Dvě polévky, fazolová a zelná

1. února 2012 v 13:03 | vilemina |  Moje polévky
Když už vařím polévku, což zas není tak často (někdy ani jednou týdně, ani jednou měsíčně), mám některé, u nichž dodržuju stejný recept - a rovněž jiné, u kterých naopak důsledně improvizuju.
K těm prvním patří zelňačka. Do té nic nového nepřidávám, i když už jsem slyšela či četla o ledasčems, od mrkve po švestky. Švestky bych zkusila ráda, ale vždy na to zapomenu.
Jak dělám zelňačku? Musím to sem napsat, aby mi zase příště potomek nevyčinil, že takový zásadní recept na blogu chybí!


V jeho dětství a mládí jsme zelňačku s nějakou uzeninou, nejčastěji drůbežím točeným salámem, dělali často k obědu i večeři, po vydatnější poléce již stačilo něco menšího, i sladké jídlo, a bylo to úsporné. Bez toho "točeňáku" se samozřejmě taky dá, určitě se objeví rady, čím vším ho nahradit. Ale my ji máme takhle nejradši, tak v tomto případě ho vyjímám z embarga. Dříve jsme s ním dělali skoro všechno, ale zůstal nenahrazen asi právě jen v zelňačce.

Nejprve dávám vařit brambory, vezmu tak dvě tři. K nim sůl a polévkové koření, taky jednu cibuli vcelku. Když jsou poloměkké, přidám půl kilogramu kysaného zelí, z něj pro jistotu vymačkám nálev do hrnku, kdyby byl moc kyselý. A vařím. Papriku přidávám později. Dříve jsem zahušťovala rovnou moukou rozmíchanou do zakysané smetany nebo domácí jíškou, obojí se musí provařit kolem 20 minut. Dnes používám instantní jíšku. Nezahušťuju moc. Přidám smetanu na vaření, na celý hrnec stačí 200 ml.lze použít i jen mléko. Vložím uzeninu na kousky, aby se prohřála, kolik mám, tolik dám, lze i vynechat. Dochutím - solí, odloženou kyselou vodou ze zelí, mletou paprikou. Zelňačka vydží dík kyselosti dosti dlouho, určitě pět dnů v chladu. Proleželá je ještě lepší. Dá se i snadno zamrazit.

Fazolová polévka zase přijde vhod, když doma nic pořádného na polévku nemám, jen nějaké divné zbytky zelenin - plechovku fazolí mívám v zásobě stále, tak se využije. I plechovka sekaných nebo loupaných rajčat či zbytek passaty se hodí.
Zeleninu dávám vařit od nejtužší po nejměkčí, začínám cibulí, mrkví, celerem - dala jsem půl sáčku mražené polévkové zeleniny a asi dva řapíky. K tomu sůl a polévkové koření. Ještě jsem měla půl papriky, šup s ní do polévky taky, udělá dobrou chuť. Pak fazole bez nálevu, rajčata, trochu jíšky.
Tentokrát jsem polévku výrazně vylepšila ještě přidáním uzených papriček z mexické konzervy, byly pálivé tak akorát a chuť polévky skvěle doladily.


Fazolová polévka se dobře přikoření rozmarýnem nebo tymiánem, může v ní skončit i nějaký masový zbytek, nejen kus slaniny. Dobře se hodí i kukuřice, samozřejmě.

Polévka v současném chladném počasí je to pravé, můžu doporučit! Zároveň taky plním svůj polévkový dluh, již jsem si vyslechla stesky, že na polévky uvádím nějak málo receptů...
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 1. února 2012 v 13:30 | Reagovat

Ta zelňačka vypadá skvěle...

2 Jája Jája | E-mail | 1. února 2012 v 14:43 | Reagovat

Já tedy brambory vařím zvlášť s kmínem a zelí také zvlašť s bob.listem,(brambory ztvrdnou když se vaří se zelím) na pánvičce si orestuji klobásu, potom cibuli, mouku , mlet.papriku a toto vše smíchám dohromady, krátce povařím se smetanou, zrovna dnes jsme ji měli, v tomto období, je ji třeba.

3 Alis Alis | Web | 1. února 2012 v 14:56 | Reagovat

Zelňačku mám taky moc ráda!!

4 Vilemína Vilemína | 1. února 2012 v 15:50 | Reagovat

2 - i tak možno, postup používáte sofistikovanější, s opékáním zvlášť.

Dávám brambory napřed a zelí až později, právě aby se obojí uvařilo - je to odzkoušené.

5 toffo toffo | Web | 1. února 2012 v 21:05 | Reagovat

Nedoceněné polévky. Zvlášť fazolové a že my jich doma vařily na takových způsobů. Vynikající jsou takové ty gigantické fazole, nejsou ani tak škrobové jako máslové, bezva chuť do nich kousnout.

6 Vilemína Vilemína | 2. února 2012 v 13:59 | Reagovat

Velké fazole taky někdy používám. Musím se po nich zas podívat.
Nemám dobré vzpomínky na fazole z mládí, bývaly dosti nedobré, asi i žluklé nebo staré.

7 toffo toffo | Web | 5. února 2012 v 19:30 | Reagovat

Teplý bonz: Žena a život, poslední vydání ze středy 1. února 2012, na straně 100 v Kulinárních novinkách - v okénku co si přečíst - odkaz na tvou knihu.

8 Vilemína Vilemína | 6. února 2012 v 9:47 | Reagovat

Díky, to mě těší.

V žebříčku TOP 5 nakl. Motto se držím na 2. místě za Halinou již několikátý asi 3.) týden.

9 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 31. května 2012 v 9:14 | Reagovat

Your details are very good; we got new knowledge from your site

10 lenuska lenuska | 17. ledna 2013 v 10:21 | Reagovat

hnus

11 short wedding dresses short wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 20:16 | Reagovat

Excellent post. I was checking continuously this blog and I'm impressed! Extremely helpful information specifically the last part Smile I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and best of luck.
http://www.movedress.com/bridesmade-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama