Adventní víceboj

12. ledna 2012 v 14:19 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje
Ještě se vracím k adventu, kdy se více vařilo a méně publikovalo.
Na volnější odpoledne (opět po delší době) jsem si udělala ambiciózní plán, co všechno navařím.
Pustila jsem se do toho po čtvrté, posílena krátkým odpočinkem.
Nejprve jsem zadělala pomocí stroje kynuté těsto s vínem na štólu. Recept mám už déle, myslím, že pochází z Labužníka. Protože jsem na něm pracovala na etapy, označila jsem je v textu oranžově.150 g změklého másla jsem vymíchala se žloutkem a 50 g cukru, přidala 400 g hladké mouky, špetku soli, lžičku vanilkové esence, trochu citronové kůry (nemusí být), kvasnice (42 g - 1 kostka) rozmíchané ve víně a zadělala hladké těsto.


Pak jsem ušlehala sněhové těsto na suchárky. Dělám je, když přebyde několik bílků: ze 4 bílků sníh, k tomu 140 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 50 g rozpuštěného másla a zamíchat. Ve stroji to šlo krásně a rychle, ještě se přidává 20 mandlí, ale lepší je aspoň dvojnásobek. Dala jsem těsto péci do srnčího hřbetu.






Než se upeklo, našla jsem si pár inspirací na telecí a připravila jsem maso do trouby. Jen jsem ho okořenila pepřem a zamotala - ač se silikonové šňůrky zdají až moc pružné, drží dostatečně a snadněji se s nimi v provnání s provázkem manipuluje, dobře se i myjí.


K masu se mi vešly do trouby na menší misce morkové kosti, které jsem pak zbavila morku a nechala ho na knedlíčky.
Mezitím částečně vykynula štóla. Přidala jsem 200 g rozinek namočených předem v víně, taky 120 g nahrubo nasekaných mandlí a nechala dále kynout. Marcipánovou "dušičku" nedávám, moc mi nechutná. Dává se doprostřed těsta ve formě válečku ze 120 g marcipánu a lžíce rumu.
Ustrouhala jsem zbytek sýra na pomazánku a spojila ji zdravě tvarohem a jen trochou majolky, dochutila paprikou a pepřem, jíst se bude další dny.
Ostrým nožem jsem ještě nakrájela na tenké plátky bílkový chlebíček, zabalený po upečení do utěrky, a rozložila na plech. Vyndala jsem z trouby telecí a kosti a dala dozlatova opéct suchárky. Musí se hlídat, jsou tenké, a tak spálení hrozí každým okamžikem!
Po nich šla do trouby štóla. S jejím kynutím to nebyla žádná sláva. Přiznávám, že jsem použila sušené droždí a teprve druhý sáček trochu zafungoval - nebylo to ono, asi jsem se měla přinutit pro zapomenuté droždí radši někam dojít!
Nakrájela jsem 12 rohlíků na žemlové knedlíky a zalila je mlékem s rozšlehanými vejci a máslem, nechala odležet. Uložila jsem morek a kosti na balkon, polévku z nich uvařím asi zítra. Povečeřela jsem. Tedy opekla jsem hovězí burgery a k nim trochu zeleniny, rovnou čtyři porce.


Dokončila jsem knedlíky a dala je vařit na páru.
Štóla se konečně dopekla, trvalo jí to dlouho, než jsem ji mohla okoupat ve víně, obalit v moučkovém cukru a dát v utěrce uležet na balkon. (Teď už můžu prozradit, že chutnala správně, ale přece jen nebyla dost nakynulá.) Vinná štóla chce dva týdny rozležet a hodí se i na Velikonoce, poslední obrázek je právě z loňských, kdy jsem ovoce a mandle dala jen dovnitř a kdy štóla vykynula správně:)


Pak už mi zbývalo jen umýt nádobí a po dovaření knedlíků setřít podlahu.
Jo, a ve volných chvílích jsem ještě vyprala dvě pračky, fotila a vyřídila několik telefonů. A bylo deset.
Mám ze svých navenek chaotických vícebojů radost, připadám si zdatně a užitečně - ale naštěstí to nepodnikám denně, ani týdně. Jak osoba blízká říká, jsem posedlá optimalizacemi... ale co, když sleduju své oblíbené mistry kuchaře, taky vše jen lítá - a tak se mi to líbí. A další dny se můžu bavit nebo válet:)
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 vestec vestec | Web | 12. ledna 2012 v 14:20 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

2 Verloren Verloren | 12. ledna 2012 v 14:52 | Reagovat

Vypadá to moc dobře, hned bych ochutnala.

[1]: Webík... to jsem ještě neslyšela. :DD

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 12. ledna 2012 v 16:12 | Reagovat

Žemlové knedlíky vypadají podle obrázku lákavě.

4 toffo toffo | Web | 12. ledna 2012 v 16:42 | Reagovat

Je, ty pečeš stejnou štolu:
http://toffo.blog.cz/0912/ovinena-stola.
Já ten marcipán uprostřed zbožňuju, krájím jí na tenké plátky a zapíjím hořkou kávou.

5 Vilemína Vilemína | 12. ledna 2012 v 16:59 | Reagovat

Dobré to bylo všechno, to jo...to mi jde:)

3 - ty jsou už moje ikona, rozklikals je?

4 - asi ano, bude to stejné, nepoznamenala jsem si úplný zdroj - o tom Tvém článku taky vím :)

6 Catalina Catalina | Web | 13. ledna 2012 v 15:33 | Reagovat

Smekám před tvou rychlostí! Já jsem strašně pomalá v kuchyni, takže mi jedna věc většinou stejně zabere celý den :D Štolu máš nádhernou!

7 Vilemína Vilemína | Web | 13. ledna 2012 v 19:43 | Reagovat

[6]: Život je krátký, tak musíme občas "fofřit", abychom ho stihli...

8 Vít Kilián Vít Kilián | Web | 14. ledna 2012 v 8:35 | Reagovat

Mňam, to bych si dal.

9 Madla Madla | Web | 17. ledna 2012 v 10:29 | Reagovat

Krásně se ti to povedlo. I já se vždy snažím podobné vícechodové menu promyslet úplně do detailů tak, aby bylo vše co nejefektivnějí a já se zbytečně nenadřela a přitom aby byl efekt a chuť na jedničku. ty jsi všechny body splnila do puntíku, moc ráda bych k tobě zasedla ke slavnostní tabuli.

10 Vilemína Vilemína | 17. ledna 2012 v 11:40 | Reagovat

8 - dík

9 - Máš určitě výborně našlápnuto...
    No jo, tabule si užívám, ještě mám v  záloze jednu, už uskutečněnou.

11 Meg Meg | E-mail | Web | 19. ledna 2012 v 22:40 | Reagovat

Vypada to vsechno nadherne :) Stolu bych si dala, a klidne i s tim marcipanem, a sucharky delavam presne takove, strasne rada je kroupu.
A burgery se zeleninou, to je pro me uplne idealni kombinace :) Rozhodne peknych har hodin prace!

12 Vilemína Vilemína | 20. ledna 2012 v 15:56 | Reagovat

Díky, jsou to podle mě hodiny práce dosti smysluplné:)

13 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 31. května 2012 v 9:12 | Reagovat

Your details are very good; we got new knowledge from your site

14 Karolína Karolína | Web | 7. ledna 2014 v 9:47 | Reagovat

Suchárky máme také moc rádi :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama