Čokoládový nepečený dortík

22. června 2011 v 12:21 | vilemina |  Dezerty
Foodblogy dělají čtenářům chutě a ani já nejsem ušetřena. U Madly se vaří o 106 a dobře, a variací na nepečené dortíky kombinující čokoládu a něco ze smetany nabízí spoustu. Poměr surovin určí tučnost náplně. Výsledná chuť je pro mě spjata s chutí kakaového pribináčku, i když mnohem ušlechtilejšího, jemnějšího a čokoládovějšího. Černá Venuše mě nadchla už vloni, ale dělám ji jen ze zakysané smetany, bez šlehaček.
Když se mi naskytla příležitost připravit nějaký dezert ohlášeným návštěvám, rozhodla jsem se jeden dortík vyzkoušet. Formu mám velikou, tak jsem vzala rovný kastrólek 20 cm a vyložila ho fólií. Nic bez umělohmotných uch jsem nenašla, abych mohla základ zapéct.
Proto jsem 100 g mandlí, umletých mixérem, aspoň lehce a opatrně opražila. K nim jsem přidala rovněž umleté bebe sušenky cereální (100 g), zdály se mi míň sladké. Spojila jsem 2 lžicemi rumu a 2 lžicemi mléka, pěkně se vše lepilo. Do formy jsem hmotu musela natlačit pomocí namočených rukou. Snad se krustička rozleží a bude chutnat.


Na náplň jsem vzala dle Madly jeden tučný tvaroh, jednu ricottu, jedno mascarpone, celkem 750 g hmoty. K tomu 200 g rozpuštěné čokolády - namíchala jsem 74%ní a obyčejnou mléčnou krásně dohladka. Když jsem do ní na závěr přidala trochu rumu, vzniklo mi "pěkné" těsto, které se už nedalo znovu rozpustit - ach jo, že se tekutinou čokoláda ochladí, by člověk předpokládal, ale že tak zhoustne, to neznám...nu, zkusila jsem nabrat lžíci teplé hmoty a lžíci bílého základu do malé misky - co to udělá? A hurá, obojí se spojilo docela dobře, i když to bylo asi trochu pracnější...maličko jsem ještě přisladila moučkovým cukrem.


Povedlo se mi tedy vše krémovitě umíchat bez viditelných vad a mohla jsem náplň narovnat na sušenkový základ.
V mezičase jsem si na ozdobu připravila trochu mandlového griliáše. Dala jsem upražit asi 50 g pískového cukru a k němu přisypala 25 g podrcených mandlí.


Pozor, je vše velmi horké. Na talířek potřený olejem jsem griliáš urovnala a nechala vychladnout.


A zase jsem ho podrtila. Bylo ho spousta - i z tohoto množství mi ještě zbyl. Ale má tak vynikající chuť, že to vůbec nevadí, užije se nejen na zmrzlinu.


Po odpočinku v lednici jsem dortík za fólii vyzdvihla z kastrolku - lépe je použít více rukou...nám se povedlo. Povrch jsem rovnoměrně posypala, ale moc se mi to nelíbilo, ani celková fotka večer nevyšla.
Porce s trochou šlehačky a griliášem vypadaly druhý den už dobře.
Náplň byla hodně čokoládová, akorát sladká, pěkně kompaktní a všem chutnala. Krustička jim taky nevadila, ale mně se zdála trochu nevýrazná a navlhlá, přesně jak jsem se obávala. Prostě mi neseděla. Budu na to muset něco vymyslet, k báječné náplni mi to přišlo škoda. Možná by mohlo být něco více griliášového i na podklad.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Veverka Veverka | E-mail | Web | 22. června 2011 v 12:39 | Reagovat

Vypadá nádherně a určitě i skvěle chutná. -)

2 Nesmyslně Nesmyslná Nesmyslně Nesmyslná | Web | 22. června 2011 v 14:31 | Reagovat

Opravdu to dělá chutě :). Vypadá to skvěle, rychle si jdu něco ukuchtit!

3 vilemina vilemina | Web | 22. června 2011 v 16:33 | Reagovat

A dost dobře vydrží - dnes po 48 hodinách od vyrobení je stále stejný (v lednici pod fólií).

4 Meg Meg | Web | 22. června 2011 v 19:46 | Reagovat

Asi se taky konečně budu muset inspirovat, podle fotek vypadá velmi chutně :)
A to s rumem moooc dobře znám - posledně se mi takto "zdrcla" čokoláda při přípravě čokoládové pěny. Naštěstí se to povedlo se sněhem rozmíchat, vůbec to nebylo znát a můj nervový záchvat byl zažehnán :D

5 Emma Emma | 22. června 2011 v 22:37 | Reagovat

Nemám tady chodit v noci, teď neusnu:-)

6 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 23. června 2011 v 10:12 | Reagovat

Taková teramisovité ... Jen ten rum z toho dělá domácí tovar.

7 Madla Madla | Web | 24. června 2011 v 10:40 | Reagovat

Tvoje tmavá čokoládová variace vypadá více než dobře a jsem ráda, že všem chutnalo. S tím zdrcnutím bude asi kámen úrazu v přidaném rumu, já alkohol do krému nedávám (kvůli prckovi a svému těhotenství) a vždycky šlo vše vymíchat dobře. Ale dobře sisi poraila a dortík vypadá jako z cukrárny a já jsem dvojnásob potěšena, že tak zdatné a šikovné kuchařce chtunalo.
A k té krustičce - ono je opravdu lepší ji tak čtvrt hodinky zapéct, je potom pěkně křupavá a víc tak vynikne chuť mandlí. Tak nepečeným dortíkům zdar!

8 Vilemína Vilemína | Web | 24. června 2011 v 11:57 | Reagovat

[4]: O nervy to je, ale zvládly jsme to...

9 Vilemína Vilemína | Web | 24. června 2011 v 12:00 | Reagovat

[7]: Neměla jsem na zapečení právě formu, no ale jinak OK, i s tím rumem - když se nezdrcne s vínem, proč s rumem? Tomu nerozumím.

10 DolceVita DolceVita | Web | 24. června 2011 v 18:06 | Reagovat

Ten je krásný! Přímo čokoládové nebe.

Říkala jsem si, jak je možné, že ti vydrží v lednici až 48 hodin? To u nás panuje nedisciplína a určitě by do takového krásného dortu někdo zabořil lžičku o pár hodin dříve ;-)

11 Vilemína Vilemína | Web | 24. června 2011 v 22:35 | Reagovat

[10]: Tak byl pro dvě návštěvy - dala jsem si s každou pěknou porci, zbylá čtvrtka mi vydržela další tři dny, neb mužskej sladký odmítl, jen ochutnal lžičku a pochválil:)

12 Catalina Catalina | Web | 27. června 2011 v 14:22 | Reagovat

Vilemínko, teď mám na ten tvůj úžasný čokoládový dort takovou chuť, že to snad ani není možné :D Budu to muset zahnat trochou čokolády :D Moc se ti povedl a krustu určitě doladíš příště (i když já se vsadím, že i tak byla moc dobrá, mandle a sušenky jsou přece super i tak :D). Paráda!

13 Vilemína Vilemína | Web | 28. června 2011 v 10:26 | Reagovat

[12]: Dík za pochvalu od tak zdatné cukrářky!

14 iGurman iGurman | E-mail | Web | 3. července 2011 v 1:03 | Reagovat

Nepečené koláčiky sú super!

15 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 2:57 | Reagovat

Your article is wonderful

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama