Ratatůj

3. července 2011 v 7:59 | vilemina |  Jídla ze zeleniny
Ratatouille, francouzské klasické zeleninové jídlo, se připravuje na mnoho způsobů - najdeme recepty Šup vše do hrnce (najednou či postupně) i pracnější opékání jednotlivých surovin zvlášť a jejich následné dušení, s vínem, vývarem i bez. Ale to si každý může vygůglovat, i její různé podoby. A ano - ten ženský rod je zábavný.
Chantalka u Itala se kdysi dušovala, že ta její "ratatůj" je zaručeně pravá a opékala zeleninu zvlášť, pak dlouho dusila s vínem.
Měla jsem právě spoustu vhodných bylinek, tak jsem vše dobře využila. Zvolila jsem si tu pracnější variantu. Od každého druhu má být zeleniny asi tak stejné množství a má být pokrájená na stejně velké kusy, ale stačí vše od oka či kolik zrovna je - měla jsem třeba jen jednu papriku.
Lilek jsem dala vypotit. Tím jsem začala, potřebuje k tomu cca půlhodinku. Rozložila jsem jeho kolečka na tác, posolila a připravila si další zeleninu: cibuli, česnek, rajčata (spařená a oloupaná), papriku, velkou hromadu bylin - oregano, majoránku, estragon, rozmarýn.
Ve velkém kastrole jsem na malých dávkách oleje skoro nasucho nejprve opekla cukety, vyndala je a opekla osušené lilky, opět vyndala a na další olej jsem hodila cibuli a česnek, k tomu papriku, pak i rajčata a vrátila jsem do kastrólu i lilky s cuketami.


Směs je hezky barevná, což se dušením poněkud ztratí. Osolila jsem, opepřila a přidala i byliny a trochu vína.
Zbývá vše jen dodusit doměkka a dochutit.

Podávala jsem ratatůj samotnou se svítkem jako veg menu pro návštěvu, k masu jako přílohu i s rohlíčkem jen tak. Je to vděčné zeleninové jídlo, snášející ohřívání.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 3. července 2011 v 11:37 | Reagovat

Na dnes přímo ideální!

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 3. července 2011 v 16:15 | Reagovat

Ratatouille, jakožto skoro vegetarián velmi vítám. Nicméně toto jídlo stojí a padá na kvalitní a chuťově plné zelenině, což bývá často v našich podmínkách problém. Až budou zase přebytky cuket a sladká rajčata, tak se do ratatouille s radostí pustím. Avšak na víně ji /pro mne nový poznatek :-D/ nepřipravuji, nechutná mi to tak ;-).

3 Vilemína Vilemína | Web | 4. července 2011 v 11:17 | Reagovat

ANo, v létě je zelenina chutnější...Na víně vařím moc ráda, proto mě baví, že se s ním dá připravit i zelenina. Lehké víno či střik je i k jídlu ideální.

4 Catalina Catalina | Web | 5. července 2011 v 11:06 | Reagovat

Na ratatůj jsem dostala chuť, už když jsem viděla ten animovaný příběh pro děti, co má stejný název a hlavním hrdinou je myšák :D a teď znovu tady u tebe :) Souhlasím s Coco, že je potřeba kvalitní zelenina, tak uvidíme, s čím dojedou naši od babičky :) Už se mi ale sbíhají sliny, protože zeleninová jídla jsou na léto nejlepší (a skvěle vykompenzují ty moje cukrové excesy :D).

5 Vilemína Vilemína | Web | 5. července 2011 v 16:42 | Reagovat

Myslím, že do toho filmu (o kterém vím, ale neviděla jsem) bylo u nás i slovo ratatouille prakticky neznámé.

Ona ta zelenina je i hodně fotogenická...

6 Madla Madla | Web | 6. července 2011 v 9:27 | Reagovat

Ratatouille miluju a už se nemůžu dočkat, až budu dostávat přebytky cuket od maminky ze zahrádky a krásně sladká a od slunce ještě horká rajčata od tchána, to pak bude ratatouille jenda báseň. Já dělám ratatouille jednodušší, ale také s lehkým bílým vínem, viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/1009/kvetak-s-italskou-dusi-a-spousta-dalsich-rajcatovych-tipu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama