Krůta se zelím

21. října 2011 v 15:03 | vilemina |  Jídla z masa
Krůtí maso se dá použít i místo vepřového, když chceme připravit nějakou dietnější variantu klasiky - a to jsem si právě vyvzpomněla, že udělám. Nalákalo mě totiž pěkné mladé zelíčko, které jsem chtěla po delší době zařadit do jídelníčku. K němu jsem si vybrala pořádný kus krůtího masa, stehenní plátek, tedy plát. Jednu středovou kost jsem z něj vyřízla a bylo by to - ale krůta měla v sobě tuku ažaž, tak jsem se ještě dala do jeho odstraňování a co nejvíc ho vykrájela. Ani kůži jsem nenechala. Chvíli jsem s tím strávila. Plátek se mi rozpadl na jednotlivé svaly, ale pro zamýšlenou úpravu to nevadilo. Jinak by se maso muselo svázat.
Kousky masa jsem jen lehce opekla na lžíci oleje s cibulí, pepřem a kmínem a dala dusit, až bylo maso měkké. Trvalo to nějakou dobu - rozhodně spíš jako vepřové než jako kuřecí.

Nakonec jsem maso ještě dochutila čerstvou majoránkou, aby víc připomínalo toho vepře.
Zelí jsem dusila běžným způsobem, mám ráda tak akorát sladko-slano-kyselé. S výhodou ho krouhám na mandolíně - velkém V krouhači, který je sice trochu nebezpečný, když se v ruce strouhaný kus zvrtne a nepoužíváte dle návodu bezpečnostní klobouček, protože s ním krouhání už tak dobře nejde...nože jsou ostré a do ruky by zajely jak do másla. I když to všechno vím, stejně znova provokuju. Tentokrát vše dobře dopadlo. Mám už druhý model, první mi vydržel snad patnáct let!
Nepřidala jsem do zelí tentokrát víno ani jablko. Jen jsem ho trochu omastila, osolila, okyselila a okmínovala. Jako příloha posloužily hotové italské noky, co mají k bramborovým knedlíkům jen krůček. A klasika v lehkém provedení byla na světě. Nic omračujícícho, ale neurazí.

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Slovča Slovča | Web | 21. října 2011 v 16:46 | Reagovat

To zátiší vypadá mňamkózně! ;)
Osobně šneky zbožňuju, stejně jako párky v županu, a mohla bych je jíst věčně. Recept vypadá taky dobře.

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 21. října 2011 v 18:38 | Reagovat

Ňjoky nejsou špatné.
Krůta, takto upravená, je lákavá...

3 Vilemína Vilemína | Web | 21. října 2011 v 22:38 | Reagovat

1 - aha, šneky na pozadí. S těmi se udělá dost parády, to je fakt. Už jsem je chtěla vyměnit, ale zatím nenašly konkurenci:)

2 - výsledek byl silně dietní, ale poživatelný

4 Meg Meg | E-mail | Web | 23. října 2011 v 21:11 | Reagovat

Vypadá to dobře, akorát nevím, jestli bych odolala chuti hodit krůtu do trouby i s tou kůží :)

5 Vilemína Vilemína | Web | 23. října 2011 v 21:57 | Reagovat

Ona ta kůže je hodně tučná a zadání bylo: dietně.
Jinak určitě se tenhle kus masa dá dobře dokřupava upéci!

6 Arion Arion | 28. října 2011 v 20:54 | Reagovat

ach bože!!miluji pečenou krůtu, respektive tedy to tmavé, š´tavnatější maso(bílá část mi vždycky přijde suchá,špikování nešpikování) ale hlavně proč mě tento článek tak chytl za srdce- zbožňuji dušené zelí!!zvládla bych ho sníst tuny, červené, bílé, z kysaného,...můžu se zeptat, jak ho děláte?na té fotce vypadá přesně tak fajnově lepivě, jak ho miluju, ale mě se ještě nepodařilo ho "vychytat". vždycky musím s prosíkem k mé osmdesátileté babičce:)sice co ona by pro mě neudělala, zlatá žena, ale umět si udělat sama není od věci:)děláte z hlávky bílého nebo z kysaného? já teda asi nejví zbožňuji červené, jen při přestavě, že bych ho vždy musela krouhat na mě jdou mdloby a raději potlačím chutě:)

7 Vilemína Vilemína | Web | 29. října 2011 v 15:25 | Reagovat

Tak popořadě:
taky nemám ráda bílé drůbeží maso, krůtí plátek mi proto celkem vyhovuje - radši ho mám více pečený, ale tohle byla dietní verze.

Zelí - každé má trochu jinou chuť: čerstvé, kysané, sterilované, navíc bílé a červené.
Jestli máte ráda lepivější, stačí déle vařit či dusit, aspoň 3/4 hodiny...a taky přisladit. Pod zelí je nejlepší lžíce sádla.

Sterilované dá nejmíň práce, ale dělám ho nejméně často. Určitě na zpěněnou cibulku, trochu podlít a dusit. Zahustit se dá poprášením moukou nebo instantní jíškou, stačí trochu.

Kysané je chuťově nejvýraznější, dělám stejně - na cibulku, přidávám do něj nastrouhané jablko.

Čerstvé mladé zelí se dá nakrouhat i na robotu, pak promačkat se solí a kmínem a nechat chvíli odležet. Změkne myslím dřív. Někdo ho spařuje, to běžně nedělám (viz zelí dle Kejřové). Opět na cibulku, podleju více a nechám vařit doměkka. Pak teprve okyselím, dosolím, dosladím, zahustím.

Tak ať babičku brzy dsotihnete!

8 Arion Arion | 29. října 2011 v 20:50 | Reagovat

díky díky díky!!zítra vyhrnuju rukávy a jdu na to, ačkoli k obědu bude guláš(no co, dušené zelí jde ke všemu, aspoň v mém případě:)))

9 Vilemína Vilemína | Web | 29. října 2011 v 21:49 | Reagovat

Tak ať se povede!

10 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 10:20 | Reagovat

Coach Outlet Onlinedfgd

11 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 3:38 | Reagovat

Your article is wonderful

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama