Hovězí líčka

3. června 2011 v 18:42 | vilemina |  Jídla z masa
Jak už jsem se zmínila, narazila jsem na ně v nedalekém farmářském řeznictví těsně před Velikonoci. A pak jsem je znova připravovala pro návštěvu už jako osvědčený recept. Nebyla to sice líčka telecí, ale ani tak jsem je nemohla nevyzkoušet!
Recept podle Zdenka Pohlreicha je jednoduchý - maso prudce opečeme, vyndáme, opečeme kořenovou zeleninu, vrátíme maso, podlijeme a dusíme doměkka. Dokončíme červeným vínem a omáčkou demi-glas.
Z kusu masa jsem odřízla nepěkné části a lůj. Silnější šlachu, pokrývající celý kus z jedné strany, jsem několikrát nařízla, aby se maso lépe opeklo. Jak se ukázalo, byl to dobrý tah. Líčko jsem šoupla do papiňáku na rozpálený olej s máslem. Plochý kousek se opečením stáhl na pěkný špalík, tak hned vypadal jako ten na obrázku v knize Bravo, šéfe.
Nakrájela jsem mrkev a celer ze zásob. Chtěla jsem použít s úsporou práce mraženou směs, ale nemohla jsem ji nikde v mrazáku najít - objevila jsem až za dva dny - v jiném šuplíku, kam ji nikdy nedávám, však to možná znáte. Třeba to pokrmu prospělo více, ale když se mražená dost opeče, rozdíl tam nepozoruju. Přidala jsem i dost cibule.
Maso jsem osolila, opepřila, podlila vínem radši hned a dala dusit. Po půlhodině jsem ho zkusila. Nezdálo se mi ještě dost měkké, tak jsem přidala dalších 15 minut dušení.
Druhý den jsem maso vytáhla, všechnu zeleninu rozmixovala a šťávu dochutila místo demi-glas ústřicovou omáčkou a vínem. Víc už nebylo třeba, chutnalo to dobře a bez zahušťování. Maso se přípravou dosti zmenšilo, podruhé dokonce více, takže z původního kilového kusu za syrova jsem nakrájela jen tři porce. To byla jediná vada...
Maso po nakrájení odhalilo strukturu kližek, tak jsem ho vydávala za kližku - jako líčko by nemuselo být každému po chuti:) Ostatně kližka se dá udělat stejně, kořenovou zeleninou a vínem se nic nezkazí - a nejen v Burgundsku.
Mně ještě líp než s bramborem chutnalo se svítkem, o kterém je více zde.


Hovězí líčko připravené na víně bylo osobou blízkou i návštěvou vysoce oceněné: šťavnaté, měkké, vcelku dietní - jen se zeleninou, ani žádnou slaninku jsem pod něj nedávala.
Samozřejmě ho výborně doplní sklenka červeného vína.


1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 3. června 2011 v 22:06 | Reagovat

Velmi lákavé, teď už jen narazit na ta líčka!

2 Cuketka Cuketka | E-mail | Web | 3. června 2011 v 22:32 | Reagovat

Zdravím, Vilemíno,
už delší dobu koukám na to maso z vašeho farmářského řeznictví - prozradíte, kde je a jak se jmenuje? Rád bych to omrkul ;) Díky moc, cuketka

3 vilemina vilemina | 4. června 2011 v 9:55 | Reagovat

1 - asi tak, ale "štěstí přeje připraveným", jistě se říležitost najde!
Nebo ta kližka.

2 - posílám i v mailu. Je to areál Chrpa, Krejnická, P. 4

4 Madla Madla | Web | 4. června 2011 v 10:24 | Reagovat

Mít takové řeznictví poblíž, jásala bych radostí každý den. Na líčka je radost pohledět a já jen z hloubi duše závidím. S vínem vařím moc ráda, dnes momentálně připravuju králíka na víně, s dobromyslí a česnekem, voní to báječně, tak jsem zvědavá na chuť.

5 vilemina vilemina | 5. června 2011 v 19:26 | Reagovat

Když je to v dostupné vzdálenosti, je to fajn. Ale trmácet se pro cokoli kdovíkam nemá moc smysl, to je jasné.

Králík na víně musel dopadnout dobře - taky mám jednoho (tentokrát mraženého z hypáče) už doma.

6 Meg Meg | Web | 13. června 2011 v 23:00 | Reagovat

Páni, zavidím to řeznictví :) Až najdu čas a nějaké to odhodlání, myslím, že nářky na maso půjdou stranou a udělám to (bohužel) z něčeho jiného :D příprava čehokoliv na víně je pro mě kouzelná, víno miluji v jakékoliv podobě :)

7 vilemina vilemina | 14. června 2011 v 9:24 | Reagovat

Zmíněná kližka bude taky moc dobrá - tedy na víně je všechno dobrý :)

8 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 2:47 | Reagovat

Your article is wonderful

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.