Rozinkoví šnečci

13. srpna 2011 v 20:37 | vilemina |  Dezerty
Po složitějších receptech na sladkosti (větrníčky, čokoládový dortík) byl čas zas na něco jednoduchého a rychlého, z malého počtu surovin - volba padla na (jen) kupované listové těsto a pudink. Ten tedy jsem vařila doma.
Na netu jsem si ještě chtěla ověřit nějaké poměry surovin - ale nakonec jsem to nechala na intuici, protože popisovaný postup jedné "bědunky", která šnečky motala jednotlivě z uválených hádků, pak patlala nějakou náplní a stáčela, mě prostě dostal :) No tak dobře, možné to je - proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. To však mým sklonům k optimalizaci naprosto nevyhovuje, vyloženě trpím, když někdo s něčím nešikovně zápasí či se v tom spíš beznadějně a nekonečně plácá...je mi líto času, tak neúčelně vynaloženého. Mám ráda, když vše pěkně odsejpá. Asi to máme v genech, protože si snadno vybavím, jak matka hubuje: "Ježíšmarjá, co s tím děláš, jak to držíš....vem to takhle a takhle a už dělej, ať nad tím nesedíme do večera!"

Dala jsem na náplň do šnečků jeden sáček pudinkového prášku asi na 350 ml mléka, ale jak se ukázalo, mohlo ho být ještě méně, tak 1/4 litru by stačilo.
Uvařila jsem si tedy hustší vanilkový pudink s rumem a během chladnutí ho občas zamíchala, abych neměla navrch škraloup. Mezitím jsem si rozválela jedno listové těsto na delší "šálku", asi dvacet centimetrů širokou a 3 mm silnou.
Pak jsem ji pěkně pomazala pudinkem a posypala rozinkami, použila jsme opět ty, co mám namočené v rumu.
















Těsto jsem zatočila.
Až potud dobrý :) Při krájení na špalíky 2 cm široké a hlavně během jejich transportu na plech s pečícím papírem to už tak prímové nebylo, pudink vytékal ze všech stran a šnečci se rozpadali, vypadali dosti pochroumaně...snad mělo být pudinku méně.
Nějak jsem je už uplácala, ale radost jsem z nich neměla.

Pečením se přece jen hezky nafoukli, a tak ti, co nebyli upatlaní ze všech stran, dopadli docela hezky. Všichni to nebyli, zato chuť pečiva i z těchto polokoupených surovin převyšovala chuť kupovaných bratříčků z jedné všepekárny...příště mi snad půjdou lépe. Sluníčko jim pomohlo k celkem fotogenickému obrázku. Pustíte-li se do nich taky, doporučuji použít dvojitou dávku, určitě s nimi uspějete.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 14. srpna 2011 v 11:15 | Reagovat

Tohle by se m i zrovinka šiklo ku kafíčku...

2 Vilemína Vilemína | Web | 14. srpna 2011 v 17:24 | Reagovat

Dík - i za to, že vždy tak obratem komentuješ!

3 otavinka otavinka | Web | 14. srpna 2011 v 21:40 | Reagovat

Některé Tvoje dobrůtky často okukuji, i když nic nepíšu. Jinými se nechávám inspirovat. K zítřejším narozeninám přeji vše nejlepší, zejména zdraví, štěstí, dobré nápady a tvůrčí elán. Otavínka

4 Vilemína Vilemína | Web | 14. srpna 2011 v 22:33 | Reagovat

Jé, tak to jsme ráda za návštěvu. Děkuju moc za přání...čeká mě příští týden či možná dva i plno vaření, na které se těším.

5 Emma Emma | 15. srpna 2011 v 19:08 | Reagovat

Ale nakonec to dopadlo dobře - vypadá to opravdu skvěle a chutně.
p.s. narozeniny? Vaše? Tak vše nej...nej...nej..nej, vše co si přejete a nám plno dalších receptů.:-)

6 Vilemína Vilemína | Web | 15. srpna 2011 v 23:15 | Reagovat

Dík za přání, recepty snad budou, neb jsme si k těm narozeninám pořídila nového pomocníka:)

7 Madla Madla | Web | 17. srpna 2011 v 10:56 | Reagovat

Pěkná šnečková klasika! Mě podobně potrápili šnečci, které jsem dělala s dušenou kořeněnou rebarborou a smetanovým krémem, u šnečků se holt musí s náplní šetřit, aby nevytékala, to te´d už vím taky. Ale upečené jsou krásné a věřím, že zmizeli bleskovou rychlostí.

8 Catalina Catalina | E-mail | Web | 23. srpna 2011 v 0:05 | Reagovat

Tyhle trable se šneky taky znám :D Vždycky jsem se tam snažila dát co nejvíc náplně, aby nebyly suší, ale teď už taky potírám jen tence, aby to nebyla taková patlačka (no, ne vždy se zadaří a občas mám víc náplně všude kolem, než v samotných šnecích), a zbytek náplně pak rozdělím napovrch. Tvoji rozinkoví šnečci po upečení rozhodně vypadají víc než jedle, už si je představuju teplé k snídani :D

9 Vilemína Vilemína | 23. srpna 2011 v 11:26 | Reagovat

Na slané jsem náplň dělal co nejhustší, tady to musím ještě trochu vylepšit...naštěstí pečením zkrásněli:)

10 hotmail account hotmail account | E-mail | Web | 17. října 2018 v 6:55 | Reagovat

very fast, easy understand, thanks !!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama