Terapeutické tvarohové rohlíčky

6. července 2011 v 22:00 | vilemina |  Studená kuchyně
Je to pár dnů, co mě právě tenhle recept vyvedl z momentální nenálady - nebylo to moc pracné a během přípravy jsem na ni pozapomněla. Nejvíce euforických pocitů samozřejmě následovalo při konzumaci křupavých, uvnitř měkkých a ještě horkých rohlíčků přímo z plechu a odlupování jednotlivých zákrutů ...v puse se úplně rozplývaly a lehce voněly po česneku i rozmarýnu, zkrátka dodaly jako příloha i běžným jídlům šmrnc. Ještě druhý den jsme si na nich pochutnávali. Vzorek ponechaný do třetího dne již byl tvrdší.
K pomazánce, jen tak s máslem, k polévce či k dušenému kuřeti se zeleninou se hodily báječně.
Zkusila jsem to i napodruhé, chuťově i terapeuticky se opět osvědčily. Nemohla jsem nevzpomenout na matku, která v takových situacích v době pubertálních splínů razila metodu: když máš blbou náladu, jdi dělat něco užitečnýho:) Totiž - ani když práce na psychiku nepomůže, je aspoň něco uděláno.
K rohlíčkům mě tentokrát inspiroval červnový Albert magazín. Poměr surovin jsem dodržela: 1 vanička tučného tvarohu, 1/2 kg polohrubé mouky, 150 ml slunečnicového oleje, 125 ml mléka, 1 prášek do pečiva, trochu soli, 2-3 stroužky česneku a snítka rozmarýnu (asi 10 cm).
Dík tvarohu se těsto lehce zpracuje, což jsem udělala v míse, je dost mokré. Těsto jsem osolila a přidala i nasekaný rozmarýn a česnek. Podruhé jsem zkusila vodu místo mléka, v tom problém není, to nevadí. Ubrala jsem i olej, což se musí opatrně - rohlíčky byly hned o poznání sušší, i když jsem množství snížila jen tak na 130 ml. Z téhož důvodu není dobré podlehnout dojmu, že je těsto moc měkké a že by chtělo více mouky. Bude-li se příliš trhat, stačí jí přidat 1-2 lžíce.
Vyválet však jeden kruh z takového množství těsta? Tolik místa nemám - uválela jsem nadvakrát spíš pruh asi 15 cm široký, silný 3-4mm. Z nakrájených trojúhelníků s tak sedmicetimetrovou základnou jsem zavinula rohlíčky. To přece jen zaměstnalo ruce i mysl, která neměla čas zabývat se sama sebou, ale hlídala výsledek. Je úplně jedno, zda jsou rohlíčky stejně velké, naopak různé velikosti strávníkům vyhovují více. Nějaký ten tenčí konec nebo nepravidelnost se pěkně vypeče a zdánlivý "nepodarok" hned získá na přitažlivosti. Ať to zkrátka dopadne jakkoli, nemůže to být špatně! Vida - další terapeutický prvek :)
Vylovila jsem ze zadních pozic spížní skříňky hrubou sůl a na plechu rohlíčky posypala - sůl byla ovšem všude, ale na rozdíl od cukru se aspoň nepřipálí. Je to tedy jedno, zejména v rámci terapie. Rohlíčky se vešly na jeden velký plch, bylo jich jednou 16 a podruhé 20 kusů.
Pekla jsem asi 20 minut na 200-210 stupňů, prostě dozlatova. Dobrá práce!
Zatepla jsem neodolala hned několika kouskům na zkoušku, vysloveně mě nadchly. Tím byla terapie zdárně dokončena, v duši se rozhostil klid a uspokojení...a když ještě přijde i uznání od strávníků, jsem zase ráda na světě
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 7. července 2011 v 10:25 | Reagovat

Podobné rohlíčky taky dělám (jen bez rozmarýnu), takže můžu potvrdit, že jsou vynikající nejen jako lék na splín :-)
Určitě brzy vyzkouším tvou verzi, protože nad domácí čerstvé pečivo prostě není.

2 Vilemína Vilemína | Web | 7. července 2011 v 10:52 | Reagovat

Jsou fajn. Ještě zkouším, co udělají po zmrznutí, pár jsem si jich dala k ledu, až mi dojde někdy pečivo.

3 Emma Emma | 7. července 2011 v 22:12 | Reagovat

Tak to je pro mě (zase) novinka! Blbou náladu mám a určitě se mě bude držet i zítra, času mám dost (prázdniny), slunce nemám ráda tak ven nepůjdu, asi to zkusím. Naposledy jsem zkusila ten nepečený dortík a byl vynikající! Možná než skončím s univerzitou se naučím i vařit:-)

4 Vilemína Vilemína | Web | 7. července 2011 v 22:35 | Reagovat

[3]: Univerzita by měla dát univerzální vzdělání - a vaření k němu jistě taky patří:)

Moje babička měla na blbou náladu jednu univerzální radu: Pořádně se najez!
Já to jen trochu vylepšila:)

5 toffo toffo | 8. července 2011 v 20:33 | Reagovat

Dělání, děláni, všechny smutky zahání ... K čemu by jsi je Vilemíno doporučila - netradiční příloha k dušenému masu, nebo radši k pomazánce, samotné ke sklence, nebo přidat pár oliv :-)?

6 Vilemína Vilemína | Web | 8. července 2011 v 21:14 | Reagovat

Určitě ke všemu jmenovanému! Jeden tip se ukáže i některém z dalších článků...V původním rcp radí podávat s máslem.

7 Shari Shari | Web | 8. července 2011 v 22:14 | Reagovat

Vypadá to lahodně a teď budu mít v kuchyni klid, tak bych to mohla zkusit :)

8 Vilemína Vilemína | Web | 9. července 2011 v 11:23 | Reagovat

[7]: Dík za návštěvu - určitě se povedou...

9 Catalina Catalina | Web | 9. července 2011 v 15:50 | Reagovat

Vypadají skvěle! Albert magazín si vždycky z obchoďáku domů donesu a pročítám, ale zatím jsem z něj nic nezkoušela a těchto rohlíčků jsem si tam vůbec nevšimla, o to víc mě u tebe zaujaly :) Úplně cítím tu vůni rozmarýnu...

10 Vilemína Vilemína | Web | 9. července 2011 v 17:17 | Reagovat

Rcp byl na tvarohové stránce, někdy je kumšt něco zajímavého v magazínu objevit, ale někdy se najde dobrý tip:)

11 Vilemína Vilemína | Web | 9. července 2011 v 17:54 | Reagovat

Dodatek:

MRAZIT MOŽNO

Nechala jsem je povilit zabalené při pokojové teplotě, chutnaly jako druhý den, tj. ještě dobře!

12 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:16 | Reagovat

Coach Outlet Onlinewerwe

13 cocktail evening dresses cocktail evening dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 17:17 | Reagovat

I love reading concerning anything to do with celebrities! This makes my evening pass by significantly quicker!
http://www.movedress.com/evening-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama