Makovec či makovník

27. ledna 2012 v 10:17 | vilemina |  Dezerty
Takový makovník je zcela jednoduchý moučník z litého těsta, které bez potíží lze zamíchat v míse ručně, a v robotu už je to úplně snadné. Pekla jsem ho po letech, ale v době školních let jsme ho mohly snadno připravit i my holky, již tehdy se odměřoval na skleničky - používaly jsme na všechno staré dvoudecové hořčičáky.
Mívaly široké využití a dávaly se do nich teplé nápoje dokonce i v hospodách. Někde používali důmyslné obaly, aby sklo nepálilo - i my doma, a pak ještě na chalupě jsme je dávali do dosti vkusných loubkových a slaměných košíčků, pamatuju jedny červené se zeleným a žlutým proužkem. Existovaly i různé háčkované typy, spíše ohavné, a všelijaké patenty s ouškem, třeba taková objímka z drátu.
Matka měla poodbné jednoduché recepty ráda. Samozřejmě se hodí i dnes, když chcete předvést domácí moučník, který přitom nedá skoro žádnou práci.


Základem je mít umletý mák. Důvodem, proč jsem makovec leta nepekla, byla nejprve neexistence mlýnku na mák - starý se již rozbil, praskla bakelitová násypka a bylo po mletí. Nový mlýnek nebyl k sehnání. Dal se použít i elektrický kávomlýnek, nějaký starší používala matka na koření a někdy i ten mák, ale bylo to tak na dvě lžíce materiálu, mlelo se na několikrát - inu otrava. Naučila jsem od kamarádky recept na makovky z celého maku, a to nám stačilo.
Dnes sice stále nevlastním mlýnek na mák a nemám ani v úmyslu si ho pořizovat, zato se prodává již dobrý a nežkluklý mák mletý, balený v ochranné atmosféře, což celou přípravu dosti usnadní.


Na těsto jsem smíchala 1 sklenku mletého maku, 1 sklenku cukru krupice (může být jen do 3/4), 1 sklenku mléka, 2 vejce, 2 sklenky polohrubé mouky, 1/2 až 1 prášek do pečiva. Můžou se přidat rozinky nebo ořechy. Těsto jsem nalila do formy, podle potřeby vymazané a vysypané moukou. Třeba do bábovky, ale příště bych ráda zkusila muffinovou formu. To by bylo pro Američany sousto! Už jsem slyšela zkazky, jak mák v jídle znamenal slušné potíže s policií.


Zda je makovník dost propečený, jsem ověřila klasicky nožem (nebo špejlí), musí po propíchnutí těsta zůstat suchý.
Technická odbočka: tahle červená forma na obrázku je pěkná potvora, nemám ji dlouho a vždy jsou s ní nějaké potíže, i tentokrát pekla špatně, nerovnoměrně a odspodu málo. Půlka makovníku se mi přetrhla vejpůl, ačkoli byl upečený dost.
Zároveň jsem v troubě pekla druhý ve staré odřené formě ještě od dederónů, tedy ve stejných podmínkách, teoreticky ve formě ze stejného materiálu, stejně vymazané, leč výsledek - skvost:


Snesl by i polevu, nejépe citrónový či rumový led. Protože jsem plánovala ho podávat rovnou nakrájený, vynechala jsem ji, už kvůli transportu.
A ještě tip od jedné kolegyně s mlsnou rodinou: makovec prokrojí a maže malinovou marmeládou, navrch dává čokoládovou polevu.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Cirrat Cirrat | Web | 27. ledna 2012 v 10:55 | Reagovat

Ňam! Makovník je fajn věc - je to hlavní výrobní artikl našeho dědy.

Mimochodem, k máku a Amíkům - kamarád vyprávěl, jak jeho otec dostal jednou na povel skupinu amerických studentů na návštěvě v Brně. Nejdřív koukali jako tele na nové vrata na otvírák na flašky: holt naše korunkové uzávěry fungují trochu jinak než ty jejich, které otevřou pouhým pootočením, že...

No, jenže k snídani dostali makovej štrůdl a kakao. Chvíli se blbě hihňali, pak to spucli a napjatě seděli v kuchyni, pošťuchovali se loktama a čekali na něco jak na Godota. Na otázku, co že to dělají, se pak dozvěděli, že by je zajímalo, kdy se teda dostaví ten opiový rauš...

2 Daysy Daysy | E-mail | Web | 27. ledna 2012 v 10:56 | Reagovat

Docela bych si dala. :)

3 Vilemína Vilemína | 27. ledna 2012 v 10:58 | Reagovat

Jo jo, jsou zcela hystericky dezinformovaní...slyšela jsem o odběru dítěte sociálkou kvůli makovému koláči, vážně.

4 Mami Mami | Web | 27. ledna 2012 v 12:26 | Reagovat

Mňam makovník :-) Já ještě před smícháním do těsta povařím mák v mléce, dostane jemnější chuť.

5 Pipi Pipi | Web | 27. ledna 2012 v 12:31 | Reagovat

Ať žije sladké opium... :-D

6 Ajavor Ajavor | Web | 27. ledna 2012 v 13:59 | Reagovat

Jééj, to jsem dlouho nepekla a v mrazáku mám pytel mletého máku! :) A také promazáváme zavařeninou :)

7 Arvari Arvari | E-mail | Web | 27. ledna 2012 v 16:56 | Reagovat

Hm, makovec bych si vážně dala. :-D Mohla bych to někdy zkusit. Jsem sice na pečení antitalent, ale tohle se netváří složitějc než perník, to bych mohla zvládnout... :-D

8 Meg Meg | Web | 27. ledna 2012 v 19:50 | Reagovat

Ten jsem dlouho nemela, s marmeladou a cokoladovou polevou by to teda byl luxus :) A s tou formou, tomu verim, ty stare jsou nejlepsi :)

9 Ovečka Ovečka | E-mail | 27. ledna 2012 v 23:08 | Reagovat

Taky mě nebavil starý robot se strašným mlýnkem na mák, který buď žužlal na kaši nebo propouštěl celá zrníčka, a protože to zdaleka nebyl jeho jediný hřích, loni letěl do popelnice. Nový jsem si sice doposud nekoupila, ale pořídila jsem si v železářství obyčejný ruční mlýnek na mák, je to sice nějaká čína, ale funguje! Když jsem poprve pekla makovník (s borůvkama), chopil se iniciativy synek a pomlel mák na novém přístroji. A pak se mě ptal, proč jsem si probůh nepořídila tento inteligentní přístroj už dávno??? Navíc pěkně mele lněné semínko (do rohlíků nebo starému tatínkovi do mrkvičky, aby se mu lépe hojily pooperační rány) a vůbec je to přístrojek milý a užitečný. Zkoušeli jste někdy udělat švédský sypaný jablkový koláč a část mouky nahradit mletým mákem?
Moje kamarádka má na Šumavě ekofarmu s ubytováním a jezdí k nim Bavoři na pobyty. A pravidelně si objednávají makové buchty, aby si užili dovču. Protože babička jim je sice pekla, ale dneska ani v Německu o mák nezavadíte...

10 Madla Madla | Web | 28. ledna 2012 v 10:23 | Reagovat

Já peču makovník z celého máku, chutná mi mnohem víc než z mletého. Většinou ho peču v dortové formě, prokrojím a pomažu rybízovým (nebo jiným) džemem a vršek poliju čokoládovo smetanovou polevou.
Ale i s úplně jednoduchým makovcem lze udělat zázraky: http://madlinakuchyne.blog.cz/1110/dvoji-narozeniny-a-jeden-maly-dortik
Mňam, úplně jsem na něj dostala chuť.

11 Alis Alis | Web | 28. ledna 2012 v 10:26 | Reagovat

Makovník mám taky moc ráda, ale peču ho jen zřídka. Moc se mi nechce právě do toho mletí máku

12 Jarka Jarka | E-mail | 28. ledna 2012 v 22:31 | Reagovat

Mlýnek na mák vlastním, ale vždy mě ho musí umlít manžel, nerada to dělám, makovec je velmi dobrý, občas si koupím také mletý mák, novinka pro mě byla, upéct makovec v bábovkové formě, dobrý nápad..

13 Vilemína Vilemína | 30. ledna 2012 v 14:45 | Reagovat

7 - určitě není složitější než litý perník, jen do toho!

Ad mák - mletý v ochr. atmosféře je podle mě dobrá úspora práce (nemám-li mák vypěstovaný, je to už jistě ten stejný), vystačí nejméně na 2x.

A jsme ráda, že jsem Vám makovec připomněla - možná je to už docela česká rarita.

14 farfalla-maskrtnica farfalla-maskrtnica | Web | 30. ledna 2012 v 16:19 | Reagovat

Makovník je jednou z mála poživatin, které mi i v jídelně na gymnáziu chutnaly, nezpůsobival traumata, jako hlavní jídla. Hezky vlhká, vysoká kostka, doma nenapodobitelná:)

15 Vilemína Vilemína | 31. ledna 2012 v 12:00 | Reagovat

Podle mě je makovník dosti napodobitelný, je tak jednoduchý, že i v té nejobyčejnější verzi chutná stále dobře, proto chutnal i v jídelně.

16 farfalla-maskrtnica farfalla-maskrtnica | Web | 31. ledna 2012 v 21:37 | Reagovat

[15]: Ale doma to nemá to kouzlo jediného dobrého, co se dá v okolí zrovna sníst:)

17 adaluter adaluter | Web | 9. února 2012 v 19:37 | Reagovat

Do makovce přidávám čokoládu, rozlámanou na drobné kousky, sypu ji na těsto těsně před vložením do trouby, aby nepadla úplně ke dnu.

18 Vilemína Vilemína | 10. února 2012 v 10:28 | Reagovat

Tak to je taky dobré vylepčení.
Zatím jsme dávala kousky čokolády místo polevy třeba do tvarohové bábovky, do štoly aj.

19 Lorien Lorien | Web | 17. února 2016 v 13:28 | Reagovat

Makovec si naše rodina doslova zamilovala a peču ho tedy každou neděli. Děkuji za recept.

20 Vilemína Vilemína | 20. února 2016 v 12:22 | Reagovat

Tak to by vám třeba pro změnu chutnaly i makovky, jsou takové hutnější a sušší, ale zas déle vydrží. Mák se dá kombinovat s dalšími skořápkovými plody, rozinkami aj.
http://vilemina.blog.cz/0903/makovky

21 viagra viagra | E-mail | Web | 31. března 2017 v 20:05 | Reagovat
22 Moiseshak Moiseshak | E-mail | Web | 17. dubna 2017 v 2:31 | Reagovat

cialis for women reviews

      <a href=http://onlinecialisrxd.com/>cialis cheap</a>

    <a href="http://onlinecialisrxd.com/">buy cialis</a>

    cialis zma

23 online_cialis online_cialis | E-mail | Web | 20. dubna 2017 v 3:22 | Reagovat
24 cialis cialis | E-mail | Web | 21. dubna 2017 v 5:38 | Reagovat
25 cialis cialis | E-mail | Web | 28. května 2017 v 21:55 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama