Morkové knedlíčky

16. června 2011 v 9:39 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Morek zůstával dlouho někde za mou "hranicí rozlišení". Jednak v době, kdy jsem se učila vařit, jaksi neexistoval, druhak jsem v mládí byla příznivkyní rychlého vaření a nějaké šťourání kostí mi připadalo absurdní a děsně staromódní.
Postupně přišlo do módy naopak vařit "prvorepublikově" a v takových kuchařských knihách na morek narazíte raz dva. A když ještě u řezníka narazíte i na morkové kosti, nelze tu výzvu ignorovat!
Anuše uvádí několik receptů, zatím jsem se spokojila s morkovými knedlíčky:

Existuje i velká skupina milovníků morku, kteří se dohadují, zda je lepší kosti vařit nebo péci, co k nim ještě přidat, a většinou to končí přiznáním, že nejlépe sníst ho s topinkou hned nad sporákem...snad příště, na pečení jsem měla kostí málo, přesněji dvě.
Pak jsem si vzpomněla ještě na něco - dědeček a babička morek milovali, občas řezali kosti pilkou a byli nadšení, když nějaký objevili. Matka vzpomíná, že za jejího dětství se uvařený morek z kosti vyšťouchl a otec ho snědl s chlebem jako předkrm. Párkrát dostala prý sousto ochutnat, ale nadšení se nekonalo. Otcova matka prý dávala morek do sladké žemlovky, sháněla vždy aspoň dvě kosti, ale už se přesně neví, na co - zda jen na vymazání formy, nebo i spojení housek, zda používala syrový či vařený. Připomíná to ale morkový nákyp, který najdeme i v Zlaté úsporné kuchařce.
Překvapilo mě, jak dobrý vývar jsem z morkových kostí pořídila! Zeleniny jsem k nim nedávala mnoho, koření od oka. Kosti jsem postavila do dvoulitrového hrnce. Vařila jsem poctivě skoro hodinu. Vylovit kosti a zjistit, zda je morek provařený i uprostřed, nebylo úplně jednoduché, vše je horké, mastné a kluzké.
Morek jsem z trochu schladlých kostí nějak vydloubala, bylo ho 65 gramů. Nasekala a rozetřela jsem ho, jak to šlo, přidala dvě vejce, 80 g strouhanky, lehce sůl a muškátový oříšek a namočenýma rukama jsem uválela v dlaních knedlíčky.
Pak mě napadlo, že vůbec nevím, jestli se na ně má použít morek vařený nebo snad syrový? Ale syrový bych z kostí tak snadno nedostala. Nu, prohledala jsem kde co a našla v receptech zástupce obou variant, ale většinou se to vůbec nezdůrazňuje - vida, jak pomalu z kolektivní paměti mizejí znalosti dříve běžné...

Mastnotu jsem z vývaru sebrala lžicí. Z kostí jsem ještě okrájela zbytky masa a do vývaru přidala novou zeleninu. Knedlíčky jsem v polévce povařila a bylo to. Po proležení do druhého či třetího dne se chuť ještě vylepšila.
Do nějaké slavnostnější polévky by se hodilo přidat ještě kus masa, třeba žebro, ale i tak se dá polévkou s morkovými knedlíčky udělat dobrý dojem - za pár korun můžete oslnit výbornou domácí krmí a získat body i u nejzarytějších konzervativců!
Krom toho je opravdu moc dobrá:)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | Web | 16. června 2011 v 10:04 | Reagovat

Polívečka vypadá dobře ale kdybych věděla, že jsou ty knedlíčky z morku, asi bych s tím měla problém. Nu což, starého psa novým kouskům nenaučíš :o)

2 Veverka Veverka | Web | 16. června 2011 v 10:09 | Reagovat

Polívka musí být dobrá, ale... já holt nesmím vědět, z čeho je to, co jím a sním to. :-)

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 16. června 2011 v 11:40 | Reagovat

Morek já rád.
Babička také vařívála polévku z morkových kostí, ale ten teplý morek se jedl na chlebu, jen tak osolený.

/a když tak si oprav chybku: správně se píše zchladlý /

4 vilemina vilemina | Web | 16. června 2011 v 11:54 | Reagovat

1, 2 - dříve se využívalo všechno a nyní módně se to zase vrací...je to o zvyk.
3 - dík, leč myslím částečně vychladlý = schladlý.

5 Christina Christina | Web | 16. června 2011 v 12:13 | Reagovat

Jediné co jím jsou olivy :P

6 Emma Emma | 16. června 2011 v 12:15 | Reagovat

Já bych s tím problém neměla, ale nikdy jsem o tom neslyšela - částečně mě omlouvá mládí a vyrůstání v prostředí kde se nevařilo. Zkusím zítra zajít do řeznictví, doufám že budou vědět co to jsou morkové kosti. Kdyby neměli,tak bude kuřecí polévka.

7 Olinka Olinka | Web | 16. června 2011 v 15:15 | Reagovat

Tak morek jsem ještě neměla, ale ty kosti by mě lákaly - minimálně kvůli polévce. Zkusím se přeptat v našem řeznictví.

A jako hnidopich jsem se dívala do jazykové příručky a výraz nezná žádný výraz se schlad-. Ale svádí to, jakože teplota jde shora dolů, že? :-) http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=zchladl%C3%BD&Hledej=Hledej

8 vilemina vilemina | Web | 16. června 2011 v 17:44 | Reagovat

Tak to je morek ještě méně známý, než jsem předpokládala - recepty lze vygůglovat.

7-Jsem větší hnidopich :) Už jsem to jednou řešila, je to trochu extra případ, ne běžný, ale možný.

Pravidla praví:
Zvláštní skupinu tvoří slovesa, u nichž předpona s- (se-) nebo z- (ze-)
význam jen nepatrně pozměňuje a odstiňuje; předpona s- (se-) mu
dodává odstín "shora dolů" nebo "dohromady" anebo "trochu, poněkud".

Tak to je to "poněkud".

9 Emma Emma | 18. června 2011 v 14:08 | Reagovat

Neměli, je kuřecí.

10 HaF HaF | Web | 19. června 2011 v 9:32 | Reagovat

Polévka vypadá dobře,podobnou jsem podle Anuše taky vařila  http://hafjentak.blog.cz/1005/hovezi-polevka
Jen ta morková kost šla do vývaru a na morku se dělala zelenina. Knedlíčky jsem ale nzkušela!

11 vilemina vilemina | Web | 19. června 2011 v 18:19 | Reagovat

9 - tak příště. Knedlíčky polévku pozvednou, dají se udělat třeba drožďové
http://vilemina.blog.cz/0811/provarena-sobota-znovu

10 - taky musí být dobrá!

12 petra petra | 22. června 2011 v 12:36 | Reagovat

Upřímně: víc si tu pochutnávám na jazykozpytných polemikách než na představě morku vhňahňaného do knedlíčků, brr...:)Objevy na tomto poli přenechám jiným.
Jinak jsem rozhodně pro "schladl".

13 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 23. června 2011 v 13:20 | Reagovat

[8]: myslím si, že je to především "změna stavu", z horkého na zchladlý (čímž je řečeno i to, že to je částečné, páč kdyby to bylo úplně, tak je to vychladlý), ale nechť je po tvém.

14 mirca mirca | 26. června 2011 v 8:40 | Reagovat

zjištuju jak je u nás super zásobená sámoška. kosti vařím dost často ale morek vždycky zdlábnu nikdo jinej to nechce tak od ted budu tajně dělat knedlíčky když neví z čeho to je sní všechno haha

15 Vilemína Vilemína | Web | 26. června 2011 v 20:37 | Reagovat

[13]: Dík. A ještě se to dá vyložit jinak - obojí je možné, též záleží na pisateli ap.

16 Vilemína Vilemína | Web | 26. června 2011 v 20:38 | Reagovat

[14]: To podporuju:)

17 Olinka Olinka | Web | 30. června 2011 v 18:42 | Reagovat

Tak jsem vařila vývar, přidala i morkové kosti a kousek jsem ho ochutnala... No, nikdy více! Ale jako na polívku kosti dobré, to zas jo;-)

18 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 13. července 2011 v 20:40 | Reagovat

Jiná verze receptu viz oulovky antikvární na http://tlustjoch.blog.cz/1107/a35

19 Vilemína Vilemína | Web | 14. července 2011 v 9:37 | Reagovat

17 - samotný morek ještě někdy zkusím, zatím nic moc

18 - skvostné - doporučuju!

20 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 10:18 | Reagovat

Coach Outlet Onlineyrr

21 jvbbvfjkb jvbbvfjkb | 20. listopadu 2011 v 22:54 | Reagovat

Proboha, to je zlý sen! Jednak - druhak!!! Copak jednak je odvozené od číslovky jedna??? Ne!!! Je to příslovce a znamená dílem. Takže jednak-jednak nebo dílem-dílem. Druhak je nesmysl.

22 Vilemína Vilemína | 21. listopadu 2011 v 12:24 | Reagovat

To je přece vtip...

23 Bubu Bubu | 21. listopadu 2011 v 22:37 | Reagovat

Schladlý? Ne! Zchladlý je správně. Jedná se o změnu stavu s předponou z-.

24 Vilemína Vilemína | 23. listopadu 2011 v 12:39 | Reagovat

Zchladlý je samozřejmě správné slovo, pokud chceme vyjádřit změnu stavu.

Použitím předpony s- však jsem nechtěla vyjádřit změnu stavu z teplého na studené, ale trochu, poněkud vychladlé - v Pravidlech je to až na konci kapitoly + platí zásada, že užití záleží na pisateli.

25 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 2:55 | Reagovat

Your article is wonderful

26 Šárka Šárka | E-mail | 17. října 2014 v 15:29 | Reagovat

Knedlíčky jsou úplně luxusní. Mám malinké děti, tak jsem chuť místo muškátového oříšku zvýraznila nadrobno nasekanou hladkolistou petrželkou a děcka je do sebe nasoukala rychlostí blesku. V receptu od Apetitu bylo, že se mají po 3minutách z vývaru vylovit a zchladit ve studené vodě, aby se nerozpadly. Z jinak o dost komplikovanějšího receptu jsem se podržela jen této rady (snažím se, aby nebyly tuhé kvůli dětem) a funguje to. Za mě super recept a doporučuju všem.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama