek není nikdy dost :)

8 Dana Dufková Dana Dufková | 15. března 2012 v 14:20 | Reagovat

Když jsou doma tři chlapi, tak dobrá pomazánka příjde vždy vhod. Tu rybičkovou milujeme asi nejvíc, pak následuje tvaroh na milion způsobů a samozřejmě vajíčková-té se vždy přejíme po Velikonocích :-)  Co se týká avokáda, tak na tom doslova ujíždím, stačí mi, když si ho nakrájím na toust a posolím. Jinak z něho dělám klukům koktejl.Hezký den

9 michael kors outlet michael kors outlet | E-mail | Web | 16. března 2012 v 7:38 | Reagovat

s article is very good

10 Vilemína Vilemína | Web | 16. března 2012 v 10:14 | Reagovat

[8]:+[7]:

O pomazánkách ani moc často nepíšu, jen když použiju něco méně obvyklého, jako v tomto případě - ale je pravda, že se asi jedí hodně, tak nějaký "inspiromat" přijde vhod. Nu, zkusím to nějak souborně pojednat, díky.

11 Luki Luki | Web | 4. května 2012 v 12:13 | Reagovat

O tak to je pparáda zrovna začínám a moc o tom nevím ale tohle je fakt bomba s těmi pomazánkami je to faktt dobrý nápad ale PROSÍM VÁS O POMOC  POMOŽTE MI ABYCH SI SVŮJ BLOG ROZJEL DOBŘE.
            PŘEDEM DĚKUJE  
                          LUKÁŠ ZDRAŽIL

12 Luki Luki | Web | 4. května 2012 v 12:14 | Reagovat

SOUHLASÍM
[9]:

13 Vilemína Vilemína | Web | 4. května 2012 v 22:22 | Reagovat

[11]: Tak ať se daří - a na začátku přeju hodně trpělivosti!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama