Aktuálně

7. června 2011 v 10:37 | vilemina |  Drobečky a drobnosti
Aktualita první:
Je čas vyrazit na kosmatice a připravit si sirup z bezinkových květů.
Květy je nejdříve třeba omýt, ale hlavně je třeba co nejdřív svařit vodu, protože chvíli trvá, než vychladne.


Do tří litrů přijde 30 květů a 70 g kyseliny (nebo šťáva z 6 citrónů). 24 hodin se mají kosmatice máčet, pak svařit 1,5 kg cukru s dalším litrem vody a do vlažného sirupu slít a vymačkat výluh z květů. Přecedit a uložit…
Letos jsem namíchala citróny s kyselinou napůl. Podrobnejší postup je i zde.

Aktualita druhá:
Už jste si letos upekli rebarborový koláč? Já zvolila drobenkový, na spařenou a oslazenou rebarboru jsem dala tvarohovou náplň. Je to nejen kvůli chuti.


Mléčné výrobky mají mírnit účinky kyseliny šťavelové.
Luxusnější verzi koláče se sněhem najdete zde.

Aktualita třetí:
V internetovém hlasování soutěže Jak chutná Praha skončily špekové knedlíky na pátém místě - děkuji všem příznivcům. (Cenu poroty nedostaly.)
Finálové recepty natáčí ČT pro letní díly pořadu Z metropole.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 7. června 2011 v 11:35 | Reagovat

Z bezinkových květů je dobré pseudošampáňo.
Ale ten reveňový koláč s drobenkou ... sliny se mi sbíhají.

2 vilemina vilemina | 7. června 2011 v 12:26 | Reagovat

Ten šumivý nápoj pamatuju z mládí, jedni známí na to byli experti. Msslím, že je potřeba dost místa a chladný sklep...

3 Ajavor Ajavor | Web | 7. června 2011 v 21:21 | Reagovat

Podle mě je zbytečné květy omývat, možná i na škodu. Z květů se tak omyje pyl, který je pro chuť hrozně důležitý. Sem tam nějaký brouček nevadí, nakonec se stejně všechno scedí :)

4 vilemina vilemina | 7. června 2011 v 22:23 | Reagovat

To je pravda. Přiznávámm, že je většinou neomývám, vybírám čisté a hmyzuprosté, nejlépe den dva po dešti...ale v receptech se to skutečně všude uvádí, asi pro jistotu.

5 petra petra | 8. června 2011 v 12:59 | Reagovat

K bezu: ač nechávám květy chvíli rozložené na papíře aby hmyz dostal šanci vylézt,krátké osprchování praktikuji, letos vyplavilo 3 pořádné macaté zlatohlávky!
Prvně jsem do výluhu přidala k citronům a citr. kyselině i plátky pomeranče, ale asi málo na to, aby se stačily chuťově projevit.
A cukru asi příště zkusím méně.
Celá kuchyně ještě lepí, ale raduju se ze zásob výtečného pití "do vánoc".
Nechte si též chutnat.

6 petra petra | 8. června 2011 v 13:04 | Reagovat

K rebarboře:
mým chuťovým pohárkům se nejlíp zavděčí na klasickém kynutém těstě - tenoučkém.
Zdá se mi, že jiné verze nedají chuti rebarbory tolik vyniknout.

7 petra petra | 8. června 2011 v 13:06 | Reagovat

Ke staropražské soutěži:
hurá špekounům, zasloužená sláva Vilemíně!

8 Madla Madla | Web | 8. června 2011 v 16:25 | Reagovat

Jé, jak já bych si dala rebarborový koláč! Rebarboru miluju na všechny způsoby, výtečná je též s masem, ale tak nějak letos nemám, kde ji sehnat. Ale snad se mi ještě poštěstí :-)
Jinak gratuluju k moc hezkému umístění, držela jsem pěsti!

9 vilemina vilemina | 8. června 2011 v 22:26 | Reagovat

7,8 - díky!

10 Catalina Catalina | Web | 20. června 2011 v 15:49 | Reagovat

Můžu potvrdit, že sirup z bezinkových květů skutečně vynikající, babička nám ho vždycky dělá a letos jsem ho dostali i od sousedky :D Rebarborový koláč zní skvělě, ten drobenkový mám nejradši :)

11 vilemina vilemina | Web | 21. června 2011 v 9:38 | Reagovat

Doufám, že teď za deště nějaká rebarbora zase naroste! Drobenkový s tvarohem a sníh k tomu - luxus.

12 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:08 | Reagovat

Coach Outlet Onlinesf

13 Coach Outlet Store Online Coach Outlet Store Online | E-mail | Web | 9. prosince 2011 v 2:44 | Reagovat

Your article is wonderful

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama