Telecí hrudí

26. června 2011 v 9:32 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Zatímco v době slávy Anuše Kejřové patřilo telecí maso k těm levnějším druhům a považovalo se za dobré tak pro slabé a nemocné, dnes se u nás prodává za ceny, řadící ho k luxusnějšímu zboží. Ve farmářském řeznictví jsem si vybrala levnější telecí hrudí, 1 kg za 140 Kč. Budou z něj aspoň čtyři porce?
Telecí hrudí se často plní, ovšem znám to jen z románů. I moje vlastní matka si vzpomíná, že telecí hrudí s nádivkou mívali, že se krájelo i s tím žebrem.
Ale celý kus se dá i normálně upéct, mateřská rada zněla: na másle.
Maso jsem prohlédla, odstranila nehezké kousky a odblanila - tím se mi samo rozpadlo na sval a kosti, taky dobře. Na nádivku jsem se sice původně chystala, ale toho nápadu jsem se pak vzdala.
Maso jsem osolila, opepřila a vložila do pekáče s pár kousky másla a trochou oleje (arašidového zrovna).
Podle receptu jsem přelévala máslem a pekla doměkka, až kosti začaly vylézat. Směšně jednoduché. Telecí jako mladé maso se nedělá nijak dramaticky dlouho. Upeklo se pěkně.
Když jsem ochutnala, měla jsem se co držet - masíčko měkoučké, šťavnaté, neobyčejně chutné, jemné - lahoda. Hlavně maso na žebrech, tomu se těžko odolávalo. Při obírání masa z kostí mě stálo dost úsilí všechno okrájené maso nesníst...Větší kus masa byl trošku tužší, zdál se mi na nějaké špikování moc malý - ale prospělo by mu to.
A to jsem nedávala dokonce ani cibuli, bez níž se skoro nikdy neobejdu - opravdu to nebylo třeba, chuť masa tak vynikla ještě lépe. Podávala jsem s brkaší a salátem. Ty čtyři porce jsem ale sestavila taktak, maso se pečením dosti smrsklo.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 26. června 2011 v 9:53 | Reagovat

Telecí je moc dobré masíčko.

2 Cirrat Cirrat | Web | 26. června 2011 v 10:01 | Reagovat

Sláva telecímu! Ono to srovnání starých a dnešních jídelníčků je vůbec psina: MDR a její profláklé račí máslo, které dávala skoro do všeho, a návod na výrobu začínal tak nějak jako "Vezmi 30 raků"...

A právě zrovna telecí nebo jehněčí, a kolikrát i skopové, člověk aby hledal za bílého dne s lucernou. Což je podle mého fakt škoda...

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 26. června 2011 v 15:36 | Reagovat

[2]: račí ocásky jsou delikatesa ...

4 Vilemína Vilemína | Web | 26. června 2011 v 19:56 | Reagovat

Skopové snad jen mražené kdovíodkud... Ale sortiment masa vnímám jako dost zúžený. Máme sice hodně kuřat, jiné drůbeže ale málo druhů. Něco bychom zas už nejedli, mění se to - co bylo běžné a levné, je drahé, i naopak.

5 Olinka Olinka | Web | 28. června 2011 v 19:14 | Reagovat

Nad telecí kýtou přemýšlím už delí dobu, ale když jsem to nabídla milému jako variantu sobotního oběda, řekl, že né, že drží dietu - je to ale tele! Však co, můžu se na něj vykašlat a udělat si ho jen pro sebe. Hrudí jsem snad ještě ani neviděla - trochu mi to připomíná jeden díl slovenského Áno šéfe, kde restaurace uprostřed salaší měla problém s jehněčím, protože všechno jde na export a bourá se v Maďarsku a vrací se zpět předražené na pulty supermarketů:-(

6 Vilemína Vilemína | Web | 28. června 2011 v 22:16 | Reagovat

[5]: Pokud milý nezmění názor na tele, nepekla bych moc malý kousek (aspoň 3/4 kg), neb se maso dosti smrskne a asi by bylo suché - špikování doporučuju.

7 Madla Madla | Web | 1. července 2011 v 9:25 | Reagovat

Telecí je úžasné, já naposledy dělala telecí roládu se šlavějí a slaninou a byla to dobrota veliká: http://madlinakuchyne.blog.cz/1104/slavnostni-teleci-rolada-se-slaninou-a-salveji
jen škoda, že kvalitní telecí jde tak špatně sehnat. Hrudí jsem ještě nezkoušla, vypadá krásně, takže až někdy vyšlu manžela do Makra (což je jednou za uherský rok), určitě mu dám za bojový úkol přivézt telecí hrudí.

8 Vilemína Vilemína | Web | 1. července 2011 v 10:05 | Reagovat

U farmářů měli na výběr telecí pupek na roládu a selečí nohy - tedy kýtu i plec. Sáhla jsem po osvědčenějším selátku, snad se povede - pořádám "celosvátkovou" večeři, potřebuji tak 8 porcí - vzala jsem si kýtu i plec.

9 Coach Stores Online Coach Stores Online | E-mail | Web | 10. listopadu 2011 v 4:23 | Reagovat

hi!

10 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 10:14 | Reagovat

Coach Outlet Onlinexcvx

11 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 2:52 | Reagovat

Your article is wonderful

12 cheap prom dresses cheap prom dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 20:51 | Reagovat

After reading this page I'm positive that i may well know from college, did occur to go to Texas Technical? In case you did keep in mind shoot me a message so we can get up to date it is been numerous! Look forward to talking to you and wish most is well with you.
http://www.movedress.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama