Bramborové šišky

14. března 2012 v 17:00 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Jako dítě jsem zrovna sladké bramborové šišky neměla ráda, nějak se mi příčily brambory nasladko - a školní jídelny to samozřejmě nezměnily. Lepivá podoba bramborových "špalíčků" nebo chuťově podobných škubánků, posypaná makem a cukrem, navíc omaštěná sádlem, si mě získat nemohla. Ani bramborové placky s povidly mi nejely.
Šišky dělala babička obalené ve strouhance a mám dojem, že ani ty jsem nejedla mnohokrát nasladko, spíš jen posolené. Škubánky jsme jedli s tvarohem a slané, druhý den už opečené. A nejlépe k roštěnce.


Bramborové šišky ve strouhance podle babičky

400 g brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, 3 hrsti strouhanky a máslo na obalení, případně cukr, tvaroh na sypání

V reginální kuchařce jsem našla poměr surovin hodně jiný, je v něm jen polovina mouky.

Pojizerské bramborové šišky
500 g brambor, 140 g hrubé mouky, 1 vejce, trochu mléka, sůl, sádlo na omaštění, mák a cukr na posypání
Postup se neliší.
Brambory vařené ve slupce oloupeme a protlačíme lisem nebo nastrouháme na jemném struhadle. S moukou, solí a vejcem zaděláme těsto a válíme šišky velké jako prst. Vaříme v osolené vodě. Podle velikosti to trvá cca 5 minut. Okapané posypeme strouhanou houskou, kterou jsme opekli na másle dozlatova, nebo mákem a cukrem. S tvarohem mohou být sladké i slané. Babička ještě ještě pokapala rozpuštěným máslem.


Přemítala jsem totiž, zda ty šišky opravdu svedu? A jak by mi chutnaly dnes? I když jsem je v dětství jedla, uvědomila jsem si, že jsem je nikdy sama nevařila! Nic jednoduššího, než to vyzkoušet, řekla jsem si, a pustila se při vhodné příležitosti do toho.
Příležitost nastala - měla jsem zrovna malý přebytek vařených brambor, asi 300 g, což na zkoušku stačilo.
Zvolila jsem těsto pojizerské. Vajíčko jsem do něj dala taky celé, mléka pár lžic. Těsto se mi zdálo skoro moc měkké, ale to bylo dobře - když se to s moukou přežene, je výsledek nepoživatelně gumový.
Skutečně jsem je vařila asi sedm minut, ač kuchařka uvádí 15-25 jako u knedlíků, to by se šišky rozvařily.


Šišky chutnaly báječně měkce a bramborově, ani stopa po nepříjemném lepivém pocitu šišek z jídelen, těsto bylo kypré a bez pachutí, k nakousnutí už takhle samotné! Trochu jsem je omastila sádlem a úplně dostala chuť zkusit je s mákem. Použila jsem již koupený mletý mák (vakuově balený - výborná vymoženost proti žluknutí) a trochu cukru a plna nostalgie jsem objevovala dávné chutě jednoduché lidové kuchyně.
Až zas budu mít pár brambor navíc, určitě si je udělám znova - a možná seženu i parťáka.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Daysy Daysy | E-mail | Web | 14. března 2012 v 17:18 | Reagovat

Někdy přijdou vhod.

2 L+P<3 L+P<3 | Web | 14. března 2012 v 18:09 | Reagovat

mám je hodně ráda,ale když sem si je dělala měla sem je takové moc vodnaté..

3 Vilemína Vilemína | Web | 14. března 2012 v 18:29 | Reagovat

2 - to mohly být vodnaté brambory...

4 Dana Dufková Dana Dufková | 15. března 2012 v 14:26 | Reagovat

Tak to je první vzpomínka na babičku- vařila mi je často, s mákem nebo strouhankou a já jsem mohla pomáhat. Byly vždy výborné a nadýchané. Když jsme je pak měli mít ve školní jídelně na oběd,tak jsem se na ně těšila, ale nastalo velké zklamání-tuhý, nepoživatelný bacan šedivé barvy. Já je dělám často, nasladko i naslano se zelím a špekem. Ale s těstem se musí pracovat rychle, po přidání vajíčka  rychle řídne.

5 Alena Alena | Web | 15. března 2012 v 18:33 | Reagovat

Jako dítě jsem těmto šiškám říkávala šulánky. Maminka je dělávala s mákem, ale jsou skvělé i ke špenátu a pečenému vepřovému. Taky je dělávám, ale už dlouho nebyly. Díky za připomenutí a za vzpomínku na dětství.

6 Vilemína Vilemína | Web | 15. března 2012 v 20:04 | Reagovat

4 - to taky může být odpověď pro 2, že  bramborové těsto nemůže dlouho stát. Dík za připomínku.
Myslím, že v jídelnách se dělaly ze sušených bramborových vloček, proto byly tak hnusné.

5 - Jako přílohu bych taky chtěla zařadit do repertoáru, dík za tipy.

7 petra petra | 21. března 2012 v 14:01 | Reagovat

Z našeho rodinného jídelníčku šišky s mákem nezmizely ani po odrostu dětí. Jsou stálicí, na které se vzácně shodnou všichni strávníci. :-)
Někdy nastavím br-těsto měkkým tvarohem.

8 Vilemína Vilemína | Web | 21. března 2012 v 19:20 | Reagovat

S tvarohem jako na ovocné knedlíky? Hm, dobrý.

9 Jája Jája | E-mail | 24. března 2012 v 13:37 | Reagovat

Ovocné knedlíky- 1 tvaroh, 1 vařená strouhaná brambora, vajíčko, sůl, možno také 1 lžíci kukuř.škrobu, s hrubou moukou vyzvoříme těsto, dělám jedině takto, jsou výborné...

10 Vilemína Vilemína | 27. března 2012 v 13:19 | Reagovat

Používala jsem do nedávna buď tvarohové nebo bramborové, ale musím říct, že ta kombinace je skvělá - a na ty šišky ji taky zkusím, co nevidět:)

11 Bonnie Galactic Bonnie Galactic | 12. listopadu 2013 v 16:00 | Reagovat

Já bych zkusila ráda něco jinýho než mák a  strouhanku ale nemůžu nic najít :D

12 Vilemína Vilemína | 12. listopadu 2013 v 21:05 | Reagovat

A co se strouhaným perníkem?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama