Koprovka

27. července 2011 v 12:45 | vilemina |  Laskavé vzpomínání
K letním klasikám, kdy se vaří i jednoduchá bezmasá jídla, pro mě patří koprovka. Nikdy jsme ji doma nedělali s hovězím a knedlíkem, jen s bramborem a ztraceným nebo vařeným vejcem.
Už název ztracené vejce plodil řadu slovních hříček...a když se vejce uvařila málo, skutečně se v omáčce úplně ztratila, protože se rozpadla na malé kousky a žloutek se v ní snadno rozmíchal. Taky se můžou rozplynout už při vaření, zbyde pár bílých cárů a kalná voda.

Vejce jsme doma vařili v osolené a okyselené vodě, někdy se dařila, někdy ne - musí být totiž i hodně čerstvá, jinak bílek tolik nedrží. V tom asi býval ten problém, nebylo jak zjistit čerstvost vajec v obchodě a žádný domácí zdroj jsme nemívali. Matka pak racionálně nahradila ztracené vejce vejcem uvařeným naměkko, které opatrně oloupala. Těšilo ji, že při tomto způsobu nejsou žádné ztráty, a taky říkala, že jí to kyselé vejce nechutná.

Tentokrát vypadala takto:
Nemám v tom takovou zručnost, jakou bych si přála, ale teorii ovládám: vejce si vyklepnu do malého hrnečku, do druhé ruky vezmu velkou lžíci, udělám vír, do něj vliju vajíčko a lžící ho zaobaluju, než bílek ztuhne...stejně mám kolem plno cancourů, ale už vím, že i v profi kuchyních je pak jednoduše okrájejí, aby to líp vypadalo. Vejce má mít pevný bílek a tekutý žloutek, ten hlavně při zaváření vody nesmí utéct do hrnce...vaří se 2-3 minuty.

Koprovku k nim jsem udělala úplně jednoduše podle jednoho z receptů v Zlaté úsporné kuchařce.

Stačí 1/2 litru mléka, 2 lžíce mouky, 2-3 lžíce octa, sůl. Kopru dávám více, aspoň 3-4 lžíce, a lžíci másla na konec.
Mléko jsem povařila s rozkvedlanou moukou asi 15 minut, osolila, do vařícího lila pomalu ocet (nebo musí být ocet ohřátý), přidala kousek másla a nasekaný kopr. Nesladím, ale záleží na chutích stolovníků. Podávala jsem s bramborem.


A ještě jedna historka se mi vybavila: jako mladé hospodyňky na začátku 80. let jsme s kamarádkou povrhovaly každým zdlouhavým vařením a usnadňovaly si, co šlo - taková koprová omáčka z pytlíku, která se tehdy s několika málo dalšími druhy dala koupit jako novinka, k tomu patřila: stačilo do ní přidat trochu čestvého kopru a bylo hotovo! Kamarádka mi se zadostiučiněním líčila, jak tu její koprovku muž má rád a dokonce ji označil za stejně dobrou jako byla ta od maminky. Rozdíl byl v tom, že maminka ji vyráběla pracně celé dopoledne...
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Beriana Beriana | Web | 27. července 2011 v 12:58 | Reagovat

Koprovou omáčku mám ráda. My doma máme slepice, takže s čerstvostí není nikdy problém. Někdy jich máme ale moc :D Ztracené vejce se, myslím, vaří ve vodě. A solí se. To že se vaří v kyselé vodě jsem nevěděla :-)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 27. července 2011 v 13:15 | Reagovat

Kopr není můj šálek čaje...

3 Vilemína Vilemína | Web | 27. července 2011 v 14:14 | Reagovat

[1]: Ocet pomáhá srážení bílku, je to tak i v kuchařkách, ale "pro jistotu" ho asi máti dávala až moc.

4 Vilemína Vilemína | Web | 27. července 2011 v 14:16 | Reagovat

[2]: Tak v tom případě lze nahradit kopr křenem, jak zní předpis na ztracená vejce u Anuše.

5 Christie* Christie* | Web | 27. července 2011 v 15:20 | Reagovat

Máš pěkný a originální blog:) Koprovku sice nesnáším a vařit nijak extra neumím, ale podle návodu bych to snad zvládla :D

6 puppup puppup | Web | 27. července 2011 v 15:57 | Reagovat

Zrovna jsem dnes měla koprovku. Vzhledem k tomu, že to není můj oblíbený pokrm jsem ohrnovala nos, ale nakonec jsem si pochutnala. My děláme koprovku výhradně s domácími knedlemi a vajíčkem natvrdo :-)

7 vencisak vencisak | Web | 27. července 2011 v 16:31 | Reagovat

mňam, koprovka! :oP jen škoda, že se tak často dělá s vejcem a ne s krávou :(

8 Vilemína Vilemína | Web | 27. července 2011 v 16:38 | Reagovat

[5]: Dík.
Už jsem i chtěla vybrat postupy pro začátečníky, snad někdy - štítky tu bohužel nefungují, tak jako odkaz.

9 Vilemína Vilemína | Web | 27. července 2011 v 16:41 | Reagovat

6,7

Každému, co má rád - i jedno jídlo má spoustu variant.
Pro příště se též chystám na tu krávu, na výslovnou žádost...v době papiňáků to není zásadní problém. Anebo ta vejce byla i z úsporných důvodů.

10 Martina Martina | E-mail | 27. července 2011 v 19:22 | Reagovat

Doporučuji ochutnat koprovku se smaženými vejci. Co jsem ochutnala, nechci jinak!!

11 iGurman iGurman | E-mail | Web | 28. července 2011 v 0:21 | Reagovat

Ja veru pridávam trocha cukru.

12 Daniela Daniela | E-mail | 28. července 2011 v 9:31 | Reagovat

[7]: Tak to by ti asi chutila tá moja "koprovka" - ja podusím hovädzie mäso na cibuli, keď je mäkké vyberiem ho a do šťavy pridám kyslú smotanu s troškou múky, rozšľahám, vrátim späť mäso a tesne pred koncom varenia pridám čerstvý kôpor (ten mám vždy poruke v mrazničke). Úplne na záver pridám trochu čerstvého masla. Toto zje aj moja nevesta, ktorá inak kôpor nemá rada:-))

13 Vilemína Vilemína | Web | 28. července 2011 v 11:01 | Reagovat

Díky všem za nové koprové variace!

Takové "profláknuté" jídlo, a jak inspirativní...

14 Mary-Ane Mary-Ane | Web | 30. července 2011 v 14:31 | Reagovat

mňam tak koprovku jsem neměla už pěkných pár let... Babička dělala úžasnou a překvalivě mi chutnala i ta ve školní jídelně, kterou všichni moji spolužáci považovali za vrchol zla... U nás doma se moc omáčky nedělají, tak jsem si ji užívala ve škole no:))

15 HaF HaF | Web | 1. srpna 2011 v 8:27 | Reagovat

Vaříme koprovku v podstatě stejně, jen místo octa dávám kysanou smetanu. Omáčka mi pak přijde jemnější. Po tomto článku jsem na koprovku dostala hnedle chuť!

16 Vilemína Vilemína | 1. srpna 2011 v 9:31 | Reagovat

Však já taky, protože od popisovaného vaření už nějaký týden uplynul - jdupátrat po kopru:)

17 Madla Madla | Web | 2. srpna 2011 v 12:10 | Reagovat

Koprovka je oblíbená stálice i u nás doma. Já jí vařím takovou hodně pcotivou - s jíškou a se dvěma druhy smetany - viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/0911/dvojctihodna-koprova-omacka
Ale zatímco já k ní preferuji ztracené vejce, manžel ji radši s volským okem :-) a k tomu nové brambroy, mňam, hned bych si dala! Já koprovku na závěr vždycky trošku přikyselím vinným octem, nějak má pak lepší šmrnc :-)

18 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 12. srpna 2011 v 22:44 | Reagovat

Koprovka pokaždé jinak-toť výsledek předešlých komentářů-já vařím vývar ze stonků kopru-studená voda-stonky,pak buď bujón slepičí či vývar hovězí a záklechtka z mouky a smetany-mírně osladím dochutím citrónovou šťávou.

19 Vilemína Vilemína | Web | 13. srpna 2011 v 15:57 | Reagovat

Tak jen ze stonků? To je zajímavý.

20 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:11 | Reagovat

Coach Outlet Onlinesd

21 Bob Bob | E-mail | 4. března 2013 v 9:26 | Reagovat

Ztracená vejce?Nic jednoduššího!Vyklepnout do sběračky(nejlépe teflon...),ponořit a nechat,až se srazí.Potom se už nerozteče!

22 Anna Anna | E-mail | 20. ledna 2017 v 21:22 | Reagovat

Dobrý den, děkuji za ten nápad dát vejce do naběračky. Určitě vyzkouším.Koprovku máme moc rádi. Nemusí být ani s knedlíkem. Je dobrá i s bramborami.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama