Králík

17. srpna 2011 v 8:42 | vilemina |  Jídla z masa

Z králíka jsem měla jen stehýnka, tak to byl dobrý materiál pro přípravu letního pokrmu. Ani jsem už nemusela maso moc čistit a odblaňovat, jen jsem lehce našpikovala dvěma až třemi kousky špeku do každé nožky. Dělám to tak, že nožem proříznu dostatečně velký otvor, zvětším prstem a vložím hranolek tak půl centimetru silný. Z tenkých nudliček, které se úděsně trhaly a nešly špikovací jehlou vůbec protahovat, včetně triků s mražením špeku, jsem už vyrostla:) Dost jsem se s tím v mládí natrápila, nikdy se mi to nedařilo. Dávala jsem pak vždy špek jen pod maso, a většinou to i stačilo...hovězí tak často nebylo a králík taky ne. Pak jsem se naučila tuhle nožovou metodu na kurzu.

Dala jsem k masu ještě kousek slaniny na kostičky, hodně cibule, česnek, hodně bylinek - měla jsem směs ze zahrádky, s dobromyslí, pažitkou, oreganem. Pekla jsem podlité vínem, jako obvykle červeným. Je to příprava jednoduchá a fyzicky nenáročná, peče se téměř samo, stačí párkrát přelít výpekem. Cibule s vínem vytvoří dobrou šťávu, a když je maso vypečené na žádoucí barvu, je hotovo.


Dáváme přednost bramborám, vařeným i se slupkou. Hodila by se též rýže, kuskus nebo svítek, případně i žemlový knedlík. Takhle nalehko upraveného, šťavnatého a málo tučného králíka si dám mnohem radši než klasiku pečenou s bůčkem a podobně, kterou pamatuju jen s nepříjemnou pachutí, jak jsem ji musela jíst v mládí na nějakých rodinných návštěvách. Ale to už bych zas sklouzla k oblíbeným nářkům na to, jaké hrozné jídlo jsme mívali a jak ze stejných surovin se dneska vaří úplně jinak a mnohem chutněji...

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Cájísek Cájísek | Web | 17. srpna 2011 v 8:57 | Reagovat

http://blonckyahnidy.blog.cz/

Rady, Tipy
Inspirace
Názory
Návody

Určitě se mrkněte ;)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 17. srpna 2011 v 9:00 | Reagovat

Králíček je pochoutka!

3 Ell-e Ell-e | Web | 17. srpna 2011 v 9:29 | Reagovat

Naprostej souhlas s TlusŤjochem. Na grilu si ho nemůžu vynachválit :))

4 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 17. srpna 2011 v 10:45 | Reagovat

Jééé králík, to je jídlo, které mám také spojené s dětstvím - vždycky se jedl při slavnostnějších příležitostech. Babička ho dělávala na česneku, špeku a přidávala i dost másla, že prý je králík suchý. Po červeném víně králík pěkně zrůžověl, má hezkou barvu. Mňam :))

5 Madla Madla | Web | 17. srpna 2011 v 10:53 | Reagovat

To je králík podle mého gusta! Škoda jen, že pořád nemůžu narazit na dobrý a ověřený místní zdroj králíků, to by se to potom peklo! Tak šťavnatému a lehkému králičímu masu zdar!

6 Slečna W. Hope Slečna W. Hope | Web | 17. srpna 2011 v 11:24 | Reagovat

Chovám králika, takže to otvorím, že tam budu nejaké fotky ŽIVÉHO králika
Asi som sa zmýlila :D

7 Vilemína Vilemína | Web | 17. srpna 2011 v 12:08 | Reagovat

2-5 Tak tak, králík se dá připravit i docela zajímavě. Můj zdroj byl v mrazáku nejbližšího obchodu :)

6 - tak sorry, my tu králíky jíme :)

8 Meg Meg | Web | 18. srpna 2011 v 16:07 | Reagovat

Takhle upravený králík vypadá moc dobře :) Jako malá jsem je moc nemusela (i když světlá výjimka byly králičí biftečky se smetanovou omáčkou), ale takhle bych se do něj klidně pustila :)

9 Vilemína Vilemína | 18. srpna 2011 v 17:30 | Reagovat

Taky jsem ho už dělala s bylinkami a smetanou, to bude něco podobného - bifteček (stehýnko? ) se na to jistě hodí.

10 Meg Meg | Web | 18. srpna 2011 v 21:53 | Reagovat

No děda dělával, když jsme ještě měli králíky, biftečky z mletého králičího masa, a bylo to ve smetanové omáčce, ve které byla ještě nadrobounko nakrájená a osmažená cibulka, kyselá okurka a petrželka :) Asi ho budu muset poprosit o znovuuvaření, byť z jiného druhu masa :D

11 Vilemína Vilemína | 19. srpna 2011 v 9:40 | Reagovat

Díky za další jednoduchý tip!

12 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:06 | Reagovat

Coach Outlet Onlinesd

13 Jarka Jarka | E-mail | 8. srpna 2012 v 21:21 | Reagovat

Asi se vloudila malá chybička, dobromysl mám také na zahrádce, ale je to i oregáno, tak ta třetí bylinka bude asi něco jiného, že? ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama