Makrela na 2x

6. února 2012 v 12:07 | vilemina |  Jídla z masa
Uzená makrela zapečená s bramborem mě už zaujala před časem. Nedovedla jsem si ji moc představit, ale přidává se do ní i smetana, cibule, pórek, sýr. Vzala jsem jen smetanu a cibuli, brambory jsem použila už předvařené. Nakonec jsem ještě vše posypala sýrem.


Chuť mě překvapila příjemně, kupodivu jsem tuhle kombinaci ještě nejedla. Je to jednoduché jídlo a rychlé na přípravu, tak můžu jen doporučit. Hodí se i pro začátečníky - nehrozí nedopečené maso nebo brambory. Porce připravené v menších miskách je možno rovnou servírovat.

Mraženou makrelu jsem připravila pečenou se zeleninou. Hlavu nenechávám, hodně rybu vyperu - nebývá vykuchaná právě pečlivě, chce to ji trochu dočistit a zamrzlou krev odstranit.


Ryba snese jakékoli množství koření, domácí, středomořské i exotické. Cibule na silnější kolečka nebo proužky dávám hodně, i do břišní dutiny, česneku dle chuti.
Další zelenina rybě jen prospěje, může být nakombinovaná i nahrubo (na sirky) nastrouhanou mrkví. Rajčata a papriky se hodí vždy, lilky a cukety také, pórek nebo řapíkový celer taky. Ten jsem použila tentokrát. Zelenina se hodně vypeče. Když se v ní bude na začátku ryba ztrácet, je jí akorát. I zeleninu navrch trochu posolím a popepřím a pokapu olejem.
Upečená makrela jde dobře od kosti, páteř se vyloupne snadno, ale po stranách jich zbyde i tak dost na obírání, výhodnější jsou větší ryby. Tahle byla na velkém talíři :)

 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Pipi Pipi | Web | 11. února 2012 v 10:26 | Reagovat

Což o to, dobré to určitě je, jen že bezhlavá ryba na talíři mi chuťové buňky prostě nedráždí. Ale myslím si, že u obyvatel vnitrozemního státu to je normální.

2 Vilemína Vilemína | Web | 11. února 2012 v 11:24 | Reagovat

Snad by se ti líbila více celá?
Když to není na hostinu, hlavy dávám pryč - krom pstruhů. Někdo zas nemá rád, že na něj ryba kouká...

3 Pipi Pipi | Web | 16. února 2012 v 10:07 | Reagovat

Jo jo, celá ryba by myslím vypadala lákavěji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama