Jídla lehká, jarní

24. března 2012 v 12:12 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Jarní zelené polévky se líbily, tak pokračuju v jízdě na jarní vlně. V období původně postním, kdy díky teplému počasí není už chuť na vydatná zimní jídla, může přijít vhod něco lehčího.
Aspoň do Velikonoc budou u mě v kuchyni mít přednost jídla jednodušší a rychleji připravená. Však se jich tu taky najde dost už mezi zveřejněnými (rubrika Malá jídla nebo Jídla ze zeleniny), několik tipů na všední jídla přidávám. Pár jich uvízlo i ve foťáku:

Čerstvý špenát dodá těstovinám jiný rozměr. Barvy měly hezčí před uvařením, ale semtam nějaká chuťová stopa se rozeznat dala, nejvíc u tmavé sépie. Kousek masa opečeného na pánvičce doplní bílkovinu a obědová krabička je hotová.


Kuřecí stehýnko obyčejně opečené a dušené s cibulí se snese i s vařenou brokolicí, ta se mi totiž už dost zprotivila. Vylepšil by ji třeba sýrový dip nebo tak něco.


Cukety jsou skvělé třeba naplněné ochuceným masem a zapečené se sekanými rajčaty, navrch je pokrájená dužina z vydlabaných lodiček.


Opakovala jsem i plněné žampiony, tentokrát malé. Zbytek bílého vína posloužil do risotta s pórkem a zbylými žampiony, z toho vyšla velká dobrota.


Šišky s mákem podle již zveřejněného receptu mě nečekaně uchvátily.


Na programu byly i tvarohové karbanátky s pečenými lilkovými plátky. K jednomu tvarohu dám 1-2 vejce, cibuli, česnek, pepř, sůl, kmín a další koření, třeba kari, majoránku, papriku, jak kdy. Strouhanky je třeba přidat co nejméně, aby směs držela pohromadě, a karbanátky tvořit namočenýma rukama. Jinak budou tuhé. Musí být dobře propečené, tedy raději slabší. Peču pomaleji. Hodí se i nějaký dip, omáčka navrch. Já měla lehce ochucenou zakysanku (kořením na tzaziky) na téměř nasucho opečených plátcích lilku.

zeleninový boršč nebo halušky podle zaručeného receptu z východního Slovenska:


získala jsem ho kuriózním způsobem, ale to je vyprávění až do nějakého dalšího dílu mých vzpomínek o vaření :)
Je to velice jednoduché - stačí nastrouhané brambory zvážit a mouky dát polovinu jejich váhy, z půl kila brambor je halušek hromada. Přidá se jedno vajíčko a trochu soli. Mají být co nejmenší, prý tzv. haluškár má otvory příliš velké, ale já jsem ho stejně použila - uvařené jsou, než těsto stihnete protlačit do vody...my si je dali taky se špenátem a s pečeným masem. Chystám se na brynzovou verzi, protože jejich příprava navzdory předchozím zkušenostem byla snadná.
Mleté maso je vděčné, dá se do něj zapracovat i další zelenina - třeba mrkev. Používám častěji mleté výběrové hovězí. Nudle nějak zbyly a dušený pórek sestavu doplnil:


Přeji hodně ispirace a dobré chuti k přípravě jarních jídel. Určitě je možné vymyslet jich desítky, odcházím do kuchyně a jdu kombinovat kuřecí maso s nejrůznější zeleninou, co najdu, nezapomenu na fazole, a po nějaké době přidám i sójové nudličky - uvidíme, zda to bude stát za článek :)
Která jednoduchá kombinace teď na jaře učarovala vám?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 24. března 2012 v 13:51 | Reagovat

Pórek já rád!

2 Míša Míša | E-mail | Web | 24. března 2012 v 14:10 | Reagovat

Já teď každý víkend dělám špenát s nivou. Je to jednoduché, chutné a hodně syté. :)

3 Martin Martin | Web | 24. března 2012 v 14:57 | Reagovat

Některé jsou opravdu vizuálně k "nakousnutí" :-)

4 Arion Arion | 24. března 2012 v 20:44 | Reagovat

poslední dobou jsem posedlá jednoduchostí, prostě banálními kombinacemi, kterých se však nemůžu nabažit. Naprostá tutovka je nějaká zelenina + máslo. Mými favority jsou špenát na másle, pórek na másle, brokolice na másle s opraženou strouhankou. Mrkev na kolečka + sladký hrášek, podušené na másle, zastříklé bílým vínem, podlité vývarem, dochucené cukrem/medem a citronovou šťávou. Když je chuť a suroviny, přidáváme kousky kuřecího či vepřového masa, přidáme vařený brambor...nebo taky nic. A zas dělám kolečko a držím v ruce špenát - zbožňujeme ho podušený s lučinou a jinými čerstvými sýry, které do něj dám jednoduše rozpustit. A pak zas ta brokolice(nějak se po zimě nemůžu nabažit zelené barvy), společnost ji dělá nejprimitivnější sýrová omáčka na světě - ve smetaně rozpuštěný sýr "smraďoch" (niva či ještě lépe gorgonzola, ale i gouda či gruyére).  do polívkového soudku bych přidala ještě blbuvzdornou hráškovou. Na másle podušenou cibulku a jeden petržel/pastiňák na kostičky, přidat balíček hrášku(cca 400g), zalít vývarem a vařit( je to ale fofr ). Klidně i trochu rozvařit :) Vzít ponorný mixér a rozšmidlat to na jemný krém a pro vyvrcholení blaha přidat 200 ml tučné smetany(dávám 33%). Dochutit(tzn. sůl+pepř) a podávat buď jen tak, či s krutony, v případě návštěvy nebo chceme li se vytáhnout, doporučuji kuličku mozarelly či mého absolutního favorita - na ozdobu pár plátků uzeného lososa :)
Ach jo, jak nejsu absolutně polévkový typ, tak takhle je naprosto výjimečná. Kdo nevyzkoušel, o hodně přišel :)

Ale má všeobecná zkušenost a dobrá rada co se zeleniny týče je hlavně ta první -tedy použít na ni máslo a upravit co nejjednodušeji. S tímhle nikdy nešlápnete vedle, vychutnáte si přirozenou chuť zeleniny, ovoňenou máslem a navíc budete mít za pár minut hotovo, špinavou jen jednu pánvičku a dostanete do sebe i hodně vitamínů, jelikož nebudete zeleninu zbytečně trápit předlouhým vařením, pečením či smažením.
Já jdu na tu polívku, jinak nebudu mít klidnou noc :))
A omlouvám se za předlouhý komentář, nechala jsem se unést :)

5 Vilemína Vilemína | Web | 25. března 2012 v 19:37 | Reagovat

Všem dík za jejich příspěvky - a Arion obzvlášť za obsáhlou nabídku jídel!

Mě asi nejvíc "bere" pórek, taky čerstvý špenát. A dneska jsme koupila rajčata, že je něčím naplním, čerstvá dobrá moc ještě nejsou.

6 Catalina Catalina | Web | 25. března 2012 v 19:49 | Reagovat

Koukám, že všichni volí jídla slaná, tak já pro změnu bych se nejradši pořádně napapala těch šišek s mákem :D Vypadají totiž skvostně :)

7 Vilemína Vilemína | 26. března 2012 v 16:02 | Reagovat

6 - Už o nich taky uvažuju, možná jako přílohu, možná se strouhankou a cukrem nebo smákem? Ještě nevím.

8 HaF HaF | Web | 27. března 2012 v 23:02 | Reagovat

Taky už se těším na čerstvou zeleninku a šišky s mákem mám zítra k obědu!

9 Dana Dufková Dana Dufková | 28. března 2012 v 10:25 | Reagovat

Vilémíno máte pravdu, že i u nás se se sluníčkem dostavily chutě na něco lehčího. Už bylo rizoto s žampiony a rozmarýnem, kuře pečené s cuketou a pastyňákem, ale všemu kralují těstoviny. Ty můžeme opravdu na tisíc způsobů. Přes zimu jsem vytáhla starší čísla mého oblíbeného Apetitu a Foodu a vybrala z nich pár novinek na vyzkoušení. Buď projdou prvním kolem a stanou se součástí rodinného receptáře a nebo zmizí dole v knihovně.Naposledy jsem zkoušela kuličky z mletého telecího masa, které se pečou v troubě a potom se na pánvi rozpustí máslo, přidá se nakrájený fenykl, rukola, upečené kuličky a nakonec uvařené těstoviny. Ty byly domácí (o to se postaral manžel :-)   Bylo to úžasně lehké jídlo a mně se sbíhají sliny i teď, když o tom píšu :-)  No a ten čerstvý špenát-to je kapitola sama o sobě. Už se moc těšíme, až bude  v provozu tržnice a bude přísun čerstvé zeleniny.  Hezký den

10 Vilemína Vilemína | 28. března 2012 v 12:57 | Reagovat

[9]: Tak to děuju i s dalšími čtenáři za jarní tipy.
S fenyklem jsem se ještě moc neskamarádila, nenadchl mě. Ale s masem by to mohlo být lepší.

Zrdavím.
v

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama