Speciality made in Suisse

24. října 2011 v 21:09 | vilemina |  Drobečky a drobnosti
S kamarádkou, usazenou v Ticinu, jsme se viděly naposled před jedenácti lety. Známe se už od základní školy. Tentokrát přijela i s rodinou. Když se mě ptala, co bych chtěla přivézt za dárek, samozřejmě jsem řekla, že nějaké speciality, určitě pár sýrů. A stalo se.
Jemný perník plněný marcipánem má sama v oblibě, je to krajová specialita ze severu (Appenzell), jak vidno na etiketě. Chutnal dobře.
Mezi několika balíčky sýra nechyběl gruyere v různých provedeních, výborný aromatický "silný" ale chutnaly všechny. Chtěla jsem si jeden nechat na cibulačku, ale nevím, jestli ho uchráním...


Čokolády jsou švýcarská specialita prakticky povinná - nejzajímavěji vypadá ta s chlebem, vyrobeným ze tří druhů mouky místními mistry pekaři. Zatím si ji schovávám. Zato jemné Marrons glacés a pralinky Lindt byly ochutnány a spořádány vzápětí, ale měla jsem k tomu parťáky.


V Ticinu roste hodně jedlých kaštanů i divoce, tak nemohou chybět mezi místními lahůdkami. Pyré z kaštanů se prodává už jako polotovar, zabalený v igelitových buřtíkách jako naše paštiky. Lze uchovat u ledu.

Mám s ním ještě další plány, než jen konzumovat přímo v podobě "nudlí" (vermicelles), vytlačených speciálním ručním lisem. Balení obsahuje hned tři buřtíky, tak mi jistězbyde na experimenty i třeba na Vánoce. Kaštanový med obsahuje plno prospěšných látek a je velmi aromatický. Taky se dělá kaštanová marmeláda a kamarádku mrzelo, že ji zapomněla přibalit. A ještě maličkost, které jsem si všimla už před dvaceti lety: na obalech jsou dvě data: poslední datum prodeje + datum spotřeby, cca pět dnů po sobě...to se mi zdá spotřebitelsky vstřícné.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Cirrat Cirrat | Web | 24. října 2011 v 22:00 | Reagovat

Hmm, Švajc... Tam mi bylo dobře.

Otázka - ten lis na nudle, nebyl by na něj někde odkaz? Manžel se zamiloval na dovolené do zmrzlinového poháru a la spagetti (vanilková zmrzlina v nudličkách politá jahodovou polevou/omáčkou a postrouhaná bílou čokoládou) a já přemýšlím, jak ji vyrobit v domácích podmínkách...

2 Vilemína Vilemína | Web | 24. října 2011 v 22:34 | Reagovat

Tak to by asi chtělo strojek na špagety...ten na kaštanové nudličky je schematicky vyobrazený na obalu, píst jako zdobička na krém, ale dole rovné kolečko s otvory - něco jako maxilis na česnek. Ten jsme používali i na keramickou hlínu, a nudličky dělal skvěle, byť tenčí, tak s tou zmrzlinou by to stálo za pokus. Pak už  mě napadá jen síto na halušky, ale to je zase obrovské...

3 Cirrat Cirrat | Web | 25. října 2011 v 10:33 | Reagovat

Hmm, lis na brambory by mi z toho asi udělal vlasovou zavářku...

Ok, dík za tip, poohlídnu se...

4 Vilemína Vilemína | 25. října 2011 v 12:09 | Reagovat

Právě, napadl mě i masový mlýnek, jenže zmrzlina by protočení šnekem asi nepřežila..

5 Olinka Olinka | Web | 25. října 2011 v 21:14 | Reagovat

Ach. Miluju Švýcarsko. Osobně by mi ke spokojenosti stačil čtvrtkilový přídělu gruyéru týdně:-)) A velikou bonbošku Lindt máme schovanou v lednici. Přítel svoji půlku již odjedl, ale trochu se bojím, jestli nepohnul i s mojí:-)

6 Vilemína Vilemína | Web | 25. října 2011 v 21:40 | Reagovat

5 - To bych se ani nedivila... leccos je k dostání i u nás, ale přece jen:)

7 Catalina Catalina | Web | 26. října 2011 v 10:46 | Reagovat

Hmm...jen jsem uviděla ten marcipánový perník a začly se mi sbíhat sliny :D Mít takovou kamarádku je úplný poklad! A ty kaštanové "buřtíky" bych brala hned :D

8 farfalla farfalla | 26. října 2011 v 12:42 | Reagovat

1, 2: A nešlo by použít i tohle? Lis na brambory? Ty otvory nejsou úplně tenké, ale jako širší špagety  možná jo..
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/76114285/

9 Vilemína Vilemína | 26. října 2011 v 13:40 | Reagovat

7 - pro rozšiřování kulinárních obzorů je kamaárka ideální:)

8 - díky za tip, princip by vyhovoval - pro kaštanové pyré je to myslím moc veliké zařízení (rozpatlalo by se po lisu), pro zmrzlinu nevím :)

10 Alis Alis | Web | 26. října 2011 v 17:54 | Reagovat

Takové dárky by mě také potěšily!! Hlavně sýry a Lindt bonbony :)!!!

11 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 11:56 | Reagovat

Coach Outlet Onlinesdf

12 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 3:36 | Reagovat

Your article is wonderful

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama