Zapečený lilek

18. ledna 2012 v 15:04 | vilemina |  Jídla ze zeleniny
Lilek na plechu lehce zapečený bez velkých štráchů, tedy ve velkých kusech, bez dalších přísad a ochucování, jsem okusila u bufetového stolu, zdál se mi to dobrý nápad. Teď sice nemáme lilky dosti prosycené sluncem, které chutnají jistě lépe už samy o sobě, ale zeleninu potřebujeme jíst celoročně a jen se sezónním sortimentem nevystačíme, je to něco za něco.


V domácí verzi jsem lilek pokrájela na silnější plátky a rovnou naskládala do zapékací misky, jen
vytřené olejem, navrch jsem ho posolila, kápla oleje a posypala kostičkami česneku. Vše jsem překryla vrstvou zakysané smetany a dala do trouby.


Lilek se upekl, smetana zezátla, trvalo to asi 3/4 hodinky...
Jako zeleninová příloha nebo lehké jídlo poslouží dobře.
Další čistě lilkové inspirace nabízím tady (kde je ve směsi, teď neuvádím):


 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 18. ledna 2012 v 15:22 | Reagovat

Krásnou krustičku to chytilo. Vypadá to křupavě.

2 Cukřenka Cukřenka | 18. ledna 2012 v 15:24 | Reagovat

Hm, mohlo by to být dobré :D Určitě to bude lehké a člověk si na tom nejspíš dobře pochutná

3 Míša Míša | E-mail | Web | 18. ledna 2012 v 18:19 | Reagovat

Lilek má ráda :) Náhodou netuší někdo, jak se ale udělá jen takový opečený, aby křupal a nebyl rozplizlý? Dělají se tak i cukety :)

4 Vilemína Vilemína | 19. ledna 2012 v 11:42 | Reagovat

Opečený:
plátky cca 3 mm silné, ne více, posolit a nechat vypotit aspoň 1/2 hodiny, osušit třeba papírovými utěrkami.
Hodně rozpálit pánev, nejlépe litinovou, nebo použít gril. Mastit málo nebo pražit nasucho, olejemlze potřít pak. Inspirace zde:

http://vilemina.blog.cz/1107/svatek-i-grilovany-salat-bez-grilu

5 Míša Míša | E-mail | Web | 19. ledna 2012 v 15:15 | Reagovat

[4]: Děkuji moc za odpověď.

6 Meg Meg | Web | 19. ledna 2012 v 22:41 | Reagovat

Lilek mam moc rada a takhle se zakysanou smetanou ho urcite budu muset vyzkouset. Nadhera!

7 Ebolin Ebolin | Web | 21. ledna 2012 v 11:17 | Reagovat

I když z tvého popisu a z fotek vypadá lilek k nakousnutí, ani do ruky bych ho nevzala :-)

8 Petr Petr | Web | 27. května 2013 v 15:13 | Reagovat

Lilek je super zelenina. Mám moc rád zapékaný lilek s rajčaty a mozzarellou, ale takhle jednoduše jsem ho ještě nezkoušel. Děkuji za inspiraci jednoduché přílohy :-)

9 Vilemína Vilemína | Web | 27. května 2013 v 22:27 | Reagovat

Dík, tak ať se povede a chutná!

10 surpan surpan | E-mail | Web | 24. srpna 2015 v 13:36 | Reagovat

Poprvé jsem vyzkoušel a fakt mi to kupodivu chutná :-). Díky za recept

11 Vilemína Vilemína | 24. srpna 2015 v 13:51 | Reagovat

To mě těší!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama