Dezert s kaštanovým krémem

27. prosince 2011 v 11:09 | vilemina |  Dezerty
Kaštanové pyré jsem dostala na podzim od kamarádky ze Švýcar a schovávala jsem si ho v mrazáku právě na Vánoce. Chtěla jsem připravit nějaký nový moučník, nejlépe bez pečení. Prošla jsem pár tipů na netu, ale nakonec jsem zůstala u své původní představy, že udělám něco podobného jako karamelový nebo čokoládový nepečený dortík.


Kaštanové pyré jistě na obrázku každému připomene paštiku! Je už ochucené a tuhé dost, tak jsem se jen rozhodla ho rozmíchat se zakysanou smetanou 20% (profi) a tužší konzistence. Samotné kaštany tak trochu dusí a drhnou, aspoň tedy mě - ale jemnou chutí jistě obohatí slavnostní menu. V poměru 2:1 (500 g pyré, 250 g zakysané smetany) se sladkost i hustota vyrovnaly a já krém nanesla na zapečený podklad, který jsem udělala z rozmixovaných Bebe kakaových sušenek Dobré ráno (150 g). K nim jsem přidala trochu rozpuštěného másla a pár lžic domácího griliáše. Tentokrát mi podklad chuťově konečně vyhovoval!















Volba srnčího hřbetu nebyla úplně ideální, protože sušenková krustička krém při vyklápění úplně neudržela, zatímco v malé dortovce by to dopadlo nepochybně dobře. Tu ale nemám a vhodný kastrólek bez umělých uch jsem taky nenašla. Do velké dortovky bych zas potřebovala dvojnásobné množství surovin, zkrátka kuchyňského vybavení není nikdy dost...

Krém se sušenkovou obroučkou chutnal další den příjemně luxusně, nebyl příliš tučný ani přeslazený. Bylo zbytečné ho dále něčím dochucovat.


Zbyl mi ještě jeden" buřtík" kaštanů, to už na celý dort nebude, ale někdy ho rozmíchám se zakysankou podobně a krém použiju do poháru jen s trochou sušenek nebo griliáše, zato přidám více alkoholu :)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Nameless Nameless | Web | 27. prosince 2011 v 11:16 | Reagovat

Kaštanové pyré je dobré, jídlo vypadá skvěle =)

2 Lilly Lilly | Web | 27. prosince 2011 v 13:40 | Reagovat

Určite je to dobré :)

3 Predátorka Hannach Predátorka Hannach | Web | 27. prosince 2011 v 14:04 | Reagovat

Kaštanové pyré? Docela by mne zajímalo, jak chutná...

4 Vilemína Vilemína | Web | 27. prosince 2011 v 19:19 | Reagovat

Kaštanové pyré znám už dlouho, dříve se o něm jen vyprávělo - pak někdy v mládí mi ho kamarádka také poslala. U nich rostou celé kaštanové háje. Samotné pyré je strukturou podobné spíš fazolím než ořechům, chuť není výrazná, ale zajímavá. Už obsahuje cukr a je dochucené. Servíruje se v podobě nudlí, jinak nedrží tvar, podává se často se šlehačkou jako dezert, ne příliš velká dávka. Samotné čerstvé kaštany jsem zkoušela jen párkrát, je s nimi dost práce.

5 podpořte podpořte | Web | 28. prosince 2011 v 16:20 | Reagovat

1.    Vyberte si projekt, na který chcete přispět, a zjistěte jeho heslo.
2.    Odešlete SMS ve tvaru: DMS HESLO na číslo 87777.

6 Madla Madla | Web | 29. prosince 2011 v 20:52 | Reagovat

Krásný nepečený dortík s jemnou kaštanovou chutí bych hned s velikou radostí ochutnala. Vypadá báječně! Já měla přednedávnem na vánočním jarmarku v našem městě pečené kaštany a ta chuť mě nadchla. Leč mražené kaštanové pyré nemůžu prostě sehnat a připravovat podobný dezert z čerstvých kaštanů mi přijde jako hodně velká piplačka.

7 Vilemína Vilemína | Web | 29. prosince 2011 v 21:11 | Reagovat

Však jsem se k němu dostala též jen díky náhodě - ale v nějakých větších marketech prý bývá, i v Makru, slyšela jsem.

8 Anna Anna | 11. ledna 2012 v 12:33 | Reagovat

Nedávno jsem kaštanové pyré nečekaně objevila v mrazáku v Lidlu.

9 Vilemína Vilemína | 12. ledna 2012 v 14:11 | Reagovat

Díky za zprávu.

Pro zájemce: sledujte taky složení, kolik kaštanů obsahuje, není to stejné.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama