Žaludový dort

7. října 2011 v 8:57 | vilemina |  Laskavé vzpomínání
Mohla jsme chodit tak do druhé třídy, když jsem v zálesácké příručce z edice OKO objevila recept na žaludový dort. Důkladně jsem ho studovala a dlouho uchovávala, ale nejspíš naštěstí na něj nikdy nedošlo.
Žaludy i kaštany jsem na podzim milovala, ve Stromovce jich bývalo spousta a krásných. Se sestrou jsme je nadšeně sbíraly a doma jimi zdobily volná místa poliček a knihoven. Když oschly a nebyly už tak pěkné na pohled, občas z nich vylézali i pěkně tuční bílí červi, které jsme najednou objevily třeba na stropě! Nebo to celé zaplesnivělo a zahnilo…fuj!
"Co si to taháte domů, když to tady pak leží bez povšimnutí! Hned to vyhoďte - a ne abyste zas zvenku něco nanosily!" "Když ony jsou ty kaštánky a žaludy venku tak pěkný, lesklý…chtěly jsme dělat zvířátka. A žaludový dort a …" Všechno to hned letělo do popelnice a na ten dort jsem musela donést nové žaludy a začít je hned zpracovávat.

Měl být poskládán z několika placek vyrobených z mouky, na kterou se měly žaludy loupat, drtit, máčet dlouze v mnoha vodních lázních, aby se zbavily trpkosti, mlít na mouku a tvořit z ní jakési palačinky či oplatky a slepovat džemem. Dostala jsem se k první fázi, loupání a máčení žaludů, aspoň v malém množství. Beztak v misce vše záhy zahnilo, i když jsem vodu měnila podle návodu.
Další pokus mi už nedovolili: "Tak sis to vyzkoušela a vidíš, že je to kravina, kdoví, jestli to není jedovatý, a vůbec, vyhoď to konečně a dej s tím už pokoj!" Princip připomíná třeba korsické palačinky z kaštanové mouky, jak jsem zjistila po mnoha letech. Musela v tom být nějaká jiná zrada, kvůli které převzatá variace z americké lesní moudrosti nefungovala.
(ukázka z mojí připravované knihy vzpomínek na vaření Cukr na nitku)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 RainbowDash RainbowDash | Web | 7. října 2011 v 10:36 | Reagovat

Týjo, nikdy by mě žaludový dort nenapadl, pěkný blog :)

2 lucka345 lucka345 | Web | 7. října 2011 v 11:21 | Reagovat

Nemáš někde ten recept? Tvou odvahu obdivuji - chci to vyzkoušet taky. Když měli lidi hlad, vymysleli a jedli ledacos. Může se to hodit.
O využití žaludů vím jen to, že jimi Rumcajs střílel z pistole. :-D

3 Vilemína Vilemína | 7. října 2011 v 12:03 | Reagovat

Tak recept už nemám, zkusím se po něm časem podívat, zatím jsem nenašla.

4 Ovečka Ovečka | E-mail | 7. října 2011 v 15:08 | Reagovat

Tuším ten recept byl ve Foglarově Kronice Ztracené stopy.... Já jsem to kdysi v těch jedenácti vzdala poté, co jsem si při loupání žaludů rozřízla celé bříško palce. Ale pamatuju si ten sugestivní popis nádherně křehké placky z žaludového těsta ;o)))

5 HaF HaF | Web | 7. října 2011 v 22:13 | Reagovat

Kouzelné, já si díky tomu vybavila knížku Dva divoši - taky jsme podle ní něco zkoušeli, musím tu knížku pohledat a na chvíli se vrátit do dětství! Díky za vzpomínky milá Vilemíno!

6 luckydina luckydina | 8. října 2011 v 2:32 | Reagovat

vím, že se z pražených žaludů vařila káva, mlela mouka a vařilo se z nich v dobách válek a hladomorů,nedávno jsem někde četla, že v Mediteránu pěstují dub, který má sladší žaludy a místně se z mouky peče. V dětství jsme využívaly žaludy při vaření pro "panenky"

7 Vilemína Vilemína | Web | 8. října 2011 v 14:11 | Reagovat

Moc mě Vaše reakce potěšily! Je to krásné podzimní vzpomínání - zvlášť v tomto počasí.
Taky tuším, že v některé z těch knih to bude...

8 toffo toffo | Web | 8. října 2011 v 18:30 | Reagovat

Na knihu se těším!

9 Ovečka Ovečka | E-mail | 8. října 2011 v 20:06 | Reagovat

Ano, Dva divoši jsou kouzelná knížka! Četla jsem ji poprve už jako dospělá, ale pořád se k ní vracím.

10 Vilemína Vilemína | Web | 8. října 2011 v 22:47 | Reagovat

[8]: Právě jsem dostala zalomený text ke korektuře - je to zvláštní pocit! Cukr na nitku vyjde v listopadu.

11 Vilemína Vilemína | Web | 8. října 2011 v 22:50 | Reagovat

[9]: Já ji už dávno nečetla - budu to muset někdy napravit, je to holt klasika!

12 Pavel Pavel | 13. října 2011 v 15:04 | Reagovat

Pokud vím, tak Indiáni používali žaludy z dubu velkoplodého (Quercus macrocarpa). Naše duby jsou prý více hořké a je třeba je déle vyluhovat a převařovat. A co třeba tenhle odkaz?

http://www.bohousek.cz/clanek-2007011401-zalesacky-dort-ze-zaludu-jedno-velke-dobrodruzstvi.html

13 Vilemína Vilemína | Web | 21. října 2011 v 14:57 | Reagovat

Díky - to bude ono!

14 Kristýna Kristýna | 27. října 2011 v 22:04 | Reagovat

[12]:
Díky za odkaz. :-) Já jsem o něm také snila, ale maminka, které při jejím pokusu žaludy shnily, mi vysvětlila, že recept nefunguje... Tak on existuje! Neuvěřitelné! :-)

15 Vilemína Vilemína | Web | 28. října 2011 v 13:12 | Reagovat

Tak to jsem ani nečekala, že žaludový dort má tolik fandů - a že ty zkušenosti jsou si tak podobné! Jak se píše v odkazu (bohousek), dá příprava fušku, v tom ty popisy byly velmi neurčité a stručné...

16 Coach Stores Online Coach Stores Online | E-mail | Web | 10. listopadu 2011 v 4:35 | Reagovat

hi!

17 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 9:54 | Reagovat

Coach Outlet Online

18 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:01 | Reagovat

Coach Outlet Onlinesfs

19 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 3:51 | Reagovat

Your article is wonderful

20 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 5:23 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama