Hrušky ve víně

16. října 2011 v 20:23 | vilemina |  Dezerty
Taky znáte takový krásný obrázek hrušky, probarvené dočervena, i se stopkou, v loužičce sirupu?
Když vidím hrušky, vždy si na něj vzpomenu, ale zatím mě nenapadlo to vyzkoušet. V Pohlreichově knize Prostřeno bez servítků je hruška zabarvená do karamelova, vařená v bílém víně a čaji.
Trochu inspirace, hlavně ohledně množství vína a cukru, jsme si z toho vzala, ale zvolila jsem víno červené.
Nejprve jsem hrušky zbavila jadřince, ale nepovedlo se mi to udělat tak, aby stopka zůstala. Snad to nebude vadit. Hrušky jsem teprve pak oloupala, opačně by se to dělalo dost špatně. Házela jsem je hned do vody, okyselené citrónovou šťávou, aby neokoraly. Hrušek jsem měla sedm, akorát do kastrólku 16 cm v průměru. Vody jsem v něm nechala jen dva centimetry a dolila sedmičkou vína, aby byly potopené. Přidala jsem celou skořici, kousek citrónové kůry, pár hřebíčků a pár kardamomů. Zasypala jsem štědře cukrem, nevážila jsem ho - aspoň 300 g, je třeba vzít v úvahu kyselost vína i hrušek.


Pomalu jsem vařila, hrušky postupně získávaly žádoucí barvu. Trvalo to docela dlouho, i když nebyly nijak kamenné. Když změkly, což jsem zkusila bodnutím nožem, nechala jsem je ve vinném sirupu louhovat do druhého dne. Pak jsem je přendala do sklenic a sirup zredukovala téměř na polovinu. Chtěla jsem v něm hrušky uchovat, nesvařila jsme ho tedy úplně nahusto.
Taková hruška se mi zdá dosti pohledná a doplněná zmrzlinou nebo smetanou jistě splní představu o lehkém dezertu. Hruška všechny doslova okouzlila. Podávala jsem se zakysanou smetanou.





Hrušky nesmějí být měkké moc, to se rozpadnou dříve, než se provaří dočervena. Zkusila jsem i variantu se stopkou, jaderníky jsem odstranila odspodu nožem. A zapomněla jsem je vyfotit...V lednici jsem vzorek nechala déle, tři týdny nic neznamenaly. To mě potěšilo, protože mít takto připravený moučník po ruce mě baví - a vzhledem k tomu, že nějaké to darované ovoce vždy přichází bez ohlášení a časově spíše nevhod, již budu vědět, co s hruškami udělat, když se hned nesnědí.


Tyhle ovíněné hrušky měly úspěch při třech různých příležitostech a dokonce se našlo hned několik napodobovatelů.
A já připravila i verzi do sklenic - naložila jsem jen půlky, to kvůli skladnosti.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Daniel Hloušek Daniel Hloušek | E-mail | Web | 16. října 2011 v 21:04 | Reagovat

O tom slyším poprvé. Ne, vážně, že jo. Vypadá to chutně, dal bych si.

2 Jane Jane | Web | 16. října 2011 v 21:23 | Reagovat

Vypadá to dobře...

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 16. října 2011 v 22:20 | Reagovat

Myslím, že se připojím k napodobovatelům...

4 Nika Caesaris Nika Caesaris | Web | 16. října 2011 v 23:30 | Reagovat

Taky bych si dala :-)

5 Catalina Catalina | Web | 17. října 2011 v 0:51 | Reagovat

Tak tohle jsem zatím taky nezkoušela, ale jsou přímo k nakousnutí a ta barva...ach, jak já miluju růžovou :D Moc se ti to povedlo!

6 Bylinka Bylinka | Web | 17. října 2011 v 7:45 | Reagovat

Že bych si i já zahrála na napodobovatele? :-) O tomhle také slyším prvně a jeví se mi to hodně sympaticky :-) Hrušky totiž miluju, takže brzy určitě vyzkouším!! :-)

7 bludickka bludickka | Web | 17. října 2011 v 13:20 | Reagovat

vypadá to moc pěkně..už jsem kdysi podobný recept četla ale nikdy nevyzkoušela :)

8 Madla Madla | Web | 18. října 2011 v 11:32 | Reagovat

Opravdu, hrušky, kam se podíváš! A tyhle rudolící, sladce a kořeněně utopené ve víně, vypadají opravdu vášnivě dobře. Hned bych si dala s kopečkem dobré domácí vanilkové nebo čokoládové zmrzliny! Jen škoda, že hrušky pro jejich nadýmavost musím teď na víc než jen pár měsíců škrtnout z jídelníčku. Ach jo, vypdají moc krásně a sexy!

9 Alis Alis | Web | 18. října 2011 v 16:09 | Reagovat

Také o tom slyším poprvé. Vypadají moc pěkně a určitě i dobře chutnají!

10 Vilemína Vilemína | Web | 20. října 2011 v 20:23 | Reagovat

Reaguji později, byla jsem trochu vzdálená a bez konektivity...

Hruškám vinná lázeň svědčí, není to ani nic složitého, tak neváhejte a zkuste - určitě potěší i v chaldném počasí.

11 Petr Petr | Web | 21. října 2011 v 9:46 | Reagovat

Škoda, že u nás hrušky už došly :( Tak snad za rok!

12 Meg Meg | E-mail | Web | 23. října 2011 v 21:06 | Reagovat

U nás hrušky ani letos moc nebyly, tak můžu obdivovat aspoň na internetu, kde jich je všude plno a představovat si :) Vypadají báječně :)

13 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:03 | Reagovat

Coach Outlet Onlinesfda

14 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 3:39 | Reagovat

Your article is wonderful

15 mlocek mlocek | 13. ledna 2013 v 15:01 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama