Krupicové kuličky - cukroví bez pečení

19. prosince 2011 v 22:31 | vilemina |  Dezerty
Letos jsem krupicové kuličky udělala spíš z nostalgie - neměli jsme je již dlouho a vzhledem k tomu, že jsem je uvedla v knížce Cukr na nitku, pár lidí se mě už na ně ptalo. A taky je to jedno z cukroví, ke kterému není potřeba mít troubu!


"Ve 3. třídě jsem v družině začala chodit do kroužku vaření. Vedla ho statná, zkušená žena důchodového věku, nepochybně též zocelená bídou válečnou i poválečnou. Tam jsem se naučila zajímavý recept na cukroví - krupicové kuličky. "Děvčata, tu krupičku do žluta, ne do růžova!" Bylo asi nutno mnohokrát tuto instrukci opakovat, když se mi nadobro vryla do paměti, včetně stoupavé intonace. Cukroví bylo levné a docela dobré, tak jsme ho domů převzaly a několik let na Vánoce dělaly.

Krupicové kuličky

250 g dětské krupičky
250 g moučkového cukru
100 g másla
1 vejce
1-2 lžíce rumu
kakao nebo kakaová poleva a mletý kokos


Na másle opatrně opražíme krupičku dožluta, ne dorůžova. Sejmeme z plotny a vmícháme cukr, vejce a rum, dobře promícháme. Z teplé hmoty tvoříme kuličky a obalujeme v kakau, nebo máčíme v polevě a obalujeme v kokosu. Necháme uležet nejméně do druhého dne. Vydrží dlouho.
Nu, dnes by asi nikdo nadšený nebyl, ale zas takové z ničeho NĚCO, už to se musí obdivovat. Kroužek bohužel neměl dlouhého trvání, snad jen jedno pololetí. Stály za tím nějaké ideové důvody, v roce 1964 ještě stačilo podezření na maloburžoazní praktiky."


Pamatuju ještě, že čerstvé kuličky nechutnaly zrovna valně, ale po proležení překvapily.
Krupičku jsem měla už takovou pěkně nažloutlou zasyrova, tak jsem tedy byla zvědavá, jak chytnu ten správný odstín dožluta - na středním plameni jsem ji pražila raději déle, krupička nesmí zůstat syrová. Když začala u dna pánve chytat lehce béž odstín, míchala jsem pilněji, aby se propražila všechna. Celkově to trvalo nejméně deset minut. Je to jako u jíšky nebo smažení strouhanky, musí se hlídat, aby "neshořela", dlouho to vypadá, že se nic neděje. Taky se to pozná po vůni, že už je krupička upražená. Pokud bude ochutnávat, tak pozor - jde o směs s rozehřátým tukem, je tedy dost horká!
Krupičku jsme odstavila a ještě trochu míchala, než jsem přidala ostatní suroviny. Ale hmota byla stále hodně sypká, jako vlhký písek, tak jsem zvýšila několikanásobně dávku rumu a hned to bylo lepší. Vařečkou šla už celkem tvarovat, do ruky byl pořád moc horká. Obohatila jsme ji ještě trochou vanilkové esence, tím se nic nezkazí, a nechala ji chvíli chladnout. Mezitím jsem si opražila asi dvě hrstě mletých ořechů na obalení.
Pak jsem se pustila do tvorby kuliček - chce to trochu trpělivosti, hodně mačkat hmotu k sobě a koulet v dlaních jen zlehka. Kuličky jsem obalené nechala odležet. Skutečně byly už druhý den docela dobré. Pak jsem litovala, že jsem je přece jen raději nenamočila do čokolády, to by je hodně pozvedlo. Ale doma jsme to nikdy nedělali, obalovali jsme je spíš jen v kakau.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kačka Rek. Kačka Rek. | Web | 19. prosince 2011 v 22:51 | Reagovat

Vypadá to velice dobře :-) My vždycky skončíme u lineckýho :D

2 Taychi Taychi | Web | 19. prosince 2011 v 23:15 | Reagovat

Uvidím, možná se poradím s mámou :-D

3 dapril dapril | E-mail | 19. prosince 2011 v 23:26 | Reagovat

Jako mladé děvče - a že je to řada let! - jsem dostala tento recept: 130 g másla, 300 g dětské krupičky, 200 g moučkového cukru, 1 dcl rumu + čokoládová poleva, kokos
Do vroucího tuku nasypeme krupici, promícháme, přidáme cukr a rum. Vychladlá směs ztuhne, Vyvalujeme kuličky, obalíme v čokopolevě a kokosu.
O vánocích hlídám podnos, aby ho taky
"nespapali" - cukroví patří k těm nejoblíbenějším.

4 Predátorka Hannach Predátorka Hannach | E-mail | Web | 19. prosince 2011 v 23:33 | Reagovat

Tohle jsem ještě nikdy nejedla, ale vypadá to zajímavě :)

5 Vilemína Vilemína | Web | 19. prosince 2011 v 23:37 | Reagovat

1 - Tak to je čas zkusit něco nového! Je tolik druhů, ráda zkouším...

2 - Jen do toho, za pokus to stojí, ale opravdu jsou dobré až druhý den.

3 - Tak to je podobný recept, toho rumu dávám též více, aby hmota držela pohromadě:) S čokoládou zkusím příště.

6 Sashay Sashay | E-mail | Web | 20. prosince 2011 v 6:26 | Reagovat

vypadá to chutne :) možno si to ešte do vianoc upečieme :)

7 Daysy Daysy | E-mail | Web | 20. prosince 2011 v 6:35 | Reagovat

Tak ty by mohly být dobré! :) I když já toho mám dost už i teď. :D

8 Vilemína Vilemína | 20. prosince 2011 v 8:58 | Reagovat

Když na Vánoce nestihnu všechny zamýšlené druhy (věšinou peču jen těch magických devět), říkám si, že se přece dají udělat kdykoli a ke kafi se budou hodit - jenže na to nějak není jindy doba, dokonce ani obyčejné sušenky-marcipánky mi na jaře neuvlhly.

9 KSM KSM | Web | 20. prosince 2011 v 11:42 | Reagovat

[6]: Zdravím. Taky se mi to alespoň zdá docela chutné...snad to chutná tak dobře jak to vypadá...

10 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. prosince 2011 v 17:01 | Reagovat

To je dobrý nápad, jen tak ke kafi.

11 Vilemína Vilemína | Web | 26. prosince 2011 v 19:28 | Reagovat

Ukládám je na balkoně a jsou dnes stále výborné.

12 JANINA JANINA | E-mail | 3. prosince 2013 v 20:21 | Reagovat

Tento recept mám od maminky, moc nám chutnaly houbičky, maminka je tvarovala z těsta. Část obarvila kakaem a dělali jsme malé hříbky. Já jsem to dnes trochu obnovila a místo rumu dávám mandlovou trestˇ,je to výborné, vyzkoušejte.

13 Bětuš Bětuš | E-mail | 15. prosince 2014 v 12:19 | Reagovat

jen se chci zeptat to nevadí že se ty ostatní suroviny potom dají ještě do té horké krupice? nestane se s tím nic? asi ne že ale musela jsem se zeptat :-)

14 Bětuš Bětuš | E-mail | 15. prosince 2014 v 12:23 | Reagovat

já jsem si totiž všimla že jinde na netu je třeba napsané že ty suroviny přidáme až ta krupice zchladne tak teď nevím právě co je lepší...dřív jsem ty kuličky dělala totiž jinak a tenhle recept jsem ještě nezkoušela tak nevím

15 Vilemína Vilemína | Web | 15. prosince 2014 v 12:47 | Reagovat

Podle mě naopak, rovnou do horkého, jinak z toho bude drobení...a tvarovat se musí, dokud je hmota teplá.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama