Čokoládový lilek

20. září 2011 v 17:53 | vilemina |  Dezerty
Co to jen může být, ptáte se možná, snad nějaká nová odrůda lilků-baklažánů? Ale ne, je to opravdu lilek s čokoládou - když jsem na to spojení narazila prvně, upřímně mě pobavilo jako kuriózní vtípek a nedovedla jsem si tu kombinaci ani představit! Ale znáte to - právě taková nějaká absurdita se člověku v mozku usídlí a klíčí a zraje tak dlouho, dokud ji ještě nepovzbudí nějaký další impuls - u mě třeba Ital v kuchyni, a to na webové upoutávce, protože televiznímu přístroji se vyhýbám. Asociace vzbuzoval i název jednoho z oceňovaných foodblogů Chocolate&Zucchini, i když to není totéž, ale najednou jsem byla chycena - ano ano, právě to musím vykoušet a ochutnat! Ostatně, je to přece zelenina, a tu máme jíst ve všech podobáchUsmívající se

Prošla jsem si pár odkazů a zjistila, že Italův recept je skoro nejkomplikovanějí. Existují i varianty, kdy obvyklým způsobem upečeme plátky vypoceného lilku, tedy bez česnekuUsmívající se, pokapeme trochu rozpuštěnou čokoládou, eventuelně přidáme oříšky a něco kandovaného ovoce - a baštíme.
Další možností je prolít opečené lilky čokoládovou polevou např. ze šlehačky, tu už jsem zkoušela, a pro jeji jednoduchost se pro ni hned rozhodla.
Ale není všem variacím konec - čokoládovou vrstvu je možno střídat s vrstvou z ochucené ricotty, to taky neznělo špatně. Způsobů skládání vrstev existuje rovněž víc, od halabala navršených plátků po umné vyskládání téměř do ornamentů...zalíbilo se mi skládání dokola s částečným překrytím povrchu.
Tyhle inspirace ze všemožných koutů světa působily docela dobrodružně. Pak jsem taky někde přelouskala, že to je typický srpnový pokrm, a rozhodla se vykonat pokus - kdy, když ne teď? Byl totiž předposlední srpnový den.
Pravda je, že se mi povedlo ho připravit až z třetí várky lilků, které jsem koupila - předtím padly na jiná jídla.
Postupovala jsem takto.
Dva malé lilky jsem oloupala a pomocí krouhače pokrájela na podélné plátky, posolila z obou stran a dala potit.
Plátky jsem osušila papírem a pomoučnila. Opekla jsem je na malých dávkách oleje dozlatova a doměkka po obou stranách. Ani lehce tmavší odstín není na závadu.







Na polevu jsem nalámala 125 g 70% čokolády a přivedla k varu 180 ml šlehačky, kterou jsem
nalila na čokoládu a rozmíchala. Trochu jsem polevu přisladila moučkovým cukrem.
Do přiměřené misky (16 cm v průměru) jsem rozložila první vrstvu plátků dokola, aby zakulacené okraje přečnívaly. Pak jsem na čokoládovou vrstvu naházela trochu mandlí a kandované pomerančové kůry a vrstvila dále. Do poslední čokoládové vrstvy jsem ohnula přečnívající lilkové plátky a celý výtvor dala chladit.


Na dva menší plátky jsem taky nanesla čokoládu a ochutnávala na pokračování hned i za chvíli, když se vše trochu proleželo. Hm, nechutná to vůbec špatně - uvidíme, co tomuto moučníku řeknou hosté. A když se použije jiná než pšeničná mouka na obalení, které ani není úplně nutné, máme tu zas jednu pochoutku bez lepku.


P. S. Hosté byli v dobrém smyslu překvapeni, nikdo neodmítl ochutnat. Chuť opečeného lilku se s čokoládou zajímavě snoubí, odlehčí ji. Příjemná je lehká slanost lilkových plátků (neoplachuji je po pocení), bez ní by to bylo mdlé. Čokoládový lilek je po proležení ještě lepší a s mandlemi působí dosti luxusně. Porce stačí malé, čokoláda je hodně sytá. Kopeček šlehačky by se taky mohl navrch použít.
Ten nápad sice pochází z Itálie (myslím, že jižní), ale jak jsem zjistila, dělají ho v nejrůznějších světakončinách, tak proč ne u nás...je tu nějaký znalec?
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Péťa Péťa | Web | 20. září 2011 v 18:15 | Reagovat

Tak takováhle kombinace mě vskutku zarazila, ale kdo ví, asi to může být dobré. Mám nový typ.

2 Klára Musilová Klára Musilová | 20. září 2011 v 19:41 | Reagovat

Vůbec si to nedovedu představit, ale co. tedy vlastně proč ne. určitě velice zajímavé.

3 Vilemína Vilemína | Web | 20. září 2011 v 23:36 | Reagovat

Taky jsem se nejdříve divila, ale i v naší klasice se občas používá zelenina, jindy připravovaná naslano, do sladkých jídel: mrkev a řepa do marmelád, mrkev do těsta, dýně naslano i nasladko...

4 mirindat mirindat | 21. září 2011 v 6:59 | Reagovat

[3]: ty jo jak to chutna proti gustu žadny....

5 toffo toffo | 21. září 2011 v 8:54 | Reagovat

Pěkný dortík.
Já se tedy lapila do tvých sítí. Lilek s čokoládou jsi vylíčila tak dokonale, že ho zkusím taky.
Kolik vrstev jsi skládala, odhaduji to tak na třikrát lilek čokoláda? Jak se tváří po ztuhnutí, dá porcovat nožem? Asi spíš vykrajovat lžící. Možná naskládat každému strávníkovi do malé misky. Kokotky?

6 Vilemína Vilemína | 21. září 2011 v 13:06 | Reagovat

[5]: Myslím, že do kokotek by to bylo dokonalé. Ale po proležení krájet nožem šel (nesla jsem ho mimo dům, tak foto na talířku nemám).

Tak ať chutná!

7 Vilemína Vilemína | 21. září 2011 v 13:07 | Reagovat

[4]: Chutná čokoládově, sám lilek nemá žádné výrazné aroma, zvlášťě bez slupky.

8 Alis Alis | Web | 22. září 2011 v 13:40 | Reagovat

Tak to je opravdu neobvyklá kombinace! Docela mě to láká vyzkoušet!

9 Madla Madla | Web | 23. září 2011 v 9:36 | Reagovat

Lilku jsem zatím na chuť příliš nepřišla (on je vlastně sám o sobě bez chuti), ale v kombinaci s čokoládou by mi určitě zachutnal! Moc ráda bych byla jedním z tvých strávníků a ochutnala bych tento velice netradiční dezert.

10 Vilemína Vilemína | Web | 23. září 2011 v 12:05 | Reagovat

Tak se mi zdá stále častěji, že bych k blogu potřebovala krom obrázků přenášet i ochutnávky...třeba půjde někdy v budoucnu chuť a vůně nějak "sejmout" a poslat dál:)

Ale uznávám, že by to byla jen náhražka, něco jako kybersex:)

11 Catalina Catalina | Web | 1. října 2011 v 15:02 | Reagovat

Vilemíno, tohle se ti vážně povedlo :) Zní to fakt moc zajímavě a vůbec si tu chuť nedovedu představit. Lilek mám spojený s olivovým olejem a česnekem, ale s čokoládou? Určitě by to stálo za hřích :D Jednou to rozhodně vyzkouším!

12 Vilemína Vilemína | Web | 2. října 2011 v 10:13 | Reagovat

Určitě vyzkoušej, protože chutnal všem, co měli tu příležitost, a to jsem rozhodně nečekala!

13 Pipi Pipi | Web | 5. října 2011 v 14:10 | Reagovat

Teda, tak tohle opravdu člověka na první pohled zarazí! Ale určitě bych chtěla ochutnat, jsem hrozně zvědavá!! :-)

PS: Vilemíno,zrovna jsem koukala na jějaké archivní díly pořadu Z metropole... a kdopak se tam vyloupnul...? :-)))

14 Vilemína Vilemína | 5. října 2011 v 15:27 | Reagovat

Tak jen do toho, opéct lilky a udělat jednoduchou plevu není nemožné:)

Ad PS - no jo, je to tak - viz i Aktuální odkazy vlevo.

15 Coach Stores Online Coach Stores Online | E-mail | Web | 10. listopadu 2011 v 4:25 | Reagovat

hi!

16 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 9:41 | Reagovat

Coach Outlet Online

17 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 10:28 | Reagovat

Coach Outlet Onlinefgedrte

18 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 2:11 | Reagovat

Your article is wonderful

19 Coach Factory Outlet Online Coach Factory Outlet Online | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 9:13 | Reagovat

Great Coach Factory Outlet Online
. A lot of useful information here. I’m sending it to some friends!

20 Cheap Nike Shoes Cheap Nike Shoes | E-mail | 22. listopadu 2012 v 8:57 | Reagovat

A copak jste měli dobrého v Imperialu? idím snad Sachr, čokoládovou pěnu se šlehačkou a ovoce s nějakým sorbetem? A holešovickou tržnici vám Pražákům opravdu závidím

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama