Pečené kolínko silvestrovské

2. ledna 2012 v 21:35 | vilemina |  Jídla z masa
Aspoň jedno menší jsme si na konec roku dopřáli - jsme rádi doma ve dvou, někdy vyrazíme i na rachejtle. Na posilněnou se jsem tedy předložila vypečenou končetinu.
Našla jsem si na koleno několik fint, aby bylo opravdu dobré a s denním předstihem začala.
Na nakládání jsem už čas neměla, ale zářezy jsem udělala a do nich vetřela sůl a koření, použila jsem drcený kmín, mleté nové koření a pepř, taky část česneku (dle naší chuti - to znamená spíš méně).
Kolínko jsem posadila na kroužky cibule promíchané s česnekem a hořčicí. Vešlo se do velkého kastrolu, ale to jsou skutečně jen dvě porce.

Vše jsem trochu podlila vodou, přikryla poklicí a šoupla do trouby 200 stupňů horké, ale po čtvrthodince, když se vše už prohřálo, jsem ji zmírnila na 170 a podlila černým pivem, asi dvěma deci. Pekla jsem přes hodinu, 3x obrátila, polila. Nechala jsem maso v troubě vychladnout.


V den D jsem koleno ještě pekla další hodinu a půl, poslední 3/4 hodiny již bez pokličky, aby se kůrčička vypekla. Polívala jsem každou čtvrthodinu.
Maso musí jít od kosti, šťáva z cibule být tmavá a vypečená.


Vypeklo se hezky, stačilo nakrájet a podávat s jablečným křenem, hořčicí a anglickou hnědou omáčkou. Ta je sladší, mj. s fíky, a Ježíšek ji do naší kuchyně přinesl prvně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | Web | 2. ledna 2012 v 22:23 | Reagovat

No tak to musela být dobrota!

2 Vilemína Vilemína | Web | 2. ledna 2012 v 23:28 | Reagovat

Byla - nedělám ho právě často.

3 Dana Dufková Dana Dufková | E-mail | 3. ledna 2012 v 13:35 | Reagovat

Milá Vilemíno, k vánocům mi Ježíšek přinesl Vaší knížku a tak bych Vám ráda poděkovala. Možná ani netušíte, kolik radosti jste mi způsobila. Četla jsem ji dost dlouho-tedy ne, že bych byla tak špatná čtenářka, ale u každé kapitoly se mi vybavily vlastní vzpomínky, vůně i chutě, takže jsem co chvíli zavřela oči a vzpomínala, jak i moje babička seškrabávala těsto příborovým nožem z mých dlaní , na recepty, které si nosila domů i moje maminka učitelka od kolegyň ze sborovny a brácha pak nadával, že až někdo vymyslí pomazánku ze šišek, tak to určitě budeme jíst jako první.... Takže moc děkuji a přeji hezký rok 2012.

4 Vilemína Vilemína | 3. ledna 2012 v 13:42 | Reagovat

Jé - díky moc za ohlas, moc mě těší, že Vás četba potěšila!
Zatím mám reakce jen od lidí, kteří mě aspoń trochu znají, a protože jsou podobné jako Vaše, už jim budu muset věřit, že mi jen nemažou med kolem huby:)

Třeba s evrátíte k některým starším receptům, třeba Vás zaujme i něco na blogu...tak vítám.

5 Dana Dufková Dana Dufková | 3. ledna 2012 v 15:52 | Reagovat

[4]: Chystám se na ty marmeládové šátečky. Když jsme jezdili na prázdniny na chalupu, pekla je paní sousedka a já se na ně těšila celý rok víc jak na ty prázdniny :-) Na blogu mě zaujala spousta věcí, proto jsem byla ježíškem opravdu překvapená. Bylo to asi poprvé, co jsem měla pocit, že mě manžel opravdu zná :-)

6 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 3. ledna 2012 v 21:33 | Reagovat

Mňaminky, mňaminky, mňam!

7 Vilemína Vilemína | 4. ledna 2012 v 12:42 | Reagovat

[5]: Děkuju za tak milá slova.
Snad šátečky nezklamou!

[6]: Přesně tak!

8 Cheap Nike Shoes Cheap Nike Shoes | E-mail | 22. listopadu 2012 v 8:57 | Reagovat

A copak jste měli dobrého v Imperialu? idím snad Sachr, čokoládovou pěnu se šlehačkou a ovoce s nějakým sorbetem? A holešovickou tržnici vám Pražákům opravdu závidím

9 Martin Martin | E-mail | Web | 11. listopadu 2015 v 15:41 | Reagovat

A ještě jednou palec nahoru, když brouzdám po Vašem webu vidím že chutě máme docela podobné. Vepřové koleno je klasika i pro nás http://www.zabijacky.cz/news/pecene-veprove-koleno/ a pečené je prostě nejlepší. Pečeme ho pomaleji, déle, aby šlo maso od kosti úplně samo, musí se rozpadat, toho rychlém pečením nikdy nedosáhneme. Kurčičku řešíme až potom, nakonec, spíš jako dekoraci :)

10 Vilemína Vilemína | Web | 12. listopadu 2015 v 12:21 | Reagovat

No jo, to je už tři roky...nyní peču spíše vykostěné, též dlouho, to je ještě lepší - ale ta hořčice je na tom nejlepší trik.

11 Anna Najmanová Anna Najmanová | E-mail | 20. ledna 2017 v 21:44 | Reagovat

Koupila jsem dneska koleno a zítra se vrhnu na tenhle recept. Už se moc těším!
Taky musím napsat, že jsem už dočetla Zatracené kyselo. Knížka se mi moc líbila. Pravděpodobně obě knížky  daruji dceři, která určitě přivítá vyzkoušené a dobře popsané recepty. Přeji hezký den. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama