Lišky

1. října 2011 v 10:01 | vilemina |  Jídla z masa
Nestane se mi každý den, že bych dostala nějaké potraviny - a nedávno náhodou lišky! Na houby jsem letos ještě žádné štěstí neměla, proto mě tento nečekaný úlovek zvláště potěšil.
Lišky byly dosti pečlivě očištěné, tak jsem je jen opláchla a okrájela pár nožek, větší exempláře překrojila a nechala je okapat.
Inspiraci poskytla kuchařka Tescoma - Nejlepší recepty, jeden z dárků od doma.cz, kde moje články taky najdete.
Ale z různých bohulibých důvodů jsem se receptem neřídila zcela.
Cibulku jsem zpěnila na másle, to ano, lišky jsem k nim přihodila, připepřila a dala trochu provesálského koření. Za chvilku pustily vodu, tak jsem stáhla teplotu, houby osolila a nechala dusit, až bylo tekutiny jen málo. To už byly lišky skoro měkké.
Budoucí omáčku jsem zahustila smetanovým jogurtem, ale doporučuju šlehačku nebo aspoň smetanu kol 20%. K omáčce jsem přidala již dříve udušené maso z krůty i s přírodní šťávou, bujón jsem do ní nepotřebovala.
Doplnila jsem kuskusem a napakovala do krabiček k obědu s kousky pečeného kuřete. Ani nakyslost jogurtu nijak chuti neuškodila, jídlo z toho všeho vzniklo opravdu velmi dobře poživatelné.

Zprávy o výskytu hub právě teď se dosti liší, z několika míst směrem na jih od metropole hlásí sucho a ani prašivku, ale na Kokořínsku se najde - zatím jsou to pořád ještě letní druhy, kozáci, praváci, klouzky.
Všem vášnivým houbařům ať se daří!
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jarda buda Jarda buda | E-mail | 1. října 2011 v 12:26 | Reagovat

Liska je obvykla v nemecke kuchyni - Pfeferlingen - pouzivaji je ke vsemu. Smetanova omacka je skvost. Kdyz jsem byl malej tak byla liska nejcastejsi houba. Jezdili jsme na ne do Jabkenic. Jednoho leta nebyly, pamatuju se jak strejda rikal, ze se okyselily lesy a lisky zmizely. Tak slava. Vraceji se. Muj dedecek ze Semil rikaval, ze Liska je jidlo chudych - da se jist dvakrat. ( zustane totiz vice mene tuha) ze se pak jen oplachne a muze delat znova. Tak dobrou chut a vzhuru na Lisky. Jarda

2 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 1. října 2011 v 21:59 | Reagovat

Poslušně hlásím a potvrzuji, že liškám se skutečně daří, minulý víkend jsem na Vysočině nasbírala půl košíku - polovina putovala do risotta, druhá na mrazák, aby byla zásoba na zimu. Liška mě také fascinuje svou masovou houževnatostí, drží tvar a chutná kořeněně. Smetanová variace vypadá (a jistě chutná) báječně.

3 Vilemína Vilemína | Web | 2. října 2011 v 10:11 | Reagovat

V posledních letech se lišky objevily stejně jako jiné houby, v mezičase nevídané, kováře třeba.
Z dětství je pamatuju jen naložené v octě, ale bylo jich všude spousta a jako děti jsme je snadno nacházely.
1-tuhé ani nebyly, říká se to, ale prostě nebyly.

4 Daniela Daniela | E-mail | 3. října 2011 v 11:14 | Reagovat

Tak ten "úlovok" závidím. U nás sa im hovorí kuriatka a keď ju náhodou nájdeme, tak sa jej teším. Mám ich veľmi rada hlavne pre ich vôňu.

5 Vilemína Vilemína | 3. října 2011 v 11:48 | Reagovat

No vida - česky se kuřátka jmenuje úplnějiná houba...taky žlutá.

6 Daniela Daniela | E-mail | 3. října 2011 v 12:09 | Reagovat

[5]:a týmto sa u nás hovorí "strapačka":-)

7 Alena Alena | Web | 4. října 2011 v 11:18 | Reagovat

Krásný recept! :-) Já jsem lišky ještě nikdy nenašla v takovém množství.:-( Taky bych se ráda nechala obdarovat. ;-)

8 Vilemína Vilemína | 4. října 2011 v 12:11 | Reagovat

S houbami je to letos dost podivné - co mm zprávy, ještě rostou letní druhy vč. bedel, ale jen někde, jinde ani prašivka.

9 Petr Petr | Web | 5. října 2011 v 9:44 | Reagovat

S těmi houbami je to opravdu jak kde. Na Plzeňsku nic, ale sousedi si vozí. Asi v tom lese ťapu moc nahlas a houby se předemnou schovávají :)

10 petra petra | 6. října 2011 v 12:31 | Reagovat

V dobách, kdy stačilo říct - skoč pro pár lišek do kulajdy - a člověk šel najisto, to pro mne bývala prázdninová lahoda! (Též nesouhlasím, že by byly nějak tuhé.)
Tak dnes se tu kochám aspoň očima.

11 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 11:54 | Reagovat

Coach Outlet Onlinesfs

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama