Dršťky a kuře navíc

14. července 2011 v 10:13 | vilemina |  Jídla z masa
Jsou snad tyto sekané hovězí žaludky jen pro psy? Nikoli.
Dršťkovou polévku ani zadělávané dršťky nevyhledávám, ale snědla bych je.
Dršťky jsou oblíbené i v italské a francouzské kuchyni a tam se dělají kapku jinak - se zeleninou, bylinkami a vínem. Ta informace mi v hlavě uvízla již dříve, a tak když jsem viděla mražené předvařené dršťky za výhodnou cenu, rozhodla jsem se, že to zkusím. Na syrové bych se asi přemluvit nedala, musí se několikrát spařovat, vyvařovat, čistit, to už je na mě prostě moc.
Prozkoumala jsem několik receptů a zvolila jakousi variantu spíše italskou.
Dršťky se doplní rajčaty, mrkví, petrželí a vínem. nejprve se vše opéká, pak aspoň hodinu dusí.
Co jsem potřebovala: 500g mražených drštěk, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, olej a máslo, 3 mrkve na nudličky, 5 oloupaných rajčat, 3 velké hrstě nasekaných bylin - měla jsem petržel, oregano, rozmarýn a estragon, 1/4 l vína, bujón, pepř, sůl, nastrouhaný parmazán.

Nejprve jsem na oleji s máslem hodně opekla mrkev a cibuli. K nim jsem šoupla polorozmražené dršťky a zatím si spařila a nakrájela rajčata, která jsem házela hned do hrnce. Byliny jsem nahrubo posekala a poslala za rajčaty. Pak jsem vše osolila a opepřila, dosti důkladně. Ještě se mi zdálo, že by chuti mohlo prospět i mleté nové koření, přidala jsem špetku dvě. Podlila jsem vínem, jaké jsem měla (stolní růžové), trochu i vodou, a nechala dusit. Nadrobila jsem i bujón z přírodní kostky. V této fázi nebyla chuť nic omračujícího, zelenina a byliny se ještě nemohly projevit, víno působilo jen kysele a dršťky přece jen mírně nevábně.
Dusila jsem hodinku za občasné kontroly, posledních dvacet minut odklopené - šťávy se udělalo nakonec až moc hlavně z rajčat, i když jsem ji z nich při krájení odstranila.
To už se chutě provařily a propojily, dršťky změkly a najednou vše chutnalo báječně, jen trochu přisolit a přidat ještě rozmarýn...Chuť se mi zdála dobrá. Parmazán jsem nakonec vynechala, neseděl mi k tomu. Dobrým domácím pečivem se šťáva výborně nabírala.
Celkově mě chuť nadchla natolik, že jsem hned vymyslela, jak ji zprostředkovat i odpíračům drštěk - mohla bych tytéž ingredience přece použít třeba na kuře, uvidíme, co z toho vykouzlím.
Dokud jsem ještě měla zásobu bylinek, pustila jsem se do toho. Zeleninu i koření jsem použila stejné, ale pak jsem do šťávy ještě přidala sáček malých olivek, to bylo ono. Uspěla jsem s tou variací samozřejmě lépe než s dršťkami, které zkrátka nemají moc dobrou pověst.
Ale kuře je taková potvora prodejná, že zvládá úspěšně mnoho převleků. Snadno se přizpůsobí nejrůznějším chutím - ať je na houbách, paprice, se švestkami, se zelím, s vínem, s pivem, s arašídovým máslem, s artyčoky, se sušenými rajčaty, abych jmenovala jen pár tipů ze svého repertoáru...
Jak máte kuře rádi vy?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 pain pain | 14. července 2011 v 10:45 | Reagovat

Mmmm ... Sbíhají se mi sliny ! :-)
Vypadá to skvěle ! :-)

2 Vilemína Vilemína | Web | 14. července 2011 v 11:02 | Reagovat

Dík, a je to lehké jídlo.

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 14. července 2011 v 11:44 | Reagovat

Dršťková polévka je dobrá po flámu.

4 Nikky Malfoy Nikky Malfoy | E-mail | Web | 14. července 2011 v 12:14 | Reagovat

Já to nejim ale musim říct že to máš krásně naservírovaný :)

5 DolceVita DolceVita | Web | 15. července 2011 v 18:29 | Reagovat

Určitě moc chutné a voňavé jídlo.

Jak se u nás doma vaří v hrnci dršťková polévka, tu mám skoro celou pro sebe, protože můj drahý muž ji nemusí ;-) Neví o co přichází! Nevařím ji tak moc často, ale když ucítím někde její příjemnou vůni, hned si tu senzační chuť vybavím a udělám si na ni v žaludku místo :-) Kuřátko mám ráda na všechny možné způsoby, ale nejraději asi galantinu. Jen kdyby s ní nebylo tolik práce.

P.S.
Jedno z prvních slušně zvládnutých jídel mých začátků u plotny bylo kuře na houbách :-) To mě motivovalo, protože jsem za něj dostávala opravdu převeliké pochvaly. Pochvala byla moc příjemná, snažila jsem se o ni potom už vždycky :-) A tak by to mělo být. Vařit s láskou pro ty, co umí dobré jídlo pochválit a ocenit.

Chválím! Vypadá to moc pěkně a věřím tomu, že to bude ještě lépe chutnat :-)

6 Vilemína Vilemína | Web | 15. července 2011 v 19:48 | Reagovat

[5]: Díky za příspěvek!

Tak galantinu znám jen teoreticky, zatím jsem ji "nepotkala". Ale vykostit kuře zvládnu (viz kuřecí roláda), čili někdy snad na ni taky dojde a vyzkouším.

Pochvala dělá divy, zvlášť od našich milovaných bližních.

7 Madla Madla | Web | 18. července 2011 v 12:34 | Reagovat

Tak na dršťky jsem dosud neměla odvahu, ale tenhle tvůj Itálií vonící recept vypadá tak lákavě, že ho určitě brzy prubnu. Na balkoně mám spoustu bylinek, za chvíli budeme snad dostávat rajčatové přebytky od tchána a voňavým drštkám pak nebude nic stát v cestě. Jen nevím, jak ke konzumaci přemluvím svého drahého, z čistě estetických důvodů nejí totiž ani jazyk, natož nějaké vnitřnosti. (To, že mám v mrazáku už nějakou dobu býčí žlázy a nemůžu je jen tak zpracovat, mě přímo ničí :-))
Takže díky moc za dršťkové nakopnutí!

8 Vilemína Vilemína | Web | 18. července 2011 v 16:01 | Reagovat

[7]: Tenhle recept vypadá dost esteticky - třeba muže ta vůně přiláká, ale nemá cenu to lámat přes koleno! Dala jsem též proto porci k ledu a chutnala pak stejně dobře. O jazycích, dršťkách či nožičkách před ním nemůžu ani mluvit:) Ale pravda je, že já zas ty býčí koule, vemínka, mozečky a brzlíky zrovna nevyhledávám, ač jiné věci zas klidně (morek, jazyky, ledvinky).

9 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:18 | Reagovat

Coach Outlet Onlinewer

10 Pavel Pavel | E-mail | Web | 14. června 2013 v 13:32 | Reagovat

No, noje babičky by neřekla, že drštky nemají dobrou pověst, ale že lidy nají rozežrané držky. Jinak recept každopádně zajímavý.

11 Pavel Pavel | 14. června 2013 v 13:34 | Reagovat

Kruci, omlouvám se, jeden překlep za druhým...[10]:

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama