"Kucmoch, kucmoch ten já ráda..."

5. srpna 2011 v 9:49 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
...knedlíky nerada, knedlíky nerada,
bolí, bolí, bolí, bolí po nich záda.

Tolik jeden z textů k tanci mateníku, který střídá dvoudobý a třídobý takt. Zpíval se v jednom lidovém souboru na Severu, když jsem tam bydlela. Napadl mě proto při listování mojí pojizerskou kuchařkou (V. Jakouběová: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc). Slovo kucmo(u)ch původně značí kaši, proto najdeme řadu různých receptů s tímto označením. Já ho znám jako název pro škubánky, ale kucmoch může být ze všeho, slaný i sladký.
Vybrala jsem si jeden bramborový, protože jsem chtěla využít zbytek starých brambor. Slyšela jsem i o pokrmu z bramborákového těsta navrch sypaného makem a pečeného v pekáči, ale na to odvahu nemám. Snad jednou jsem bramborák upéci v troubě zkoušela, ale bylo to suché a nedobré. Tady jsem doufala, že použitý sníh kucmoch přece jen nadlehčí.

Kucmoch z brambor a masa
300 g vařených brambor (od předešlého dne), 2 žloutky, 1/8 l mléka, 150 g hrubé mouky, sníh ze 2 bílků, 150 g uzeného masa, sůl.

Použila jsem dvojitou várku (6 porcí). Vymazala jsem zapékací formu sádlem a vysypala strouhankou. Brambory jsem nastrouhala na hrubém struhadle, mohou se třeba umlít na masovém mlýnku. A zapnula jsem si hned troubu na 200 stupňů.
Do mísy jsem přidala ostatní suroviny a smíchala, ušlehala elektrikou sníh. Lehce jsem ho vmíchala do řidšího těsta, bylo ho dost.











Větší část jsem urovnala do formy, pokladla kousky uzeného a zakryla zbytkem kaše. Povrch jsem trošku omastila sádlem. Prvních dvacet minut stačilo na zezlátnutí.
Teď ale přijde ta pojizerská finta, která dělá z kucmochu ten pravý recept i pro ty, kteří si nejsou jisti, zda je jídlo už dost upečené i uprostřed! Kucmoch natrháme podobně jako trhanec, aby se propekl i uvnitř, a dáme dopéci. Na to stačilo dalších deset minut.












Vypečený kucmoch si přímo říká o zeleninový salát, v zimě o červenou řepu nebo zelí. Taky s
dušenými houbami místo masa si ho dovedu představit. Na chuť připomíná bramborové placky, ale hmota není hutná a gumová, nýbrž výborně nakypřená sněhem. Lehké pomaštění zdola i shora postačí, chuti pomůže i to uzené. Dobrou chuť na lidovou notu!

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Aidrien Assagir Aidrien Assagir | Web | 5. srpna 2011 v 10:20 | Reagovat

Mňam, vypadá to lákavě. :)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 5. srpna 2011 v 10:44 | Reagovat

Kucmoch je pěkné, mazlivé, slovo.
Už při jeho vyslovení se sliny sbíhají.

3 Jana Jana | Web | 5. srpna 2011 v 10:47 | Reagovat

Kdysi jsem pekla bramborákové těsto na plechu-mák se nesypal navrch,ale vymastil se plech olejem a vysypal celým mákem.Vůbec to nebylo špatné.
Moje maminka dělávala kucmoch na sladko, pomaštěný máslem a posypaný mákem s cukrem.Vlastně to byly škubánky,jen to nevykrajovala lžící.To mi tedy k srdci nepřirostlo.
O tomhle Vašem receptu jsem ještě nikdy neslyšela,ale třeba někdy vyzkouším.

4 ~junkie. ~junkie. | Web | 5. srpna 2011 v 12:01 | Reagovat

mňam!:)

5 Vilemína Vilemína | 5. srpna 2011 v 13:06 | Reagovat

2 - Ono je to slovo dosti záhadné, ale zajímavě zní, to jo.

3 - Mně též moc "nejede" kombinace brambory-mák-cukr, na škubánky jsem zvyklá s tvarohem a spíše naslano.

6 Catalina Catalina | Web | 8. srpna 2011 v 10:37 | Reagovat

Jů, o tom slyším poprvé, ale vypadá to rozhodně dobře :) Akorát nevím, jakou chuť si představit, něco jako bramborové knedlíky, ale pečené? A slovo kucmoch zní vážně dobře, tak roztomile :D

7 Vilemína Vilemína | 8. srpna 2011 v 11:24 | Reagovat

Asi tak, ale dík vajíčkům nadýchaněji. Chutná asi jako bramborové placky, ale víc vajíčkově, kucmoch není tak hutný.

8 Madla Madla | Web | 9. srpna 2011 v 10:29 | Reagovat

Kucmoch je krásné slovo, takové mazlivé a v tvém pdoání vypadá opravdu dobře, propečeně a šťavnatě, určitě jej někdy v chladnějších dnech (o které asi v letošním létě nebude nouze) vyzkouším, protože jsem jej chtěla vyzkoušet už dlouho, ale až tvůj pokus mě skutečně nakopnul.

9 Vilemína Vilemína | 9. srpna 2011 v 13:09 | Reagovat

Dík, tenhle kucmoch jsem taky dělala prvně. Do letošního léta se bohužel hodí...

10 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 12. srpna 2011 v 22:36 | Reagovat

Kucmoch ten tvůj vyzkouším.Pokoušela jsem se upéct bramborák na plechu a ne!Ten na pánvi miluji,ale je dost tučný,tak zkusím Kucmoch-ten by moch být mňamka.

11 Vilemína Vilemína | Web | 13. srpna 2011 v 16:00 | Reagovat

Netučné verze brambráků ani placek prostě nejdou, kucmoch by ale mohl fungovat - stačí pomastit jen trochu navrch.

12 Pipi Pipi | Web | 18. srpna 2011 v 22:29 | Reagovat

Kucmoch je prostě boží slovo! :-D

13 Klara Klara | 28. února 2012 v 19:38 | Reagovat

Ad "pokrm z bramborákového těsta navrch sypaný makem a pečený v pekáči" - tomu říkáme bác, těsto není identické s bramboráky, ale je to naprosto fantastické jídlo.

14 Vilemína Vilemína | 29. února 2012 v 15:31 | Reagovat

Díky za připomenutí jména, no budu to muset nějak prozkoumat!

15 -x- -x- | 7. března 2014 v 17:17 | Reagovat

vypadá to hezky ale origoš to není.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama