Pečené koblihy

19. února 2012 v 19:25 | vilemina |  Dezerty
O koblihách na plechu pečených a ne smažených jsem už četla na blozích několikrát. Až nyní v masopustní době jsem si konečně zdůvodnila, proč je vyzkoušet...začátečníci se mohou inspirovat i videonávodem tady. Tyhle stránky jsem objevila teprve předevčírem, když jsem "gůglovala" návod na porcování kuřete k doplnění předchozího receptu.
S kynutým těstem mám hlavní potíž v nalezení dostatku času vcelku, na pečené kobližky jsem ho potřebovala přesně dvě hodiny. Sice se dá udělat něco i mezi kynutím, ale v devět večer bych s tím nezačínala :) Třeba strčit nějaké maso do kastrólu v tuhle dobu ještě stačím.

Recept 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 žloutek, 40 g cukru, 50 g másla, špetku soli, půl lžičky vanilkové esence (1 vanilkový cukr), 1 droždí (42 g) jsem si upravila tak, že jsem do mísy robotu nasypala mouku a cukr, nadrobila kostku droždí, přidala dva žloutky a půl lžičky soli. Mléko jsem trochu ohřála i s máslem a nalila do mísy, zapnula a za necelou minutu bylo těsto krásně jemné a propracované, nelepilo se.


Dala jsem ho kynout a šla hledat nějaké marmelády. Chtěla jsem využít taky pár načatých, tak jsem udělala směs, kterou jsem plánovala osvěžit rumem, leč marmelády byly až moc řídké.
Za hodinu těsto vykynulo a nastal čas ho vyválet a vykrájet hrnkem.
Tip: Po vykrájení najednou odstraníme zbytky těsta jako krajku - vzpomněla jsme si na tenhle na šikovný trik až u dalšího vyvalování, tak aspoň ukázka.


Pak zbývalo jen naplnit je marmeládovou směsí a pěkně kolečka přitiskat k sobě, což byla pro mě nejméně příjemná práce. Ač jsem si na tom dala docela záležet, během kynutí se mi koblihy částečně rozlepily a musela jsem to opravovat, a to přes vytékající marmeládu nejde právě dobře, proto zdůrazňuju - těsto se k sobě musí opravdu důkladně zmáčknout, aby šev nebyl skoro vidět, teprve pak drží! Dělám ho tak zřídka, že vždy mezitím zapomenu, jak to je důležité... Koblihy jsem nechala ještě skoro půl hodinky kynout.


Po 15 minutách jsem si zapnula troubu na obvyklých 180 stupňů a v rozehřáté koblihy upekla dozlatova. Jsou to vlastně buchty-sólistky, ani závěrečné potření rozpuštěným máslem s rumem je chuťově neposune více ke koblihám, i když bych ho rozhodně nevynechávala. Smažená chuť je přece jen jiná. Myslím, že milovníka koblih jimi neošálíte.


Koblihy pečené v troubě se patří pěkně navrch pocukrovat - chutnají dobře, jako lepší buchty. A vypadají možná o něco elegantněji. Z toho důvodu bych je před buchtami upřednostnila. Stačí je udělat menší než hrnkem. Měla jsem jich necelé dva plechy.
A kdo by hledal nějaké masové masopustní tipy včetně paštiky a slaných bramborových kobližek, najde je zde.




 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Daysy Daysy | E-mail | Web | 19. února 2012 v 19:41 | Reagovat

Vypadají dobře.

2 Tail-Haris Tail-Haris | Web | 19. února 2012 v 19:46 | Reagovat

hned bych si jednu dala :D

3 Jane Jane | Web | 19. února 2012 v 20:16 | Reagovat

Já bych smažila...

4 Obayo Obayo | E-mail | Web | 19. února 2012 v 20:20 | Reagovat

A já už pár dnů chodím za mámou že mám chuť na nco suprovýho ^^ už vím co budu přez týden dělat!

5 ZeZe ZeZe | 19. února 2012 v 20:41 | Reagovat

Pane jo!!! Proč mi to děláte?? Já bych si hned dala, ať už smažené nebo pečené, šup na talíř :D

6 Vilemína Vilemína | 19. února 2012 v 21:13 | Reagovat

Všem:
Doma připravené kynuté těsto se nedá s kupovanými výrobky srovnávat - a přitom to není tak obtížné, chce to jen trochu toho času, žádné extra suroviny (ale za máslo se rozhodně přimlouvám), návody jsou k dispozici - takže kdo chce, může!

7 Madla Madla | Web | 20. února 2012 v 8:58 | Reagovat

Ze smažení ve větším množství leje mám pořád notný strach, tkže koblihy pečené v troubě jsou pro mě skvělou alternativou. Minulý týden jsem je dělala s brusinkovým džemem, tento týden bude pro velký úspěch opakování - jedna dávka bude s domácím rybízovým džeme s bílou čooládou a druhá dávka s hořkou čokoládou. Já kupované koblihy nerada, takže tyhle mi úplně vyhovují :-)

8 toffo toffo | Web | 21. února 2012 v 19:50 | Reagovat

Také jsem si myslela, že budou spíše příbuzné s buchtami. Smažení koblih není až taková jednoduchá věc - pro mě. Nesmí se rychle, aby uvnitř nebyla syrová, ani pomalu, aby se nenacucala olejem. Z dětství si pamatuju z nějaké knihy, jak chudá maminka chudě smažila v malém hrnku po jednom koblížku, bylo málo oleje a kobliha při smažení musí plavat, aby se jí vytvořil bílý proužek uprostřed. A do malého hrnku stačí málo oleje. Jméno knihy jsem zapoměla, ale buď to byl Malý Bobeš nebo Hanýžka a Martínek J.š.Baara.

9 Vilemína Vilemína | 21. února 2012 v 20:34 | Reagovat

7,8
Samotné smažení není podle mě tak obtížné - píšu o něm u těch bramborových kobližek.
Plavat koblihy musí, menší kastrolek tak na 3-4 kousky max. zcela postačí.
Aby se udělal proužek, přikrývá se při smažení první strany pokličkou, druhá se smaží odkrytá. A na menším plameni.

10 Meg Meg | Web | 22. února 2012 v 21:53 | Reagovat

Diky za pripomenuti pecenych koblih :) Taky uz jsem je delala, i kdyz mely spis takove ty vykrojene tvary ala donuts, ale tesne po vytazeni z trouby byly nadychane a mekke, skoro jako ty smazene :)

11 Dana Dufková Dana Dufková | 27. února 2012 v 9:20 | Reagovat

V rámci "dietních" záchvatů, které mě občas popadnou, jsem tento recept vyzkoušela na podzim. Je sice pravda, že smažené jsou smažené, ale rychlost, jakou zmizely z plechu ,byla téměř kosmická :-)  Jinak-velkým hitem se u nás staly bůčkové placky, které ale nesmažím. Peču je v troubě na plechu s pečícím papírem. Jsou míň tučné, ale zůstávají šťavnaté a mňam.  Hezký den

12 Vilemína Vilemína | 27. února 2012 v 16:57 | Reagovat

To je pravda, v troubě se dá připravit lecco o něco dietněji - já takdělám všechny karbanátky, i kapustové, taky plněné papriky, ryby...

Dík za připomenutí.

13 Iris Iris | Web | 2. března 2012 v 16:35 | Reagovat

my zase rádi bavorské vdolečky, ale koblížky jsou k nakousnutí

14 JB JB | Web | 6. ledna 2013 v 10:15 | Reagovat

U nás dáváme do těsta polohrubou mouku:

http://recepty.jiribures.cz/moucniky/koblihy/

15 prom evening dresses prom evening dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 12:35 | Reagovat

is neat I'm sure there will be hundreds of people that appreciate this information. I had no clue on some of the things you mentioned earlier, thanks!
http://www.movedress.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama