Krouhaná jablka

15. listopadu 2011 v 11:54 | vilemina |  Sladká jídla a zavařování
Když se sejde více jablek, tedy z nějaké zahrady, je podle mě nejlepší je nakrouhat a napěchovat do sklenic. Dělali jsme to již před lety. Byl to vítaný polotovar, pro zimní pečení koláčů a žemlovek jak dělaný. Letos, s novým strojem, jsem tedy nemohla nabízená jablka odmítnout.

Krouhání jsem si představovala jednoduše - jablka rozkrájím hvězdičkovým kráječem na dílky a šup s nimi do stroje! Ale jablka byla měkčí, slupky tužší - krouhač se poněkud ucpával, nešlo to tak snadno. Nakonec byla jablka podrcena, napěchována do sklenic a zavíčkována, měl by v nich být asi 1 cm místa a žádné vzduchové bubliny mezi jablky.


Následovala další premiéra - zavařování v troubě.
To jsem si chtěla vyzkoušet už dříve, ale zatím na něj nedošlo. I nastudovala jsem několik internetových rad a dala se do toho. Troubu jsem předehřála na cca 230 stupňů, na hluboký plech položila vrstvu novin a nalila horkou vodu, do které jsem postavila sklenice. Naplno jsem zahřívala půl hodiny, poté ještě další půl hodiny asi na 190 stupňů, voda mírně vřela. Sklenice (až na jednu odbojnici) mírně vybublávaly. U odbojnice se uvolnilo víčko omnia a vykypělo...šroubovací víka tedy byla lepší. Asi jsem málo zmáčkla obsah a ohřátý vzduch expandoval...to je tak, když jeden vyjde z praxe:)


Když vypadala jablka uvařeně, ostatní sklenice jsem vyndala a otočila na víčko. Nakonec jsme znovu zavřela i odbojnou sklenici a rovněž otočila. To vše za přímé pomoci technologa, který měl k těmto kuchyňským postupům milion výhrad: to nemůže držet, nech to tam ještě, víš vůbec, co to znamená, něco pořádně zasterilovat, vždyť se ti to kontaminuje, to musíš opakovat, no to ti všechno vybouchá do týdne...já jsem hned říkal, že by bylo lepší ta jabka rovnou vyhodit...!
Ale to jsou jen takové hry, však uvidíme - když vybouchá, zas tak moc se nestane, holt nepovede se všechno vždycky na 100%, ne?
Přesto jsem zatím kouzlu zavařování v troubě nepodlehla, bude to chtít více praxe - zdá se mi ten postup hodně zdlouhavý.
Dodatek: Uplynuly tři týdny, sklenice ani v poměrném teple nezkvasily, ani ta nepovedená, kteoru jsem už zkonzumovala - jablka byla provařená ažaž a chutnala docela dobře.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Linda Linda | Web | 15. listopadu 2011 v 12:22 | Reagovat

Super a souhlasím, dávám 336 bodů ze 336 :)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 15. listopadu 2011 v 13:43 | Reagovat

Zavařená jablka se hodí vždycky.
Ale ani kalvados není k zahození.

3 Vilemína Vilemína | 15. listopadu 2011 v 13:54 | Reagovat

No jo, ani cider by nevadil - ale to doma nejde, a jablek aby byl aspoň strom...

4 helena-b helena-b | Web | 15. listopadu 2011 v 16:34 | Reagovat

Také máme velké množství jablek. Já zavařuji v troubě už 34 let, zavařovala tak moje maminka, nikdy s tím nebyl problém. Když jsem si koupila před 10-ti lety nový sporák (MORA), byl u něj přibalen sešitek receptů i s návodem na zavařování v troubě, s uvedením času u různých potravin. Je to jednoduché. Chce to opravdu jen praxi. Tak hodně úspěchů.

5 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 16:44 | Reagovat

Jé, takhle zavařovala jablka moje babička. My děti krouhaly a tlačily do sklenic. Vzpomínám si, že když mě v zimě honila mlsná, posypala jsem si nakrouhaná jablka skořicovým cukrem a jedla je jen tak :)

6 Vilemína Vilemína | Web | 15. listopadu 2011 v 21:14 | Reagovat

[4]: U nás vždy v hrnci, zdá se mi to o dost rychlejší. Tak uvidím, ještě to zkusím.

[5]: Samotná jablka (i švestky) mám taky ráda...a s tvarohem je z nich hned "žemlovka bez žemlí".

7 Amelie Amelie | Web | 16. listopadu 2011 v 19:11 | Reagovat

Vypadá to zajímavě, díky.

8 Catalina Catalina | Web | 17. listopadu 2011 v 17:45 | Reagovat

Zavařovaná jablka nám vždycky dělá babička. Nevím přesně jak, ale popisovala to takto: jablka nastrouhá, dá do sklenic a pak akorát zavařuje jako marmeládu v hrnci, což se mi zdá celkem jednoduché, ale nikdy jsem to nezkoušela. Hodí se skvěle třeba do štrůdlu, když není čas loupat a strouhat jablka :)

9 Vilemína Vilemína | Web | 17. listopadu 2011 v 20:37 | Reagovat

My je dřív dělaly hodně, teď jsem měla pár let pauzu - neby zdroj jablek. A nějaká se dají koupit  vždycky.

10 toffo toffo | 18. listopadu 2011 v 8:56 | Reagovat

Je to bezvadný postup, jak zpracovat nadúrodu, o kterém jsem se dozvěděla teprve před dvěma lety, u nás v rodině to zvykem nebylo. Ale přitom je to tak logické, že mě to mohlo napadnout samotnou,když už nevím, co s jablky, tak zavařit!

11 Vilemína Vilemína | 18. listopadu 2011 v 10:34 | Reagovat

Bez úhony vydrží i několik let - když je tedy opravdu nadúroda:)

12 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 1:57 | Reagovat

Your article is wonderful

13 Coach Factory Outlet Online Coach Factory Outlet Online | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 8:59 | Reagovat

Great Coach Factory Outlet Online
. A lot of useful information here. I’m sending it to some friends!

14 otto otto | 19. srpna 2012 v 15:15 | Reagovat

....super dávám 335 bodů z 336...     :)

15 Cheap Nike Shoes Cheap Nike Shoes | E-mail | 22. listopadu 2012 v 8:47 | Reagovat

kapusta je skvělá zelenina!
úžasný blog :))

16 Pavla Pavla | Web | 19. února 2015 v 13:23 | Reagovat

Moc dobrý a zajimavý blog:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama