Dýňová omáčka

3. listopadu 2011 v 19:38 | vilemina |  Jídla ze zeleniny
Sluníčko žádné, tak aspoň ta dýně ho barevně zastoupí, vždyť v ní musí být nakumulováno slunečního svitu mnoho hodin...
Měla jsem zrovna neurčité plány, že se pustím do nějakých dýňových jídel, k tomu v papiňáku již odpočívalo pěkné dušené hovězí jen s trochou mrkve a celeru, které čekalo, jak ho kreativně vylepším.
Letošní dýňová inspirace na mě jukla z obyčejného albertího letáku - ale proč ne.














Dýni hokaidó jsem tedy upekla rovnou celou, aby se mi nezkazila. Zvenčí jsme ji dobře umyla, protože se neloupe. Ale i krájení dá fušku. Poloviny jsem vydlabala a nechala jsem dužinu na měsíčky, však se to pak rozmixuje. Pekla jsem ji asi 40 minut nasucho na plechu, tose mi zdá nejlepší.
I pro jiné recepty se používá pyré, tak jsem se do upečené dýně pustila tyčovým mixérem. Krásně oranžové pyré jsem zčásti použila do omáčky a zbytek uschovala do sáčku třeba na polévku, koláč, muffiny. Dýně byla hodně sladká a chutnala dobře.


Ze šťávy po dušení masa jsem vytáhla hovězí plátky a přidala dýni, rozmixovala se zbytky zeleniny, doladila trochou mléka a smetany - podle chuti, doporučuji použít klidně šlehačku, aby byla omáčka jemnější. Stačilo ještě trochu dosolit, připepřit a bylo to. Chuťově prý skoro jako svíčková, tak to je na dýni dobrý výkon, ne?

Doporučené dýňové placky jsem už nedělala, to už se mi zdálo moc. Dá se použít i jiná příloha, pár žemlových knedlíků, co se v mrazáku našlo, s omáčkou ladilo výtečně. Dýňová omáčka mi ještě zbyla, šťávy i pyré jsem totiž měla hodně. Použila jsem ji ještě k dalšímu masu, dušenému kuřeti - po proležení chutnala dokonce lépe! Opět byla i dalším okruhem strávníků velmi kladně hodnocena :) Krom knedlíku se k ní hodí i nějaké nudle či rýže.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Faira Faira | Web | 3. listopadu 2011 v 20:22 | Reagovat

U nás doma se poslední měsíc pořád vařilo z dýně - šťáva, marmeláda, polévka, maso na dýni xD

2 Vilemína Vilemína | Web | 3. listopadu 2011 v 22:41 | Reagovat

Tak to má asi být - když je sezóna.
Dýně kupuji, nepěstuju, tak jich mám teď pár na lince - vydrží bez újmy hodně dlouho, a tak mám zásobu, až se zas nadchnu pro nějaké dýňové jídlo

3 Alena Alena | Web | 7. listopadu 2011 v 14:33 | Reagovat

Já kdysi dělala z dýně, když ještě nebyl k sehnání ananasový kompot a čerstvý ananas, kompot. Moc nám to nechutnalo, ale dýňové zelí máme rádi. Tahle tvoje kombinace s hovězím vypadá dokonale a lákavě. :-)

4 Vilemína Vilemína | Web | 7. listopadu 2011 v 16:15 | Reagovat

Dýňovou omáčku doporučuju.
Dělám občas i něco sladkého, např. dýňové muffiny, taky dost podobné mrkvovému těstu...
Začínala jsem s obří dýní, ale to fakt není ono.

5 Meg Meg | Web | 8. listopadu 2011 v 9:46 | Reagovat

Vypadá to super, taky dýně nemáme a musela jsem kupovat. Ta kombinace s hovězím mě teda teď hodně navnadila :)

6 Vilemína Vilemína | 8. listopadu 2011 v 9:51 | Reagovat

Podle mě vážně stojí za vyzkoušení.

7 Madla Madla | Web | 9. listopadu 2011 v 16:18 | Reagovat

Krásná a netradiční omáčka, mít tak dýni, hned se do ní pustím.

8 Coach Stores Online Coach Stores Online | E-mail | Web | 10. listopadu 2011 v 4:27 | Reagovat

hi!

9 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 3:28 | Reagovat

Your article is wonderful

10 Coach Factory Outlet Online Coach Factory Outlet Online | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 9:04 | Reagovat

Great Coach Factory Outlet Online
. A lot of useful information here. I’m sending it to some friends!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama