Prověřené druhy cukroví

14. prosince 2011 v 19:21 | vilemina |  Dezerty
Z víceméně tradiční sestavy vánočního cukroví uveřejňuju na blogu každý rok několik dalších a semtam i novinky. Zatím jsou předchozí trvalky tady, tady a tady.
Letos jsem vybírala pro křest knížky něco jednoduššího na přípravu. Vzpomněla jsem si tak na cukroví s vínem.
Křehké těsto jsem zadělala v robotu. Používá se stejné váhové množství hladké mouky a másla, z jiných tuků bych cukroví nedělala. Mouky se může dát o něco více či ji pak do těsta zapracovat při válení. Základní dávka je 250/300 g hladké mouky, 250 g másla, 1 žloutek, 7 lžic bílého vína. Máslo jsem si nechala hodně povolit a v robotu vše umíchala hákem. Ručně samozřejmě by bylo stejně dobré nebo i lepší, ale já už musím šetřit záda :)
Těsto jsem dala odpočinout do lednice do druhého dne, potřebuje aspoň několik hodin v chladu.












Vyválená placka se musí nechat trochu silnější, asi 3 mm. Že je těsto příliš slabé, zjistí člověk hned - prostě se mu rozmaže, nejde podebrat ani plochým nožem, neudrží tvar. Podsypávala jsem tedy moukou vydatněji. Vykrajovat tvary se mi moc nechtělo, zkusila jsem rádýlkem z pruhů krájet trojúhelníčky, aby nebyly odkrojky. Je to o něco lepší, ale nebyla jsem v tom tak zručná, aby byl jeden jako druhý, což však nakonec nijak nevadilo.
Dozlatova upečené (peču skoro vše na 180 stupňů) trojúhelníčky jsem obalovala v moučkovém cukru. Ale pozor - lepší je nechat je skoro vychladnout, jinak se rozdrobí na padrť! I s pečícím papírem jsem je jen stáhla z plechu a obalovala až za chvíli. Taky se na ně nalepí cukru méně, než když jsou ještě hodně horké.
Ač jde o zcela jednoduché cukroví, chutná báječně a krásně provoní byt máslovou vůní. Nejlepší je čerstvé, asi do 5-7 dnů po upečení, pak už působí obyčejněji.

Dalším druhem, který jsme v nějakých obměnách dělávali, jsou oříškové půlměsíčky. Tenhle recept pochází z chudých let, kdy se část ořechů nahrazovala strouhankou. Doporučuji použít většinu ořechů a dát jen lžíci piškotových drobečků kvůli konzistenci.
Těsto: 250 g hladké mouky, 3 žloutky, 120 g tuku, 100 g cukru
Ořechová hmota: ze 3 bílků sníh, 80 g mletých oříšků, 80 g strouhanky
Těsto jsem uhnětla v míse a vyválela, přenesla válečkem na plech. Na ořechovou hmotu jsem ušlehala sníh a do něj lehce vmíchala ořechy a strouhanku. Zapečenou placku jsem natřela rybízovou (výraznější) marmeládou, na ni rozetřela sněhovou hmotu a dala znovu do trouby. Množství stačí na jeden plech.












Po upečení jsem placku rozkrájela kulatou formičkou na měsíčky. Tato technologie byla pro moji babičku nepochopitelná, nešlo jí odkrajovat a odsunovat jednotlivé měsíčky, tak vykrájela vždy kolečka přes sebe a měla půlměsíčky a oválky...
Cukroví se dá udělat i někdy mimo Vánoce. Samo o sobě je vláčné, ale nesmí příliš vyschnout. Nehodí se proto na dlouhé skladování.

Oblíbené "gausovky" pocházejí od kamarádova kamaráda a název je odvozen od jeho studentské přezdívky, typově jde o posvícenské koláčky z Plzeňska. Je to takové lepší linecké, spojované bílkovou polevou.
Původní tvary se skládaly i z vícera velikostí na sobě a na vrcholku trůnila cukrová holubička či podobný motiv. My je doma pekli v mnoha varinatách, nejlépe se osvědčily 2 - 3 vrstvy a nějaká menší ozdoba, rozinka, oříšek, kandované ovoce, bývalo i barevné sypání.
Zadělávám jako linecké: 500 g hladké mouky, 250 g cukru moučka, 250 g másla, 4 žloutky, 4 lžíce šlehačky, vanilkový cukr























Těsto se může nechat odpočinout, aby se lépe válelo. Vykrajovala jsem tvary dvou velikostí a ke slepení použila bílkovou polevu v poměru: 2 bílky, 220 g moučkového cukru, šťáva z půlky citronu
Musí se dosti "pilně tříti", aby ztuhla. Když začne tuhnout po okrajích, je to ono. Gausovky jsou dobré trochu rozleželé a vydrží mnoho týdnů.
Snad naše domácí recepty budou inspirací i pro vás. Vyprávění o tom, jak vánoční přípravy za mého dětství probíhaly, najdete v knížce Cukr na nitku (odkaz vlevo).
Když najdu trochu času (jojo - Lucie dne nepřidala), ještě zveřejním další vánoční recepty, uvařeno a nafoceno ještě něco mám, ale znáte to...teď jdu honem dělat večeři!
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Daysy Daysy | E-mail | Web | 14. prosince 2011 v 19:51 | Reagovat

Všechno vypadá moc dobře. :)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 14. prosince 2011 v 21:09 | Reagovat

Vskutku netradiční. Na sladké moc nejsem, ale tohle bych ochutnal.

3 Vilemína Vilemína | 16. prosince 2011 v 12:07 | Reagovat

1-dík.
2-netradiční? Pro mě ano, ale asi máme už vybrané druhy tak, aby byly co možná od sebe odlišné - není to main stream, to je fakt.

4 skarletka skarletka | E-mail | 21. prosince 2011 v 9:10 | Reagovat

vínové cukroví robím už roky, 300g hladkej múky, 250g masla, 7 PL bieleho vína. Teraz robím skoro všetky cestá v robote s nastavcom na sekanie, je to za pár sekúnd hotové, toto cesto drží vždy výborne. U nás sa robia kolieska s dierkou, môžu sa na plech ukladať natesno, lebo toto pečivo narastie do výšky, do šírky sa stiahne a hneď horúce obaľujem v práškovom cukre s vanilkovým. Je to naozaj krehké pečivo, uskladňujem v krabici, ale je výborné.

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. prosince 2011 v 17:04 | Reagovat

Páni kam já se hrabu s těmi svými pouze lineckými, ale dcery napekly a přinesly a něco jsem koupila- kokosky. No jo koupila, ty mé bolavé nohy.

6 Vilemína Vilemína | Web | 26. prosince 2011 v 19:31 | Reagovat

Z toho si nic nedělej, i já měla něco už připravené dipředu - vínové jsem pekla na křest a ořechové půlměsíčky někdy na jaře:) A nyní díky robotu ušetřím aspoň síly na zpracování těsta, taky nevydržím stát.

7 petra petra | 13. prosince 2012 v 9:52 | Reagovat

Díky za připomjenutí ořechových půlměsíčků, již několik let jsem nedělala, letos tedy ano. Recept na ně mám od své paní učiteolky z 1. třídy ZŠ!
Žloutku i bílku o jeden víc, do sněhu ještě i trochu rozehřátého másla a dvě lžíce rumu. Zbytek v podstatě shodný.
Už tu pěkně schnou a voní...

8 Radka Radka | E-mail | 29. listopadu 2014 v 19:44 | Reagovat

Zkuste někdy vinné těsto vykrájet na kolečka, naplnit pikantní marmeládou a přehnout na taštičku. Po upečení taky obalit v cukru s vanilkou. Uvidíte, že tak je ještě lepší. Naše nejoblíbenější - rozplyne se na jazyku a díky marmeládě není cukroví tak přeslazené. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama