Krémový karamel

26. srpna 2011 v 21:12 | vilemina |  Dezerty
Zkusit krém z karamelizovaného Salka jsem chtěla už dříve, vždyť i tu plechovku jsem si koupila - na popud Madly.
A když byla příležitost (o tom zas jindy), dala jsem se do toho. Jako podklad jsem si zvolila obyčejný kupovaný piškotový korpus, málo platné, zdá se mi lepší než každé drcené sušenky. A trochu práce jsem si ušetřila, což se tentokrát moc hodilo.
Krém jsem nakonec nakombinovala takto: 500g smetanového jogurtu, 200 g zakysané smetany lux, jedno Salko karamel, jeden želatinový ztužovač na jogurtové dorty.
Salko mělo tu chuť, co si z dětství pamatuju, když jsme ho vařili 3 hodiny ve vodě, bylo možná trošku tmavší. Nejdříve jsem ho chtěla dát jen půlku, ale to by byl krém při tom množství surovin málo ochucený. S želatinou jsem ještě váhala - dát či nedat, počkám, jak bude krém vypadat. Začala jsem tedy mixovat.


Šlo to výborně a postupně jsem přidala Salko téměř celé, ještě v poslední chvilce mě napadlo si nechat dvě lžíce na impregnaci korpusu. Krém chutnal báječně a hezky se našlehal, ale bylo již jasné, že bez ztužovače by na dortu nevydržel. Trocha brandy tedy jeho hustotě již neublíží - štědře jsem ho zalila a zamíchala. Chutě se zvýraznily a krém hned postoupil do kategorie lahůdek pro dospělé.


Když jsem vybírala, jaké ovoce k němu přidat, vyhrály to broskve. Ale kompotované, čerstvé bych stejně musela nějak tepelně upravit a naložit. I hrušky nebo ananas by mi ladily, bohužel
z momentální čerstvé nabídky nic. Výsledkem měl být spíš chuťový akord než přílišný kontrast.
Korpus potřený karamelem jsem pokladla čtvrtkami okapaných broskví a připravila si želatinu do menší misky, musí se ihned po vsypání do vody pilně šlehat. K ní jsem nejprve zamíchala pár lžic krému a vše vrátila do velké mísy, kde jsem již jen lehce promíchala. Krém tak zůstal hladký, i když jsem přidávala želatinu do krému a ne naopak. Nepotřebovala jsem dvě velké mísy, stačila jedna.
Opatrně jsem krém navršila na korpus co nejvíce a dala do lednice. Ještě mi zbyl, nebyla ho taková vrstva, jako lze dát do formy.
Povrch jsem ozdobila jen lehce zbytkem mandlového griliáše, nechtěla jsem již kombinovat další chutě.


Za tři hodiny dort ztuhl dostatečně, dal se krájet, a hlavně, uspěla jsem s ním. Sladký byl akorát, chutě jemně navazovaly, nebyl tučný.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Borrie Borrie | Web | 26. srpna 2011 v 21:46 | Reagovat

vypadá to úžasně

2 Teen Teen | Web | 26. srpna 2011 v 21:49 | Reagovat

[1]: A jak by to chutnalo!

3 Vilemína Vilemína | Web | 26. srpna 2011 v 21:56 | Reagovat

1,2 - díky, stojí to za pokus!

4 Meg Meg | Web | 27. srpna 2011 v 10:31 | Reagovat

Vypadá to báječně, do tohohle počasí ideální dezert, lehký, karamelový, snadno věřit, že měl úspěch :)

5 Smiley Smiley | Web | 27. srpna 2011 v 11:29 | Reagovat

Vypadá to skvěle! :)

6 Věrka Věrka | 27. srpna 2011 v 16:37 | Reagovat

Moc se mě ten krém líbí, asi ho v brzké době vyzkouším. Dortík je taky moc pěkný a určitě bych si já i moje rodinka na něm moc pochutnala, tak půjdu do toho.

7 Madla Madla | Web | 27. srpna 2011 v 21:17 | Reagovat

Nádherný dortík přesně podle mého gusta! Úplně slintám a závdiím hostům, protože tohle by mi určitě moc chuntalo. Želatinu jsem letošní léto díky své závislosti na panna cottě do kuchyně ráda pustila, takže se určitě brzy inspiruju. A děkuju moc za odkaz!

8 Vilemína Vilemína | Web | 28. srpna 2011 v 10:37 | Reagovat

4,5,6 - dík za milá slova.

7 - Inspirace je oboustranná. To se mi líbí, že (food)blogování takhle funguje, protože ve svém reálném světě bych tolik tipů nikdy neposbírala.

A vážně nechápu, že někdo neví, co vařit...

9 Wera Langová Wera Langová | Web | 28. srpna 2011 v 17:09 | Reagovat

Zapisuji do kuchařky a jdu zkoušet, už se těším, až si smlsnu!

10 toffo toffo | Web | 28. srpna 2011 v 22:12 | Reagovat

Nestíhám, nestíhám a ještě jednou ne...,ale krém se mi líbí, ukládám do paměti.

11 Amelie Amelie | Web | 29. srpna 2011 v 19:36 | Reagovat

To vypadá dobře.

12 Vilemína Vilemína | Web | 29. srpna 2011 v 20:36 | Reagovat

9 - tak ať se povede!
10, 11 - dík. A taky moc nestíhám.

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. září 2011 v 23:33 | Reagovat

Tak hodin jak u hodináře, slintám a co teď tož Vilemíno raď! Myslíš že usnu, taková dobrota.

14 Vilemína Vilemína | 2. září 2011 v 12:31 | Reagovat

A již mám v záloze další neobvyklosti - musíš si připravit po ruce aspoň dobré čokoládky:)

15 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 2. září 2011 v 15:22 | Reagovat

[13]:Usnula jsem, ovšem předtím jsem spořádala aspoň zbytek tj. 1 ks čajového věnečku.

16 Hana Hana | E-mail | 3. září 2011 v 12:08 | Reagovat

Dobrý den, Salko stačí vařit jen 2hodiny a já jsem krém použila také do opitého izidora a bylo to velmi dobré.

17 Vilemína Vilemína | 3. září 2011 v 12:54 | Reagovat

16 - a taky se dá vařit půl hodiny v tlakovém hrnci.
Mně se to hotové ale líbilo a taky chutnalo, ale prý se chu´t trochu liší

18 Catalina Catalina | Web | 4. září 2011 v 0:19 | Reagovat

Mňam, na karamel mám chuť téměř vždycky :) Nevím proč, ale Salko si ráda uvařím spíš sama, ale zase kupované ušetří dost času. Každopádně krém zní dost dobře a co teprve s poctiým piškotem a ovocem, prostě mňam :D

19 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:12 | Reagovat

Coach Outlet Onlinesdf

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama