Kuře na pórku

18. února 2012 v 10:28 | vilemina |  Jídla z masa
Kuře tisíckrát jinak, to je asi hodně častá verze běžných večeří či všedních obědů. Někdy používám už naporcované díly, jindy rozkrájím celé kuře. Z toho mi pak zbyde kostra a pár velkých kostí na vývar, ale na ten si nastřádám zbytky aspoň od tří kuřat, skladuju je u ledu.

TIP:

Kosti ze stehen je šikovnější vykroutit, aby se nepletly, konce křídel - letky přihazuju ke zbytkům na vývar.
Jeden návod najdete tady, "šéf" postupuje trochu jinak, krájí prsíčko napříč napůl a v jedné polovině nechává kost od křídla, také stehýnka porcuje na dvě části. V kostře nenechává "mandličky", nejchutnější kousky masa.

Z kuřete odkrájím tuk všude, kde to jde, i biskup a méně pěkné části kůže. Jinak ji nechávám, ale zase téměř vynechám další tuk, opečená kůže ho pustí dost, aby se dalo maso chutně udusit. Slaninka je slaninka - dopřejeme si ji však jen výjimečně.
Občas připravuju kuře na pórku.
Pórek mám ráda, ale odrazuje mě vždycky ta manipulace s dlouhatánskými stvoly, které v taškách špatně drží a vůbec všude a pořád překážejí. Ani jejich čištění mě moc nebaví, někdy je hlína zanesená i hodně hluboko mezi vrstvami a musí se rozebírat list po listu, je to piplačka.


Tentokrát byl pórek docela čistý, tak se snadno dal pokrájet na tlustá kolečka. Považuju je za velmi dekorativní - zasyrova pastva pro oči.
Pokladla jsem je na plech olejem jen potřený, navrch rozložila naporcované kuře, osolila a opepřila.


Zbylé zelené natě jsem poházela navrch a během pečení opatrně podlévala. Pórek by neměl moc plavat, aby se jen nevařil a nerozvařil. Ale suchý také zůstat nemůže. Mělo by se vše upéci do nějakého pěkného odstínu - docílila jsem takovéhoto. Včas jsem neodstranila proužky pórku z povrchu, kde se trochu připekly - na chuť to moc nevadí, spíš naopak.


Víc není třeba k receptu přidávat, je to jednoduché jídlo i na přípravu. Uplatní se k němu rozmanité přílohy, já jich napočítala nejméně pět - dušená rýže, šťouchané brambory či kaše, kuskus, svítek, žemlový knedlík. S každou získáte trochu jiný chuťový akcent. I proležení a ohřátí druhý či třetí den takové maso zvládne, a tak je šikovné právě na ty všední dny.
Z mládí pamatuju různé variace masa s pórkem na čínský způsob, ale to mě moc nebaví - dnes bychom to hodnotili jako samé náhražky. Ani na vařený či dušený pórek v řídké omáčce si nevzpomínám právě s nadšením. Stačí však dát ho přímo pod maso, aby se chutě propojily. Taky polévku mám ráda, pomazánku z čerstvého nebo pórek zapečený s bramborami a smetanou.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 L+P <3 L+P <3 | Web | 18. února 2012 v 11:34 | Reagovat

já osobně moc porek nemusím,z polívek si ho vždycky vytahuju . Kuře vypadá dobře :)

2 Werča Werča | Web | 18. února 2012 v 11:56 | Reagovat

No super, mám tu kuře, mám tu porek, takže dnešní oběd je vyřešen :)
Jinak porkovou polévku miluju! :)

3 selenagomez-webs selenagomez-webs | Web | 18. února 2012 v 16:28 | Reagovat

Ahoj moc pěkný a zajímavý a články blog

4 HaF HaF | Web | 19. února 2012 v 19:03 | Reagovat

Takovéto úpravy kuřete jsou nejvděčnější, když člověk vaří denně. Je to rychlé a hlavně u kuřete je opravdu velká možnost kombinací!
Pórek máme rádi, díky za tip!

5 Vilemína Vilemína | 19. února 2012 v 19:29 | Reagovat

2 - jistě oběd chutnal!
4 - kuře je úplný chameleon, přizpůsobí se všemožným chutím

6 Meg Meg | Web | 22. února 2012 v 21:47 | Reagovat

Porek miluju snad na vsechny zpusoby a takhle s pecenym kuretem musi byt vynikajici :)

7 Jája Jája | E-mail | 13. dubna 2012 v 15:01 | Reagovat

Láká mě také kuře na pórku, zatím mám jenom pórek, teď jsem slyšela jak je kuře nezdravé, co do nich všechno naperou, rychle vyroste a ty škodliviny v něm všechny zůstanou, lepší je prý vepřové, ale nejlepší hovězí, tak by to chtělo splašit nějaké domácí kuřátko....

8 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 31. května 2012 v 9:13 | Reagovat

Your details are very good; we got new knowledge from your site

9 Coach Outlet Coach Outlet | E-mail | Web | 20. září 2012 v 5:06 | Reagovat

like wearing white full-length skirts could pick the as ornament.

10 cheap beach wedding dresses cheap beach wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 18:57 | Reagovat

This report ended up being truly handy. My husband and i now have incorporated several extremely important details.
http://www.movedress.com/cocktail-dress-function-occasion.html

11 cialis_tadalafil cialis_tadalafil | E-mail | Web | 21. dubna 2017 v 5:38 | Reagovat
12 cialis cialis | E-mail | Web | 28. května 2017 v 21:54 | Reagovat
13 generic generic | E-mail | Web | 15. června 2017 v 13:25 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama