Dýňové cookies

8. března 2012 v 21:24 | vilemina |  Dezerty
Z dýně jsem už pekla několik moučníků (muffins, koláč) v různých variacích. Cookies se dělají opět z dýňového pyré, na které lze vydlabanou dýni buď uvařit nebo upéct. Když mám dýni, která se loupat nemusí, tedy hokkaidó, stačí ji uvařit - je to totiž o dost rychlejší než pečení, které trvá skoro hodinku, ale zas se pak dužina lépe odstraní od slupky. A mně líp chutná pečená.
Smíchat těsto není velký problém, lze dobře využít i techniku. Našla jsem si recept na webu, který je dobře znám.
Tak dýni máme, co dál?


Všechna koření jsou tady:


Ta dodají chuti, jen se skořicí šetřím, aby příliš nedominovala. Těsto má mít konzistenci zmrzliny, no budiž, a taky se dá nabírat malými zmrzlinovými kleštěmi, aby kopečky byly pravidelné a rozteklé sušenky rovněž. Použila jsem lžíci, ale nejsem si jistá, zda bych dosáhla kulatějších cookies s tím doporučeným nářadím - mám ho někde, momentálně nedostupné.
Na těsto jsem využila mixér.
Vzala jsem 2 vejce, 200 g cukru (třtinového), rozpuštěný tuk 120 g (slunečnicivý olej 120 ml), 250 g polohrubé mouky a dýňové pyré - čtvrt litru.
Do mouky jsem přidala půl lžičky soli, lžičku prdopeče, lžičku sody, mírně navršené. Pak už jen koření - skořice více, skoro lžičku, špetku až dvě mletého zázvoru a tlučeného hřebíčku a trochu muškátového oříšku.

Pečou se asi čtvrt hodiny, dokud u středu zapíchnuté párátko není suché.

Zdály se mi až moc ploché a měkké, nelišily se strukturou příliš od muffinů. Přece jen těsto bylo řidší, spíš jako zmrzlina již trochu povolená, ale poměr surovin odpovídal.
Polevu jsem umíchala jen z tvarohu s cukrem, ozdobila puntíky, ale není to druh určený k přenášení. Po tři dny, co sušenky vydržely, chutnaly dobře.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 8. března 2012 v 21:27 | Reagovat

Kod se diví, že je článek obnoven, tak to je jen kvůli špatné editaci obrázků, jinak mi to nešlo opravit:)

2 Daysy Daysy | E-mail | Web | 8. března 2012 v 22:03 | Reagovat

Dýni moc nemusím, ale vypadá to hezky.

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 9. března 2012 v 7:55 | Reagovat

Zajímavé využití dýně.
Já ji znám jen jako kompot nebo ala zelí.

4 Vilemína Vilemína | 9. března 2012 v 11:59 | Reagovat

Můžete-li třeba mrkvová těsta, není proč se dýně bát - není nijak výrazná, když je s dalšími surovinami a kořením pohromadě, ani byste to nepoznali.
A je TAK prospěšná :)

5 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 31. května 2012 v 9:15 | Reagovat

Your details are very good; we got new knowledge from your site

6 cheap prom dresses cheap prom dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 20:58 | Reagovat

Excellent post. I was checking constantly this blog and I'm impressed! Very helpful info specially the last part Smile I care for such info much. I was looking for this particular information for a long time. Thank you and good luck.
http://www.movedress.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama